Чим корисні оранжеві овочі та фрукти

Мудра природа створила овочі, фрукти і ягоди різних кольорів і відтінків, наділивши їх різної корисністю. Чим корисні оранжеві овочі та фрукти?

Чем полезны оранжевые овощи и фруктыОвочі і фрукти - незамінна складова здорового харчування. Але важливо не тільки їх кількість, але і різноманітність. Адже не секрет, що фрукти і овочі відрізняються один від одного за змістом вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Чи знаєте ви, що колір овоча або фрукта показує, якими саме корисними речовинами він багатий? Це пояснюється тим, що концентрація рослинних сполук у його складі визначає забарвлення.

Колірна гамма рослинних дарів природи неймовірно різноманітна. Як відомо, навіть різні сорти одного і того ж рослини можуть кардинально відрізнятися за кольором і відтінками, а отже, - по корисності. Про те, чим корисні оранжеві овочі та фрукти, піде мова в сьогоднішній статті.

Секрет оранжевого кольору

Помаранчеві дари природи присутні на нашому столі в будь-який час року. Наприклад, взимку ми насолоджуємося апельсинами, мандаринами і хурмою, влітку приходить час абрикосів, персиків, динь, солодкого перцю. Восени робимо заготовки з обліпихи, готуємо смачні страви з гарбуза. А морква – традиційний компонент страв круглий рік. Цей список можна продовжити.

Красиву яскраву забарвлення цим фруктів, ягід та овочів забезпечує бета-каротин, який в організмі під дією ферментів і перетворюється на вітамін А. Цей вітамін необхідний для повноцінного синтезу білків і обміну речовин, правильного розподілу жирових відкладень, для здоров'я зубів і кісток. Він сприяє росту нових клітин і уповільнює старіння. Вітамін А важливий для здоров'я очей. Пам'ятайте знайомий з дитинства рада «є морквину для хорошого зору»? Крім того, при недоліку вітаміну А неможлива чітка робота імунної системи і надійний захист від інфекцій. Дефіцит цього вітаміну загрожує також збоями в роботі ендокринної та серцево-судинної систем, погіршенням стану шкіри.

Оранжеві овочі та фрукти також багаті вітаміном С і містять бета-криптоксанин. Ця речовина має протизапальну дію і є антиоксидантом, перешкоджаючи руйнівному впливу вільних радикалів і гальмуючи старіння.

При цьому, кожен фрукт або овоч оранжевого кольору по-своєму корисний для нашого організму. Давайте розглянемо найбільш популярні з них.

Чим корисні оранжеві овочі та фрукти

Морква, мабуть, найвідоміша в цій групі. Її вживають в сирому і термічно обробленому вигляді. З неї готують напої і страви для повсякденного, дитячого, дієтичного і лікувального харчування.

Крім вже згаданих бета-каротину і вітаміну С, морква містить вітаміни групи В, вітаміни PP, К, а також комплекс мікроелементів.

Морква сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Це важливо для профілактики захворювань серця і судин. Вона нормалізує травлення, має жовчогінну та сечогінну ефектами (що корисно для печінки і нирок).Також цей овоч рекомендують людям, хворим на цукровий діабет. Морквяний сік поліпшує апетит, знижує стомлюваність, покращує роботу підшлункової залози. Морква дуже корисна для дітей, вагітних і годуючих жінок. Вона входить до складу багатьох масок для шкіри.


Восени і взимку імунна система працює з подвійним навантаженням, тому їй потрібні антиоксиданти для захисту клітин від пошкодження. Кращими антиоксидантами виступають вітамін С, Е і бета каротин


Поставити своє запитання

Найцінніший компонент цитрусових – вітамін С. Він зміцнює імунітет, захищає клітини від негативного впливу навколишнього середовища, перешкоджає передчасному старінню. Апельсини і мандарини також багаті вітамінами групи Ст. Роль цих вітамінів складно переоцінити. Вони сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи, допомагають уникнути проблем зі сном, з шкірою і волоссям, необхідні для гарного настрою.

Містяться в цитрусових фітонциди перешкоджають зростанню і розвитку бактерій і мікроскопічних грибів.

Абрикос можна назвати лідером за вмістом калію. Особливо багато цього макроелемента в куразі. Калій необхідний для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань і захворювань нирок.

Крім того, абрикоси містять фосфор і магній. Фосфор покращує пам'ять і підвищує витривалість клітин головного мозку. Магній бере участь в регенерації нервових клітин.

Гарбуз називають коморою вітамінів, макро - і мікроелементів, поживних речовин. Вона багата на вітаміни С, D, Т, Е, групи В, залізом, калієм, цинком, магнієм, фосфором, клітковину, пектин, органічні кислоти.

Цей овоч легко засвоюється організмом, тому широко застосовується для дитячого і дієтичного харчування. Гарбуз корисна при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту з підвищеною кислотністю. Включити цей овоч в меню рекомендують при запорах, атеросклерозі, діабеті, туберкульозі, подагрі, діабеті, жовчнокам'яної хвороби, при порушенні роботи нирок, набряках у вагітних. Гарбуз підходить для людей із зайвою вагою: що містяться в ній речовини прискорюють обмін речовин, виводять «поганий» холестерин, допомагають зробити шкіру пружною і еластичною. Остання властивість важливо для профілактики розтяжок і обвисання шкіри при швидкій втраті ваги.

Овочі та фрукти жовтогарячого кольору можна їсти сирими, готувати з них безліч страв – від супів і гарнірів до десертів і соусів.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: