Дієта при проблемах із зором

Не секрет, що здоров'я людини багато в чому залежить від харчування. І стан зору – не виняток.

Диета при проблемах со зрениемАдже якщо в організмі не вистачає вітамінів, мікроелементів та поживних речовин, орган зору також недоотримує їх і не може повноцінно виконувати свою функцію. Неправильне харчування побічно впливає на силу м'язів ока та здатність сітківки генерувати нервові імпульси, що позначається на зображенні, яке формує мозком.

Ось чому при проблемах із зором збалансована дієта стає частиною лікування, поряд з призначеними лікарем засобами.

При захворюваннях очей акцент в дієті робиться, перш за все, на їжу рослинного походження, багату вітамінами і мікроелементами.

Важливі поживні речовини для очей

Дуже важливий для зору вітамін А. Він входить до складу светочувствительно речовини в сітківці ока. З нестачею вітаміну А пов'язані такі проблеми із зором як швидка стомлюваність очей, «куряча сліпота», підвищена чутливість до яскравого світла, часті ячмені, кон'юнктивіти, ірити, виразки рогівки, зменшення товщини рогівки і дегенерація зорового нерва.

Основні джерела вітаміну А: морква, гарбуз, обліпиха, солодкий перець, зелений лук, зелень петрушки, брокколі, абрикоси, яблука, шипшина, овес, щавель, печінка тріски і яловича печінка, багаті жиром молочні продукти, яєчний жовток. При цьому морква краще їсти з жирами, оскільки так набагато активніше відбувається засвоєння каротину (з якого організм синтезує вітамін А).

Приведення балансу вітамінів групи В допомагає боротися з такими проблемами, як порушення зору в сутінках та в нічний час, розриви дрібних кровоносних судинах очей, печіння в очах, порушення розпізнавання кольорів, катаракти, захворювань сітківки та зорового нерва (В-2), посмикування очей, швидке стомлення очей (В-6), сльозоточивість (В-12).

Вітамін В-2 багаті яблука, зернові, дріжджі, молоко, сир, сир, яйця, горіхи, м'ясо, печінка. Основні джерела вітаміну В-6 дріжджі, молоко, капуста, печінка, пшеничні зародки і зернові, яєчний жовток, риба. Вітамін В-12 можна знайти в жовтках яєць, молоці, сирі, сирі, м'ясі, печінці, рибі. Засвоєнню вітаміну сприяє буряк.

Ослаблення зору внаслідок зниження тонусу очних м'язів пов'язане з недоліком вітаміну С. Цим вітаміном багаті плоди шипшини, плоди горобини, цитрусові, шпинат, щавель, білокачанна капуста.

Короткозорість і збіжний косоокість допомагають скоригувати великі дози вітаміну Е. Він міститься в рослинній олії, пророщених злаках, горіхах, бобових, у тварин маслі, молоці, печінці, м'ясі, яйцях.


Альтернативна дієта

На сніданок Баррі Гроувз з'їв велике яйце і 100 грамів підсмаженої на топленому салі печінки. А потім запив все це какао з подвійними вершками. На обід 72-річний Баррі зі своєю 70-річною дружиною Монікою насолодяться свининою з жирком і з


Оптимальний набір речовин для живлення сітківки ока міститься в чорниці. Завдяки вмісту антоціанів чорниця покращує кровопостачання сітківки, відновлює пошкоджені ділянки і покращує гостроту зору. Чорницю можна їсти як у свіжому вигляді, так і готувати з неї корисні для зору страви.

Незрозуміле, на перший погляд, погіршення зору, може бути викликано нестачею заліза. Його джерелами є м'ясо, печінка, птиця, риба, устриці, бобові, проросла пшениця, горіхи, курага, сливовий сік, чорний хліб і хліб грубого помелу, зелень, гарбузове та соняшникове насіння.

При виявленні катаракти на ранніх стадіях доцільно застосовувати продукти, багаті йодом – дари моря, буряк, помідори, шпинат, хурму, яблука, гречану і пшоняна крупи, волоські та кедрові горіхи, молочні продукти.

При лікуванні кон'юнктивіту, світлобоязні, сльозоточивості корисні продукти, багаті кальцієм. Кальцій краще засвоюється в присутності вітамінів D, С, поліненасичених жирних кислот і лактози. Основними джерелами кальцію є молочні продукти. Інші джерела – зеленолистовые овочі, яєчні жовтки, бобові.

У процесі засвоєння вітамінів, необхідних для зору, активно бере участь фосфор. У свою чергу, фосфор засвоюється тільки при правильному поєднанні з кальцієм. Їх оптимальне поєднання міститься в жирному сирі і фундуку, близьке до оптимального – в буряках, моркві, капусті.

Недолік хрому може посилити проблеми із зором. Хром необхідний для нормальної роботи нейронів сітківки ока, які відповідають за відчуття світла і кольору. Збагатять дієту хромом яловича печінка, м'ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти, перлова крупа, вироби з житнього борошна, пшеничні паростки, сир, бобові, горіхи, кукурудзяна олія.

Таким чином, кращими продуктами для здоров'я очей є чорниця, морква, шпинат, шипшина, пророслі зерна, риба, морепродукти, абрикоси, капуста, горіхи. Вони повинні зайняти важливе місце в раціоні людини, яка має проблеми із зором.

Які продукти варто обмежити?

При проблемах із зором рекомендується обмежити вживання певних продуктів харчування:

  • солона їжа. Надлишок солі в організмі викликає затримку вологи, в результаті підвищується внутрішньоочний тиск.
  • м'ясо і яйця. Зловживання цими продуктами викликає відкладення холестерину на стінках судин, включаючи судини, що забезпечують кровопостачання очей.
  • алкоголь. Під дією алкоголю судини спочатку розширюються, потім відбувається їх спазм. В результаті спазму першими страждають судини очей. Крім того, алкоголь уповільнює всмоктування і засвоєння вітаміну В2.
  • продукти з шкідливими харчовими добавками (напівфабрикати, солодкі газовані напої, цукерки, соуси). Вони негативно впливають на клітини сітківки ока.

Важлива складова раціональної дієти при проблемах із зором – її принципів треба дотримуватися регулярно.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: