Як правильно пити овочеві соки

Овочеві соки – це ліки, подаровані самою природою. Але пити соки потрібно правильно, інакше вони можуть навіть зашкодити.

Наближається овочевий сезон, а разом з ним і можливість оздоровитися без хімії і недорого. Адже вітаміни і мінерали, які містяться в українських овочах – це потужна зброя проти різних хвороб, але настільки активне, що приймати їх потрібно зі знанням справи, та строго дозовано.

Традиційно найпопулярнішими овочами в Україні є: картопля, морква, гарбуз, капуста, томат, буряк. Всі вони унікальні не тільки в борщі, адже для «складання» кожного овоча природа застосувала індивідуальний підхід. Тому перш ніж вирішуватися на сокотерапію, потрібно не тільки знати, що хочете вилікувати, але і вивчити склад і властивості овоча, а після вирішити, які з них підходять саме вам.

Картопля

Містить багато пектинових речовин, крохмалю і калію. Має противиразкову дію, підходить тим, хто страждає на гастрит, хронічний панкреатит, запалення шлунка з підвищеною кислотністю. При панкреатиті приймати картопляний фреш 2-3 рази на день по 100 мл, при виразковій хворобі випивати 100 мл вранці натщесерце.

Краще утриматися від його прийому тим, хто має слабку зубну емаль або знижену кислотність шлункового соку.

Буряковий

Цей сік багатий залізом, тому має кровотворних дією. Корисний при недокрів'ї, незамінний для жінок у критичні дні. Вживання бурякового соку є відмінною профілактикою захворювань щитовидної залози з-за високого вмісту в ньому йоду. Добре очищає нирки, жовчний міхур від солей, чому сприяє рідкісний антиоскидант бетаїну. Буряковий сік – єдиний, якому після віджимання потрібно дати відстоятися не менше 2-3 годин. Приймати по 50 мл 2-3 рази на день.

Краще утриматися від прийому тим, у кого є виражена жовчнокам'яна або нирковокам'яна хвороба. А також при виразковій хворобі і гіпотонікам.

Капустяний

Захищає печінку від токсинів, тому відмінно підходить тим, хто працює на хімвиробництві або проживає в мегаполісах. Незамінний при гастриті і виразці, цирозі печінки, має загальнозміцнюючу дію, так як містить вітаміни В1, В2, Н, Е, К і безліч мікроелементів: магній, залізо, срібло, титан. Приймати капустяний сік потрібно по 50-100 мл 3 рази на день за 30-40 хвилин до їжі.

Не рекомендований при захворюваннях нирок, загостренні гастриту і гастродуоденіті.

Томатний

З-за різниці концентрацій калію, кальцію і натрію володіє сечогінною дією. Завдяки антиоксидантам корисний для профілактики атеросклерозу і онкозахворювань. Містить вітамін С, який надає загальнозміцнюючу дію, а також зміцнює судини. Томатний сік допомагає справитися з втомою, гіпертонією і набряками, сприяє зниженню апетиту, тому прекрасний варіант для тих, хто мріє схуднути.

Томатний сік, мабуть, найпопулярніший серед овочевих соків, що пояснюється його цілорічної доступністю. Адже його не тільки можна приготувати самостійно, віджавши помідори через прес, але і придбати вже готовий в магазині.

Тільки потрібно знати, що купувати сік бажано відомих компаній-виробників, що мають в наявності високотехнологічну виробничу базу. Сучасні технології дозволяють при виробництві соку зберегти міститься в ньому вітамінний баланс. Важливо також звернути увагу на упаковку: вона повинна захищати сік від доступу кисню, світла і володіти «ефектом холодильника». Ідеальний варіант, який відповідає всім вимогам – асептична картонна упаковка Тетра Пак, у ній зберігається все найцінніше. Це означає, що в будь-який час року ви отримуєте максимально корисний продукт.

Морквяний

Найцінніше в морквяному соку вітамін А і каротин, але він також містить вітаміни В1, В2 і С. Покращує стан волосся і шкіри, корисний для зору, знешкоджує токсини, попереджає кардіологічні та онкологічні захворювання, виводить глистів.

Пити морквяний сік потрібно двічі на день по 100 мл і обов'язково поєднувати з якою-небудь жирною їжею для кращого засвоєння вітаміну А.

Не потрібно ризикувати тим, у кого загострена виразкова хвороба або є розлад шлунка.

Гарбузовий

Завдяки високому вмісту заліза має кровотворних дією, а поєднання вітаміну Е і цинку робить цей сік афродизіаком, той же вітамін Е та його партнер вітамін А повідомляють гарбузовому соку загальнозміцнюючі та косметологічні властивості. Володіє тими ж властивостями, що і морквяний сік, а також має свої переваги, наприклад, корисний чоловікам для покращання плодючості, тим, хто страждає кровоточивістю ясен і недокрів'ям.

Найкраще гарбузовий сік поєднується з яблучним і морквяним, в пропорції 1:1:1. Приймати такий мікс потрібно за 30-40 хвилин до їжі тричі на день. Тим, у кого є індивідуальна непереносимість гарбуза краще не ризикувати.

Загальна для всіх соків рекомендація

Всі овочеві соки потрібно починати пити в невеликій кількості – близько 50 мл і поступово доводити дозування до рекомендованої. Пити соки бажано в першій половині дня, так як ці напої справжні енергетики, тому випивши сік на ніч, можна спровокувати безсоння.

Щоб отримати оздоровчий ефект сокотерапію слід починати «в сезон», тобто, коли дозрівають овочі і продовжувати аж до листопада.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: