загрузка...

Супер-продукти ранньої весни

Рекламний блок

Супер-продукти ранньої весни наситять організм необхідними вітамінами і корисними речовинами і додадуть енергії для нових починань.

Супер-продукты ранней весныДо початку весни наш організм ослаблений зимовими застудами, нестачею вітамінів і сонячних променів. Це відбивається на загальному самопочутті, так і на зовнішньому вигляді: шкіра тьмяніє і лущиться, волосся стають ламкими. Частенько за зиму на талії з'являється кілька зайвих кілограмів.

Прихід перших весняних днів – час переглянути своє харчування. Організм вже не потребує висококалорійної їжі, яка потрібна йому для обігріву в холоди. Зате потрібно додати в раціон продукти, багаті вітамінами та іншими корисними речовинами, щоб додати собі енергії і поліпшити настрій. У цьому допоможуть супер-продукти ранньої весни.

Які мікронутрієнти потрібні навесні

Щоб повернути організм до нормальної життєдіяльності, навесні необхідно звернути особливу увагу на наступні вітаміни, мікро - і макроелементи:

  • Вітамін А важливий для поліпшення стану шкіри і захисту легенів від простудних захворювань, які часто бувають ранньою весною.
  • Вітамін С необхідний для підвищення імунітету та профілактики кровоточивості ясен.
  • Вітамін D бере участь у засвоєнні кальцію, важливий для відновлення стану нігтів, волосся, кісткової тканини.
  • Вітамін Е дасть надає організму життєвої енергії і відновлює м'язи.
  • Вітаміни групи В забезпечують тканини киснем, допомагають впоратися з втомою, відновлюють нервову систему.
  • Залізо і магній навесні допомагають боротися з швидкою стомлюваністю і хронічною втомою. Кальцій і марганець потрібні для профілактики проблем з кістками і зубами. При нестачі цинку страждає імунітет, шкіра і нігті. Калій важливий для профілактики порушень травлення, ритму серцевої діяльності; мідь – для профілактики анемії, покращення уваги.
Кращі продукти для ранньої весни

На початку весни, як і раніше не вистачає сонця – основного джерела вітаміну D, а свіжі овочі і фрукти ще не дозріли. Які супер-продукти повинні бути на нашому столі ранньою весною, щоб раціон був збалансованим?

Цитрусові. Завдяки товстій шкірці вміст аскорбінової кислоти (вітамін С) в апельсинах, грейпфрутах, мандаринах, помело зберігається і навесні. Крім вище перерахованого, аскорбінова кислота потрібна для зміцнення судин і поліпшення засвоєння заліза.

Кисломолочні продукти допомагають підтримувати мікрофлору кишечника. Це важливо для правильного засвоєння необхідних компонентів їжі, нормальної роботи імунітету і хорошого стану шкіри. Крім того, кисломолочні продукти є джерелом вітаміну А.

Жирна морська риба. Сардина, сьомга, лосось, норвезька оселедець є джерелами Омега-3 жирних кислот і вітаміну D. Вони необхідні для зміцнення кісток і зубів. Омега-3 знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і депресії.


Для покращення роботи серцевого м'яза особливе значення має забезпечення організму калієм, магнієм, вітамінами групи В, L-карнітином, омега-3 жирними кислотами. Обмежте сіль!


Скиталинская Оксана Васильевна

Скиталінська
Оксана Василівна

дієтолог, Київ
Поставити своє запитання

Овочі. Морква, білокачанна капуста (в тому числі, квашена), цвітна капуста і брокколі, буряк також можна сміливо віднести до супер-продуктів ранньої весни. Ці овочі – хороше джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів, харчових волокон. Вони підтримають організм до появи свіжих сезонних овочів та зелені.

Бобові та крупи. Гречка, вівсянка, перлова крупа, спаржева квасоля є важливими джерелами магнію, кремнію, вітамінів групи В. Вони підтримують нервову систему, допомагають покращити вигляд шкіри, волосся і нігтів.

Зелень. На початку весни особливу цінність набувають шпинат, петрушка, кріп, зелена цибуля. Шпинат багатий залізом, кальцієм, бета-каротином, вітаміном К. В листі кропу містяться вітаміни групи В, С, РР, Р, каротин, фолієва кислота, солі заліза, калію, кальцію і фосфору. Тому кріп корисний для шкіри і зору, захищає організм від інфекцій, зміцнює нервову систему, покращує стан волосся і шкіри.

Петрушка багата вітамінами с, В1, В2, К, РР, Е, каротин, містить фолієву кислоту, флавоноїди, солі заліза, фосфору і інші мікроелементи.

У зелених листках цибулі міститься магній, калій, азот, фосфор, кальцій і цинк, вітаміни А, С, Е, вітаміни групи В.

Рослинні олії багаті вітамінами А, Е, D. Крім того, додавання рослинного масла в салати та інші страви необхідно для повноцінного всмоктування жиророзчинних вітамінів, які містяться в інших продуктах страви.

Весна – найкращий час для того, щоб перейти до здорового раціону харчування.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • У чому секрет авокадо?
  • 10 найкорисніших осінніх продуктів
  • Сухофруктикористь і шкода
  • Зимовий раціон - обов'язкові продукти
  • найкорисніші овочі
  • Користь і шкода моркви
  • Використання кисломолочних продуктів в лікувальних цілях
  • Вітаміни і здоров'я
  • Вітаміни для чоловіків для потенції

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: