Сухофруктикористь і шкода

Живильні властивості, унікальний склад і тривалий термін зберігання зробили сухофрукти одним з найпопулярніших продуктів. Але чи такі вже вони бездоганні?

Сухофрукты: польза и вредСухофрукти (висушені фрукти і ягоди) вважаються натуральним джерелом вітамінів і мікроелементів в будь-який час року. Вони містять вітаміни А і групи В, високу концентрацію глюкози, фруктози, клітковину, магній, кальцій, калій, фосфор, йод, залізо, натрій. Такий хімічний склад робить їх надзвичайно корисними для здоров'я серцево-судинної і центральної нервової системи, допомагає поліпшити стан нігтів, волосся і кісток, стимулює роботу кишечника. Крім того, кожен із сухофруктів містить свій унікальний комплекс корисних речовин.

Певною мірою, сухофрукти можна назвати «природного таблеткою». Але, як і всякий продукт, і, тим більше, що засіб профілактики і лікування, висушені фрукти і ягоди мають свої «підводні камені», побічні ефекти і протипоказання. Що потрібно знати про сухофруктах, перш ніж зробити їх частиною свого постійного раціону?

Обережно, хімічні сухофрукти!

У промислових умовах сухофрукти можуть бути оброблені хімічними речовинами для додання потрібного кольору і захисту від цвілі. Для цього використовується, зокрема, діоксид сірки. Необроблені сухофрукти зазвичай темніше.

Недобросовісні виробники нерідко використовують для обробки сухофруктів речовини, несумісні з продуктами харчування: інсектициди, гліцерин, отруйні миючі засоби. Вони залишаються на поверхні плодів та потрапляють в організм людини.

Оброблені хімією сухофрукти на прилавках виглядають привабливо. Наприклад, родзинки має красивий золотий колір, а курага і чорнослив красиво блищать. Результат вживання такої «краси» для людини – болі у шлунку, порушення в роботі жовчного міхура, кишечника. Тому перед вживанням або приготуванням сухофрукти потрібно вимочити в окропі і ретельно промити.

Сухофрукти, які висушені природним чином (на сонце) - більш сірі і темні. У будь-якому разі не купуйте сухофрукти, на яких утворилася гниль або цвіль.

Сухофрукти - «солодка бомба»

У процесі сушіння з фруктів і ягід йде вода, а концентрація цукру істотно зростає. У підсумку, з'їдаючи, наприклад, одну курагу, людина отримує більше калорій, ніж, якщо б він з'їв свіжий абрикос. Калорійність сухофруктів – 230-300 ккал на 100 р. Таким чином, до цього ласощів потрібно дуже обережно ставитися людям з цукровим діабетом і тим, у кого є зайва вага.

Крім того, не варто втрачати пильність алергікам. Наприклад, сушені цитрусові можуть стати причиною появи алергічної реакції.

Чим корисні сухофрукти
Що таке здорове харчування

Що таке здорове харчування? Як потрібно харчуватися, щоб відчувати себе бадьоріше, енергійніше і радісніше?


Пропонуємо ознайомитися з корисними властивостями найбільш популярних видів сухофруктів.

  • курага. Основна цінність кураги - при сушінні в ній зберігається більшість вітамінів і мікроелементів. Курага багата калієм, каротином, органічними кислотами, кальцієм, фосфором, залізом, вітаміном В5. Допомагає зміцнити серце і підвищити гемоглобін. Завдяки м'якому проносного ефекту, покращує перистальтику кишечника і сприяє його очищенню. Перешкоджає вимиванню калію з організму. 3-5 плодів в день достатньо, щоб отримати максимум користі від кураги.
  • урюк (сушений абрикос з кісточками). Багатий бета-каротинами. Передбачається, що ці речовини допомагають у профілактиці раку. В урюк багато калію, необхідного для здоров'я серця, клітковини, корисної для кишечника.
  • родзинки. Багатий органічними кислотами, клітковиною, вітамінами А, В1, В2, В5 і В6, С. В його склад входять залізо, бор, магній, калій, кальцій, хлор, фосфор. Сприяє зміцненню нервової системи, допомагає зняти напругу, втому, поліпшити сон. Корисний для вагітних і годуючих жінок: поповнює нестачу заліза і покращує лактацію. Високий вміст калію і магнію в ізюмі зміцнює серцевий міокард, сприяє нормалізації тиску.

Ізюм не рекомендують вживати людям з виразковими ураженнями гастродуоденальної області.

  • чорнослив. Містить м'які проносні речовини, харчові волокна, органічні кислоти, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни А, групи В, С, РР. Хороший засіб проти запорів і ефективно очищає організм. Чорнослив має жовчогінну та сечогінну дію. Збільшує вироблення шлункового соку і посилює апетит. Завдяки вмісту калію і магнію корисний при серцево-судинних захворюваннях.

З обережністю потрібно вживати чорнослив годуючим мамам – він може викликати розлад і коліки у малюка.

  • фініки. Багаті вітамінами А, Е, групи В, амінокислотами. В них містяться кальцій, фосфор, калій, магній, залізо, цинк, марганець, селен. Фініки корисні для людей з ослабленим імунітетом, при анемії. Вони допомагають зняти втому і прискорюють одужання після перенесеного захворювання, зміцнюють серцево-судинну систему, активізують роботу печінки і нирок. Вважається, що фініки допомагають у профілактиці онкологічних захворювань. Корисні для вагітних жінок: використовуються в профілактиці депресій і сприяють зміцненню м'язів матки.

Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту і каменями в нирках рекомендується їсти фініки з обережністю.

  • сушка з яблук і груш. Сушені яблука багаті вітамінами А, групи В, С, калієм, натрієм, фосфором, магнієм, кальцієм, залізом, цинком, йодом. Покращують роботу травної, нервової, кровоносної систем, нирок і печінки. Корисні при захворюваннях щитовидної залози.

Сушені груші багаті вітамінами А, В1, В2, Е, Р, С, пектин, залізом, йодом, міддю, калієм, кальцієм, цинком, каротином. Корисні при порушеннях роботи підшлункової залози, сечовивідних шляхів. Допомагають боротися з простудними захворюваннями і зменшують стрес.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: