Кращі статті

Корисні властивості кмину

Кмин – це смачна спеція, і ліки, що використовуються при проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту, застудах, бронхітах. Кмин покращує пам'ять, допомагає при діабеті.

Про кмин

тминКмин - це дворічна рослина, що відноситься до сімейства зонтичних. Насіння кмину використовуються в якості спеції, яка надає стравам гострий смак і приємний аромат. Найчастіше кмином ароматизують хлібобулочні і кондитерські вироби. Кмин – популярна приправа у багатьох кухнях світу, наприклад в мексиканських, середземноморських, індійських і китайських стравах.

У середні століття кмин був найбільш популярною і доступною приправою європейців. Вважалося, що буханець хліба з тмином приносила успіх. У багатьох переказах згадується, що кожен солдат брав у військовий похід саме цей символ удачі. Батьківщиною кмину було середземномор'я. Греки, римляни, єгиптяни, перси і інші країни цього регіону використовували кмин в різних цілях, не тільки як приправу, для поліпшення смаку, але і в медичних цілях.

Як і всі спеції, які використовуються протягом тисяч років, кмин володіє цілющими властивостями.

Цілющі властивості кмину при різних захворюваннях

Для травлення. Кмин дуже добре допомагає при проблемах з травленням. Аромат кмину «включає» наші слинні залози, іншими словами запах кмину викликає апетит, що сприяє переварюванню їжі. Збудливий ефект виникає завдяки тому, що до складу кмину входить куміновий альдегід - ароматическо-органічна суміші, так само основний компонент куминового ефірного масла. Ще один стимулює травлення елемент у складі кмину – тимол. Під дією тимолу починають краще працювати шлункові залози організму, які виділяють кислоти, жовч, ферменти для повного перетравлення їжі шлунком і кишечником. Кмин багатий ефірними маслами, магнієм, натрієм, які допомагають зменшити біль у шлунку.

Настоянка з кмину допомагає при проблемах з травленням і позбавляє від газів. Подрібніть в порошок 2 столові ложки кмину, залийте склянкою горілки, настоюйте в темному місці два тижні, після чого процідіть і приймайте по 1 чайній ложці перед їжею.

Від геморою. Основна причина геморою – запори. Разом з запорами в шлунково-кишковому тракті з'являються рани, тріщини, викликані проблемами з травленням. Завдяки вмісту клітковини, а також вітрогінну, стимулюючим, протигрибкову, антимікробних компонентів - кмин діє як натуральне проносний засіб.

Респіраторні захворювання, астма, бронхіт. Кмин містить кофеїн (стимулятор), ароматичні ефірні масла (які вбивають мікроби), що робить кмин ідеальним відхаркувальну і протизапальним засобом.

Зробіть інгаляцію: 1 столова ложка кмину на склянку гарячої води.

При простудних захворюваннях. Застуда – це вірусна інфекція, яка вражає наш організм при ослабленій імунній системі. Ефірна олія кмину допомагає позбутися від вірусу. До складу кмину входить залізо і вітамін С, які зміцнюють імунну систему людини.

Приймайте відвар з кмину: залийте гарячою водою 2 чайні ложки кмину, поставте на водяну баню на 10 хвилин. Приймайте відвар по 100 мл три рази на день.

хлеб с тминомДля лактації. Кмин дуже корисний для годуючих мам. Плоди кмину підвищують вироблення молока, завдяки тимолу, який покращує роботу молочних залоз. До складу кмину входить високий вміст кальцію, приблизно 900 мг на 100 г – це необхідна добова норма кальцію для нашого організму. Кмин збагачує молоко жінки, що годує, кальцієм, що дуже корисно для дитини.

При анемії. Залізо є основним компонентом гемоглобіну в червоних кров'яних тільцях. Саме гемоглобін насичує киснем клітини організму, і при його нестачі виникає анемія. До складу кмину входить високий рівень заліза - 66 мг заліза на 100 г Кмин потрібно обов'язково включати в дієту для людей, які страждають анемією.

Ракові пухлини. Кмин має антиоксидантні та химиопрофилактическими властивостями. Плоди кмину прискорюють вироблення залозами нейтралізуючих і антиканцерогенних ензимів (ферментів).

Шубін Дмитро Миколайович, лікар-невролог: «Кмин містить велику кількість вітаміну Е, жиророзчинного вітаміну, який володіє вираженими антиоксидантними властивостями. Властивостями, які не дозволяють шкідливим вільним радикалам руйнувати клітини нашого організму. Вживання кмину запобігає утворенню зморшок»

Кмин покращує пам'ять і підвищує стресостійкість

Як показали останні дослідження, кмин має антистресову дію і покращує пам'ять. Якщо регулярно вживати в їжу кмин, то за результатами дослідження кмин гальмує біохімічний процес виникнення стресу.

Кмин і діабет 2го типу
Самі корисні каші

У кашах багато вітамінів групи В, магнію, калію, цинку, селену. Все це корисні і потрібні речовини. У гречаній, вівсяній і ячної каші багато клітковини, а вона перешкоджає виникненню закрепів. Білок в кашах посередні, за іс


Плоди кмину покращують свідчення рівня глюкози в крові у пацієнтів з діабетом 2го типу. Насіння кмину (не менше 2 г в день) можна приймати з звичайними протидіабетичними засобами.

Кмин як приправа

Кмин мелений можна використовувати замість перцю, або зробити суміш перцю і кмину. Кмин – приправа, яка підходить для будь-якого страви: салати, м'ясо, риба, овочеві страви, соуси, супи, маринади для засолювання огірків і томатів. Для поліпшення запаху і смаку додають кмин навіть в напої, пиво та квас. Щоб запах кмину відкрився, кмин потрібно нагріти (не смажити!) на сковороді без добавок. При нагріванні проявляються ефірні олії, що знаходяться в складі кмину.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: