загрузка...

Дієта при високому гемоглобіні

Рекламний блок

Високий рівень гемоглобіну може свідчити про багатьох захворюваннях. При високому гемоглобіні слід дотримуватися певного режиму харчування. Дізнайтеся, які продукти при високому гемоглобіні потрібно включити в раціон і від чого відмовитися.

Що таке гемоглобін

ГемоглобинГемоглобін – білок у складі еритроцитів крові, який складається з глобіну (білка) і гема (з'єднання заліза). Кров стає червоною завдяки атомів заліза.

За допомогою гемоглобіну кисень і вуглекислий газ переносяться по організму. У крові чоловіків міститься більше гемоглобіну, ніж у крові жінок. Норми гемоглобіну: у чоловіків 135-160 грам на літр крові, у жінок-120-140 грам на літр крові.

Чому гемоглобін підвищується

Підвищений рівень гемоглобіну може свідчити про таких захворюваннях, як:

  • підвищення рівня еритроцитів у крові,
  • згущення крові,
  • кишкова непрохідність,
  • опіки,
  • серцево-легенева недостатність,
  • цукровий діабет,
  • хронічний бронхіт,
  • пневмонія.

Куріння викликає нестачу кисню в крові, тому підвищується гемоглобін.

Але не завжди підвищений гемоглобін – означає захворювання або відхилення від норми. Гемоглобін підвищується після сильних фізичних навантажень, тобто у спортсменів, які займаються активними видами спорту. Також у скелелазів і пілотів, тому, що вони багато часу проводять на висоті. Підвищений рівень гемоглобіну є нормою для людей, які живуть у гірській місцевості.

Харчування при підвищеному гемоглобіні

Основні принципи харчування при підвищеному гемоглобіні:

  • вживати якомога більше рідини,
  • скоротити споживання м'яса, субпродуктів, білків,
  • вживати в їжу рослинні білки: соя, бобові,
  • дозволяється вживати в їжу рибу і морепродукти в малих кількостях,
  • основою харчування є каші,
  • слід їсти якомога більше овочів – сирих або термічно обробленого,
  • слід вживати фрукти.

Раціон харчування для людей з підвищеним гемоглобіном не виключає залізовмісні продукти. Дієту слід підбирати, враховуючи чинники, за яких рівень гемоглобіну в крові підвищився.

Слід вживати правильну харчове залізо

В різних продуктах харчування міститься харчове залізо, яке розділяться на гемове і негемовое залізо. Ці два види заліза розрізняються їх засвоєнням в організмі людини. Гемове залізо всмоктується легко, а негемовое залізо всмоктується повільно. Тому при високому гемоглобіні слід вживати в їжу продукти харчування, які містять негемовое залізо, щоб залізо, що не всмокталося в кров. Гемове залізо міститься в продуктах тваринного походження, а негемовое залізо міститься в фруктах, овочах, зернах, горіхах.

Корисні продукти харчування при підвищеному гемоглобіні

Потрібно вживати в їжу продукти з вмістом негемового заліза, які допомагають нормалізувати рівень гемоглобіну: рис, цільнозернові хлібці, сир тофу, квасоля, шпинат, виноград, абрикоси, горіхи.

Зміст негемового заліза у продуктах харчування

Соєві боби (варені) 100 г – 5,14 мг заліза, сочевиця (варена) – 4 мг, шпинат (варений) – 3,57 мг, тофу 100 г – 6мг, нут варений 100г – 3мг.

Рідина – ліки при підвищеному гемоглобіні

За допомогою простої води з додаванням соку лимона можна домогтися розрідження крові, тим самим привести гемоглобін в норму.

При підвищеному гемоглобіні в добу слід випивати 2-3 літри рідини. Можна пити воду, чай (чорний, зелений), компоти (без цукру), але виключити соки і газовані напої.

Зневоднення організму, може призвести до підвищення гемоглобіну, тому слід пити побільше рідини. Молочні продукти багаті кальцієм, тому перешкоджають всмоктуванню заліза в організм.

Продукти харчування, від яких варто відмовитися

Деякі продукти слід повністю виключити з раціону при підвищеному гемоглобіні, тому, що вони найчастіше містять гемове залізо та можуть принести шкоду організму:

Алкогольні напої слід повністю виключити. Тому, що при поєднанні заліза і етилового спирту утворюються шкідливі елементи, які порушують роботу печінки. Також алкоголь покращує всмоктування заліза, що призводить до підвищення гемоглобіну в крові. Продукти розпаду алкоголю стимулюють кровотворення, тому у людей, які часто вживають алкоголь підвищений рівень гемоглобіну.

Риба і морепродукти багаті гемовим залізом, тому потрібно сказати «ні» сирої, сушеної та червоній рибі. Стан організму погіршиться через вживання в їжу сирої риби (це стосується любителів суші та ролів). Тому, що бактерії, які містяться в необробленої риби, викликають інфекційні захворювання у людей з високим вмістом заліза в крові. Вживати в їжу можна добре приготовану рибу або морепродукти.

Солодощі і цукровмісні продукти слід виключити з раціону. Торти, булочки і тістечка не містять гемове залізо, але їх вживання сприяє засвоєнню заліза навіть з продуктів з вмістом негемового заліза.

Червоне м'ясо рекомендується повністю виключити з раціону харчування. Дозволяється вживати в їжу м'ясо нежирних сортів. Також слід відмовитися від усіх видів печінки.

Червоні фрукти, овочі і ягоди слід виключити, тому що вони багаті речовинами, які стимулюють підвищення гемоглобіну. Не можна їсти яблука з-за високого вмісту заліза.

При підвищеному рівні гемоглобіну потрібно порадитися з лікарем, щоб визначити, як найкраще нормалізувати гемоглобін у крові, якщо є така необхідність.


Спекотна погода веде до зневоднення, а воно, в свою чергу - до згущення крові з завищенням показників гемоглобіну і еритроцитів.


Рыльцов Александр Юрьевич

Рильцов
Олександр Юрійович

терапевт, Харків
Поставити своє запитання

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Причини низького гемоглобіну
  • Низький гемоглобін при вагітності
  • Низький гемоглобін у дитини
  • Продукти підвищують гемоглобін
  • Анемія крові, що призводить анемію крові?
  • Норма гемоглобіну в крові
  • Гемоглобін при вагітностінорма, підвищення, пониження
  • Гіпохромна анеміявиди та лікування
  • Анемія залізодефіцитнасимптоми й лікування.

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: