загрузка...

найкорисніші овочі

Рекламний блок

Кожен овоч містить вітаміни і поживні речовини. Однак, в деяких овочах міститься більше корисних елементів, ніж в інших.

Зеленолисті овочі

овощиЗеленолисті овочі - капуста, шпинат, петрушка, кріп, базилік, темно-зелений листовий салат – ідеально підходять для контролю і зниження ваги. Тому що, більшість зеленолистих овочів – низькокалорійні, з низьким вмістом жиру. Також вони скорочують ризик ракових захворювань і хвороб серця. До складу зеленолистих овочів входить: високий вміст харчової клітковини, фолієва кислота (вітамін В), вітамін С, калій, магній, фітохімічні речовини, такі як лютеїн, бета-криптоксантин, зеаксантин, бета-каротин. Завдяки тому, що до складу зеленолистих овочів входить високий вміст магнію і низький глікемічний індекс, вони рекомендуються людям з діабетом 2 типу. Високий вміст вітаміну К в складі зеленолистих овочів сприятливо впливає на вироблення остеокальцину, протеїну, який благотворно впливає на здоров'я кісток.

Зеленолисті овочі краще вживати в сирому вигляді; додавати в салати, сандвічі.

Броколі (спаржева капуста)

Брокколі – джерело поживних речовин, вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів. Склад спаржевої капусти багатий фолиевыми кислотами, які можуть запобігти деякі вроджені вади розвитку. Також фолійові кислоти ефективні в боротьбі проти хвороб серця, інсультів і деяких форм ракових захворювань. Броколі містить високу концентрацію вітамінів А, С, Тобто Вітаміни Е, С і бета-каротин забезпечують організм достатніми запасами антиоксидантів, які допомагають знизити ймовірність виникнення серцевої недостатності та інсультів. Брокколі багата на залізо, яке ефективно бореться з анемією.

Найкраще вживати брокколі в сирому вигляді (додавати в салати), також готувати на пару, додавати в супи і рагу. Поживні як зелені суцвіття, так і стебло.

Цвітна капуста

Цвітна капуста – джерело вітамінів С, А, В, Е, вуглеводів, білків, заліза, кальцію, калію, фосфору, магнію, харчової клітковини. У кольоровій капусті мало калорій, низький вміст натрію, не міститься жир і холестерин. Якщо регулярно включати цвітну капусту в свій раціон, то можна уникнути ракових захворювань, серцевої недостатності і гіпертонії.

Завдяки тому, що у цвітної капусти слабовираженний смак, її можна їсти сирою, запікати, смажити, додавати в супи і рагу.

Болгарський перець

Болгарський перець (червоний, зелений, оранжевий або жовтий) багатий джерело всіляких поживних речовин. Перець багатий вітамінами С і А – найдієвіші антиоксиданти. Болгарський перець містить фолієву кислоту, і також клітковину, які знижують рівень холестерину в крові (холестерин є причиною інфарктів та інсультів). Якщо регулярно вживати перець, то ризик захворіти на рак товстої кишки зводиться до мінімуму, завдяки вітаміну С, бета-каротину і фолієвої кислоти, які містяться в болгарському перці.

Болгарський перець добре смакує у салатах, рагу і супах.

Цибулю і часник

Часник містить амінокислоту алліін, яка має антибіотичну та бактерицидну властивості. Сприяє роботі серцево-судинної системи, і ефективно допомагає при респіраторних захворюваннях.

Цибуля – корисний для запобігання серцево-судинних захворювань, особливо коли підвищується ризик утворення тромбу. Цибуля служить профілактичним засобом ракових захворювань, зокрема раку шлунка та запобігає виникненню інфекційних захворювань. Цибуля допомагає поліпшити функцію легенів, особливо при астмі.

Щоб отримати всі корисні поживні речовини, що містяться в цибулі і часнику, ці овочі краще їсти в сирому вигляді.

Помідори

Наявність антиоксидантів у складі помідор допомагає виводити токсичні речовини з організму. Лікопін, який входить до складу помідор, нейтралізує вільні радикали в організмі людини і скорочує ризик утворення раку простати. Люди, які часто їдять сирі помідори, менше схильні до ризику захворювання раком шлунка або прямої кишки. Також, помідори блокують дія нітрозамінів, що у свою чергу знижує ризик виникнення раку легенів. Вчені довели, що якщо регулярно вживати в їжу помідори, то знижується ризик інфаркту. Вітамін К сприяє зміцненню кісток і запобігає крововилив у мозок.

Насправді помідори належать до фруктів, а не овочів. Найкраще вживати помідори в сирому вигляді в салатах і сандвичах. Соус з помідорів підходить до багатьох страв.

Зелений горошок

Зелений горох багатий білками і вуглеводами, але не жирами. Зелений горох – відмінний джерело клітковини, заліза, вітаміну А і С, водорозчинній клітковиною. До складу зеленого гороху входить тіамін (вітамін В1), який відповідає за забезпечення енергоутворення, забезпечення нормального функціонування нервової системи і вуглеводного обміну речовин.

Зелений горошок краще всього їсти сирим і приготованим на пару. Дуже смачне пюре із зеленого горошку.

Морква

У моркві міститься бета-каротин, який володіє антиоксидантом дію, знижуючи ризик захворювання раком. Морква допомагає зберігати гарний зір, покращує стан шкіри, зміцнює імунну систему, знижує рівень холестерину.

Завдяки природному солодкого смаку, моркву можна додавати в салати, є як окрему закуску або вживати у вигляді соку.


Сніданок - найважливіший прийом їжі для обміну речовин. Самий правильний сніданок - порція цільних злаків овочевий салат (сезонні овочі)


Самойленко Наталия Александровна

Самойленко
Наталія Олександрівна

дієтолог, Київ
Поставити своє запитання

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Корисні властивості стручкової квасолі
  • Користь і шкода моркви
  • Використання кисломолочних продуктів в лікувальних цілях
  • Овочева дієта для схуднення
  • Курячі яйця корисні чи шкідливі?
  • Соуси без шкоди для фігури
  • Цибулю унікальний засіб від раку!
  • Вітаміни і здоров'я
  • Продукти проти раку

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: