Дієта при серцевих проблемах

Правильна дієта допоможе підтримати серцевий м'яз, зміцнити судини і понизити рівень холестерину в крові.

сердечные проблемыНауково-технічний прогрес подарував людству безліч потрібних і важливих відкриттів, які ми використовуємо для створення собі максимально комфортних умов. Але багато блага цивілізації можуть стати причиною проблем зі здоров'ям. Серед «хвороб цивілізації не останнє місце займають і серцеві проблеми.

У розвинених країнах хвороби серцево-судинної системи стають однією з головних причин передчасної смерті. Тому боротися з серцевими проблемами потрібно своєчасно. І одним з досить ефективних методів поліпшення стану сердечників є коригування щоденного меню.

Чому важливо правильно харчуватися при проблемах з серцем?

Серце – це насос, який прокачує кров через всі органи і системи. Організм керує діяльністю серця з допомогою нервової й ендокринної систем. У регуляції роботи серцевого м'яза задіяно безліч активних речовин, які надходять в організм з їжею. При захворюваннях серцево-судинної системи особливо важливо підтримувати оптимальний баланс цих речовин в крові. Зробити це ми можемо з допомогою правильного харчування.

Чому нам допоможе особлива дієта?

З допомогою харчування ми може вплинути на роботу організму і стан окремих органів і систем. Коригуючи дієту можна:

  • Зменшити навантаження на серце і судини
  • Знизити рівень холестерину в крові
  • Перешкодити появі набряків, які здатні сильно ускладнювати нормальну роботу серцево-судинної системи.
  • Нормалізувати функціонування нервової системи.
  • Поліпшити еластичність судин, що дуже важливо для нормальної роботи серцево-судинної системи.
  • Поліпшити обмін речовин.

Але для того, щоб їжа справила на організм такий благотворний вплив, сердечникові потрібно знати, як змінити своє меню.

Особливості харчування при проблемах з серцем

Основні закони харчування при хворобах серця досить прості, і кожен з нас може застосовувати їх без яких-небудь труднощів.

  • Зменшіть споживання солі. Натрій – необхідний нашому організму. Але зайве кількість цієї речовини в організмі сприяє появі набряків, що значно ускладнює роботу серцево-судинної системи.
  • Їжте більше овочів і фруктів. Це необхідно для того, щоб організм отримував більше клітковини і вітамінів. Клітковина адсорбує і виводить з організму токсини і сприяє нормалізації рівня холестерину в крові. Вважається, що в день необхідно з'їдати близько 300 г овочів і фруктів.
  • Менше тваринних жирів в їжі. Поїдаючи тваринні жири у великих кількостях, ми доставляємо в організм багато «поганого» холестерину, який відкладається на стінках судин і робить їх нееластичними. Це в свою чергу призводить до серйозних проблем в роботі серцево-судинної системи. Щоб зменшити кількість тваринного жиру в меню треба відмовитися або значно скоротити кількість деяких «особливо жирних продуктів. До них відносяться ковбаси, вершкове масло, сало, баранина, свинина, м'ясо водоплавних птахів. Постарайтеся також відмовитися від всіляких смажених страв. Смажені продукти призводять до підвищення тиску, відкладенню холестерину на стінках судин і надмірно напружують травну систему, що призводить до підвищення артеріального тиску.
  • Введіть в меню ненасичені жирні кислоти. Ці речовини сприяють утилізації «поганого» холестерину і покращують стан судин. До корисним ненасичених жирних кислот відносять омега-3 і омега-6 ненасичені кислоти. Найбільше цих речовин в оліях і морській рибі.
  • Не захоплюйтеся калорійною їжею. Ожиріння – один з факторів, що призводять до хвороб серця – виникає на тлі надмірного споживання калорій. Уникайте є велика кількість насолод і борошняних виробів.
  • Відмовтеся від гострих і копчених страв, великої кількості приправ – всі вони подразнюють нирки і підвищують навантаження на серце.
  • Введіть в меню продукти, що містять калій і магній – ці елементи необхідні для нормальної роботи серця. Абрикоси свіжі або сушені (курага), фініки і банани допоможуть отримувати з їжею достатню кількість калію.
  • Не пийте занадто багато рідини. Це правило повинні застосовувати люди схильні до утворення набряків.
  • Уникайте напоїв, що збуджують нервову систему. Не варто зловживати алкоголем, міцним чаєм, кавою.

Людям з серцевими проблемами добове споживання їжі слід розділити на 4-6 прийомів. Є часто і невеликими порціями. Це допоможе організму легше справлятися із завданням переробки їжі і доставки потрібних речовин до клітин без перевантаження і стрибків тиску.

Харчування – інструмент відновлення здоров'я!

Меню може бути відкориговано з урахуванням конкретного діагнозу хвороби серця та інших нюансів вашого здоров'я. Допомогти з розробкою меню вам може лікар, який в змозі врахувати індивідуальні особливості вашого здоров'я.

Харчування – досить сильний інструмент, з допомогою якого ми можемо зрушити показники здоров'я в бік одужання. Користуйтеся цим інструментом для поліпшення якості життя і будьте здорові!


Після операції на серці поступові кардіо-навантаження навіть потрібні. Але все-таки мова йде про фізкультуру, а не про спорт.


Немчина Елена Александровна

Нємчина
Олена Олександрівна

кардіолог, Київ
Поставити своє запитання





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: