Смачні та здорові страви до свята

Святкові страви можуть бути не тільки смачними, але і здоровими. Вони зроблять новорічне застілля безпечним для вашої фігури і самопочуття.

здоровые блюдаЗастілля з великою кількістю різноманітних смачних страв – неодмінний атрибут святкування Нового року в нашій країні. Багато традиційні новорічні страви – висококалорійні і жирні. Дегустувати їх доводиться часто і багато – цьому сприяють застілля у колі сім'ї, зустрічі з друзями і колегами по роботі. До того ж, посиденьки за святковим столом рідко обходяться без різноманітних спиртних напоїв.

Переїдання – найбільш частий «побічний» ефект святкового застілля. При цьому смачні, хоча і не самі здорові страви, загрожують не тільки зайвими сантиметрами на талії, але і ризиком загострення хронічних захворювань, отруєнь. Адже у святкові дні, ми не помічаємо, скільки з'їдено щедро политих майонезом салатів, смажених страв і всіляких солодощів.

Захопившись приготуванням традиційних новорічних страв, ми часто забуваємо, що існує смачна і здорова альтернатива.

Корисні закуски, салати та заправки

Щоб зробити святкові закуски, салати та бутерброди корисними, зверніть увагу на рецепти з оливками і оливковою олією. Вони мають приємний і пікантний смак, і дуже корисні, так як багаті мононенасиченими жирними кислотами, вітамінами і антиоксидантами. Регулярне вживання оливок і оливкової олії зміцнює імунітет, покращує стан шкіри, волосся і нігтів, сприяє зниженню холестерину в крові і захищає від атеросклерозу. Найкориснішим з усіх масел вважається олія першого холодного віджиму.

Оливкову олію використовують для заправки салатів (можна додати в нього часник, гірчицю або оцет) і приготування страв. А оливки можуть стати прикрасою, повноправним складовим оригінального блюда, інгредієнтом канапе.

Корисним прикрасою святкового столу стане салат з м'яса кальмара. Кальмари багаті вітамінами, білками, мікроелементами, в їх склад входять поліненасичені кислоти. М'ясо кальмарів корисно для здоров'я судин, покращує розвиток м'язової тканини.

Для приготування салату з кальмарів знадобиться 0,5 кг свіжих кальмарів, 200 г ріпчастої цибулі, 200 г кореня селери, 4 яйця. Кальмари потрібно відчинити в підсоленій воді протягом 3 хвилин, прополоскати холодною водою, нарізати соломкою. Яйця, зварені круто, подрібнити на крупній тертці. Подрібнити і пасерувати на оливковій олії цибулю і селеру. Все змішати. Заправка не потрібна.

Готуйте страви з риби

Риба – не тільки дуже смачний, але і дуже корисний і унікальний за складом продукт. Вона містить всі види амінокислот, необхідних для людини; риб'ячий жир, який знижує рівень холестерину в крові, покращує стан серця і судин. Білок риби засвоюється організмом вдвічі швидше, ніж, наприклад, білок яловичини.

Щоб страва з риби було максимально здоровим, готуйте рибу в духовці.

Риба, запечена у фользі

Візьміть річкову рибу невеликого розміру. Помийте її і промокніть паперовим рушником, натріть сіллю і спеціями за смаком. Використовуйте чорний запашний або солодкий перець, петрушка, коріандр, чебрець. Викладіть рибу на фольгу, збризніть соком лимона, закрийте і запікайте при температурі 200 градусів 15-30 хвилин (залежно від розміру риби).

Риба з картоплею і овочами

Філе риби (лосось, сьомга, тріска, судак, палтус) вимийте і просушіть серветкою. Замаринуйте її на 30 хвилин, натерши морською сіллю і запашними травами. Підготуйте овочі: наріжте тонкими скибочками картопля, півкільцями цибулю і моркву, тонкими шматочками гриби, трохи посоліть.

На дно форми налити оливкову олію і трохи води. Рибу і овочі розкладіть рівномірно. Поставте деко в добре розігріту духовку і готуйте протягом 30-45 хвилин.


Взимку метаболізм (обмін речовин) сповільнюється, особливо у людей із зайвою вагою. Прискорити його можуть здорове харчування і фізичні вправи


Самойленко Наталия Александровна

Самойленко
Наталія Олександрівна

дієтолог, Київ
Поставити своє запитання

Використовуйте овочі

Овочі підходять не тільки для приготування салатів, але і як гарнір, і для приготування гарячих страв. Овочі дають організму мінеральні елементи, вітаміни, органічні кислоти, вуглеводи, полісахариди. Більшість овочів поліпшує роботу органів травлення.

Пропонуємо вам приготувати рулет з сьомги та шпинату. Для цього потрібно два яйця, 250 р шпинату, 250 г твердого сиру, 250 г м'якого сиру, кріп, 200 г копченої сьомги або лосося. Шпинат миють, сушать, змішують з яйцями до однорідної маси. Отриману масу рівномірно наносять на пергаментний папір для випікання. Зверху потрібно посипати натертим на середній тертці сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку і випікати 20 хв. Вийняти і остудити корж.

Сир змішати з ложкою сметани, викласти цю масу на готовий корж, розрівняти ложкою. Покладіть шматочки риби на сир, акуратно скрутіть корж з начинкою в рулет. Рулет потрібно щільно загорнути у фольгу, поставити в холодильник і остуджувати 8-10 годин. Готовий рулет нарізають на шматочки-«шайби».

Корисні десерти

На десерт до святкового столу можна приготувати желе з натуральних соків. Це низькокалорійне блюдо на основі корисних компонентів. Желатин корисний для хрящової системи, кісток, нігтів, волосся; пектин допомагає з організму солі важких металів, а соки багаті вітамінами.

До числа корисних десертів відносяться запечені фрукти, які можна фарширувати сиром, медом, горіхами, а також фруктово-сирні або йогуртові десерти.

Продукти для приготування святкових страв повинні бути свіжими. І не варто переїдати, навіть якщо їжа приготовлена із самих здорових інгредієнтів. І тоді ваше свято пройде не тільки зі смаком, але й здорово!





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: