Такий корисний буряк

Їжте буряк! Він джерело вітамінів, мікроелементів і інших потрібних нам речовин.

бурякЧого б такого з'їсти, смачного і корисного? Якою б придбати продукт, щоб він містив більше потрібних нашому організму речовин? Коли ми задаємо собі ці питання, то, як правило, звертаємо увагу на всілякі екзотичні продукти, які привозять з інших частин світу. Але пора згадати, що у нас під боком ростуть рослини, які по праву можна назвати джерелом потрібних нам речовин, вживання яких в їжу принесе нашому організму величезну користь. Поговоримо про такому звичному для нас продукт, смачною і корисною буряках.

Трохи «буряковій» історії

Вирощувати буряк в якості сільськогосподарської культури сталі в I-ІІтысячелетии до н. е. в Середземномор'ї. Хоча коренеплідні сорти буряка згадуються в письмових джерелах ще раніше, в IVвеке до н.е. До X-ХІвеках буряк отримує поширення в Київській Русі, а в XIII-XIVстолетиях - в Західній Європі. Спочатку в їжу вживали в основному листя цієї рослини. Зараз же ми частіше їмо коренеплоди буряка. Улюблені нами страви, борщ, борщ, вінегрет і оселедець під шубою просто неможливо приготувати без цього смачного і корисного коренеплоду.

Чим цінна буряк?

Буряк або буряк, як часто ми в побуті називаємо це рослина, продукт, що містить багато корисних і потрібних нашому організму речовин.

Вітаміни

У цьому рослині знаходиться багато різноманітних вітамініву дозах, які цілком відповідають потребам нашого організму. Виявлено:

  • Вітамін А
  • Вітамін С
  • Вітамін В1
  • Вітамін Е
  • Фолієва кислота (В9)
  • Вітамін РР
  • Вітамін U
Мінеральні речовини

У складі буряків виявлені такі цінні для нас речовини як:

  • калій
  • магній
  • йод
  • натрій
  • цинк
  • мідь
  • марганець
  • кобальт
  • фосфор
  • фтор
  • кальцій
  • залізо
  • рубідій
  • цезій

Крім того в склад буряків входить багато клітковини, пектинів і органічних кислот. Все це робить цю рослину цінним продуктом, що володіє цілющими властивостями.

Буряк цілюща

разрезанный бурякВ якості лікарського засобу цю рослину використовували ще в часи древньої Греції. Згадка про її корисні властивості є в працях Гіппократа, Цицерона, Плутарха.

Вживання буряка надає позитивний ефект на багато органів і системи організму. Так вона покращує роботу серцево-судинної системи і зменшує вміст холестерину в крові. Буряк також використовують для зниження артеріального тиску.

У складі буряків є досить багато заліза і міді. Це робить її продуктом, здатним підвищити рівень гемоглобіну крові. Відповідно вживання цього коренеплоду рекомендують при анемії.

Велика кількість вітамінів і мінеральних солей у складі буряків надають загальнозміцнюючу дію і стимулюють роботу імунної системи.

Буряк є джерелом антиоксидантів – це означає, що вона перешкоджає надмірному окислення в організмі. Речовини, що входять до складу буряка нормалізують жировий обмін.

У буряках виявлено цінне органічне речовина – бетаїн. Воно сприяє утворенню холіну. А холін дуже важливий для нормальної роботи печінки, саме він запобігає жировому переродженню цього органу.

В буряку міститься досить велика кількість йоду. А це означає, що вживаючи в їжу цей продукт, ми надає щитовидній залозі потрібну кількість цього елемента. Відповідно, буряк сприяє нормалізації ендокринних процесів організму.

Клітковина і пектини, що входять до складу цієї рослини, проходячи по кишечнику, стимулюють його роботу і адсорбує токсини. Тому можна говорити про антиканцерогенних властивостей буряків. Крім того цей продуктулучшает травлення і сприяє нормалізації складу мікрофлори кишечника.

Буряк, приготовлений будь-яким способом, надає проносне дію, тому його рекомендують частіше включати в раціон тим, хто схильний до запорів. Відомі й сечогінні властивості цього коренеплоду. Це означає, що його корисно їсти тим, хто схильний до набряків.

В якому вигляді є буряк?

Щоб «підзарядитися» корисними речовинами, що містяться в буряку, можна вживати як коренеплоди, так і листя рослини. Коренеплоди можна гасити, варити або є сирими. Листя рослини додають в салати та перші страви. Використовують сік рослини.

Буряк особливо цінний в період осінь-весна, коли багато інші овочі та фрукти стають менш доступними. До того ж у багатьох продуктах до весни різко зменшується кількість вітамінів. Цінність же буряка ще й у тому, що він зберігає всі свої вітаміни практично протягом року.


Клітковина в будь-якому вигляді корисна, якщо не містить інших "підозрілих" добавок. Але найкраще налагодити харчування, більше свіжих овочів, буряків.


Березовская Елена Петровна

Березовська
Олена Петрівна

акушер-гінеколог, Торонто
Поставити своє запитання
Обережно, протипоказання!

Будь-які ліки в певних випадках може завдати шкоди. І навіть якщо замість ліків ви використовуєте корисний продукт харчування, іноді його вживання може бути небажано. У буряка теж є протипоказання. Обмежити його кількість в меню або взагалі виключити його з раціону потрібно:

  • Людям, страждаючим хворобами нирок і сечового міхура
  • Тим, у кого є гастрит з підвищеною кислотністю
  • При загостренні виразки шлунка або дванадцятипалої кишки

Буряк – цінний в усіх відношеннях продукт, який нескладно знайти на прилавках магазинів. До того ж його легко готувати і смачно їсти. Їжте буряк і будьте здорові!





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: