Пора переходити на весняне харчування!

Найважливіше в харчуванні навесні – забезпечити організм вітамінами і мікроелементами.

весеннее питаниеМи всі з нетерпінням чекаємо приходу весни, як чогось приємного і дарує нам позитивні відчуття. Але для нашого організму весна – досить важкий час, який ми часто зустрічаємо на піку авітамінозу. В цей час року імунна система стає найбільш чутливою, і ми ризикуємо «підхопити» застуду або «заробити» якусь іншу хворобу. Але ми в змозі допомогти організму адаптуватися до зміни сезонів, і одним з важливих пунктів у списку дій, які необхідно здійснити для цього є перехід на весняне харчування.

Чому весняний раціон повинен відрізнятися від зимового?

За допомогою правильного харчування ми повинні допомагати організму перебувати в боєздатному стані. Але чому правила харчування мають відмінності в різний час року?

  • Навесні потрібно менше калорій. Взимку організм був змушений витрачати багато енергії на обігрів себе. Тому ми їли більше калорійної їжі. Але навесні кліматичні умови вже не так екстремальні і нам пора зменшити кількість калорій в меню.
  • Стандартна проблема весни – авітаміноз. У цю пору року організм людини традиційно недоотримує вітамінів. Це пов'язано з зменшенням в нашому раціоні овочів і фруктів на зимово-весняний період, а також із зменшенням кількості вітамінів у врожаї овочів і фруктів минулого року.До весни авітаміноз часто стає хронічним. Але ми можемо це змінити, якщо серйозно підійдемо до проблеми.
  • Сезонне зниження імунітету. Необхідність взимку боротися з несприятливими кліматичними умовами та авітаміноз призводять до того, що навесні ми часто отримуємо ослаблений імунітет. Змінити цю ситуацію можна за допомогою корекції раціону харчування.
  • Загострення хронічних захворювань. Осінь і весна – час загострень – це знають всі «хроніки». Але загострення можна уникнути або послабити якщо обмежити себе у вживанні «неправильних» продуктів. Особливо це актуально для людей з хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту.

Весняна дієта

Весняна дієта – це не жорсткий звід правил, зразок дієти при певних хворобах. Це всього лише ряд рекомендацій при виборі продуктів харчування. Раціон може змінюватися в залежності від ваших кулінарних уподобань. Є тільки одне головне правило: треба стежити за тим, щоб організм отримував всі необхідні речовини, особливо вітаміни.

  • Їжте більше фруктів. Заведіть правило, щодня з'їдати як мінімум: яблуко, банан, апельсин.
  • Щодня їжте овочі. Овочеві салати і тушковані овочі допоможуть боротися з авітамінозом.
  • Незамінна частина раціону – білки. Достатня кількість білків допоможе імунній системі бути в нормі.Добре використовувати в якості білкового продукту морську рибу. Крім білка вона забезпечить організм йодом, фосфором, кальцієм і ненасиченими жирними кислотами.
  • Використовуйте рослинні жири, готуйте салати з нерафинированными маслами.
  • Актуальні складні вуглеводи. Для цього в меню потрібні каші з цільного зерна.
  • Соки, морси, мед особливо корисні у весняний час.
  • Трав'яний чай допоможе підтримати імунну систему.
  • Свіжа зелень. Вводимо в свіжу петрушку, кріп, зелена цибуля – це відмінне джерело вітамінів і мікроелементів.

Часте дробове харчування при необхідності скинути вагу працює дуже ефективно, дуже часто ми, лікарі, бачимо позитивний результат тільки на зміні режиму харчування.


Самойленко Наталия Александровна

Самойленко
Наталія Олександрівна

дієтолог, Київ
Поставити своє запитання

Обережно, «весняні небезпеки» в їжі

В кінці зими в овочах і фруктах, вирощених минулого літа, кількість вітамінів сильно зменшується. Ми про це знаємо, і тому «рука тягнеться» до свіжих продуктів, вирощених у парниках. Але недобросовісні виробники в гонитві за прибутком можуть використовувати ударні дози добрив і пестицидів, що небезпечно для нас. Це не означає, що від цих продуктів потрібно відмовлятися зовсім. Просто до купівлі «свіжих вітамінів» варто підходити з особливою ретельністю.

  • Не купуйте продукцію, яка реалізується у випадкових торгових точках, начебто узбіч дороги або стихійних ринків. Купуйте овочі та фрукти лише в спеціалізованих торгових точках.
  • Поцікавтеся у продавця, чи є лабораторне висновок про цієї продукції.
  • Не купуйте овочі та фрукти, які виглядають незвично: занадто великі, з незвичайно яскравим забарвленням, надмірно блискучі.
Позбавляємо продукти від нітратів

Якщо куплені ранні овочі і фрукти піддати ряду нескладних процедур, то в їжу потрапить на 10-50% менше небезпечні для нашого організму нітратів.

  • Велика частина нітратів сконцентрована в шкірці, тому ретельно мийте фрукти та овочі, або зчищайте шкірку.
  • Інше місце, де накопичуються нітрати, – це підстави плодів, стебла, черешки, качан (у капусти). Тому від цих частин рослин краще позбавлятися.
  • Знизити концентрацію агрохімії можна вымачивая у кілька заходів за 15-30 хвилин овочі у воді. Воду можна підсолити або додати туди лимонний сік.

Ретельно підбираючи продукти для свого раціону, ми в змозі зробити наше харчування максимально корисним, допомогти організму комфортно зустріти весну і насолодитися цим прекрасним часом року!





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: