Профілактика панкреатиту, як не захворіти панкреатитом?

панкреатитПідшлункова залоза є одним з головних і найбільш складних органів в людському організмі, який важко діагностується і практично не піддається відновленню. Від злагодженої роботи цього органу залежить нормальне травлення і обмін речовин організму людини. Безліч медичних досліджень, які проводяться з метою визначення чинників ризику у розвитку панкреатиту, можуть визначити близько 200 причин збою в роботі цього органу. Однак головними причинами виникнення запалення підшлункової залози, тобто панкреатиту, є жовчнокам'яна хвороба і надмірне вживання алкогольних напоїв.

Профілактика панкреатиту і дотримання дієти

Самою головною профілактикою при панкреатиті є дієта, але якщо захворювання вже розвинулося, то в перші два дні лікування забороняється що-небудь їсти. І як це не буде важко, але все ж така сувора дієта просто необхідна. Щодо дієти при панкреатиті, то дозволяється їсти нежирну яловичину, індичку, телятину, курей, кролятину у вигляді кнелей, суфле або у вигляді фрикадельок.

З рибних продуктів дозволяється їсти щуку, судака, тріску, навагу або сазана в паровому або у відвареному вигляді. З молочних продуктів дозволяється їсти такі продукти, як кисле молоко, кефір, некислий сир, ацидофілін, негострий сир, наприклад ярославський, голландська або інші. Хліб бажано їсти в злегка подсушенном вигляді, наприклад, можна зробити смачні сухарики в духовці. Вся їжа повинна бути теплою, але не гарячою і не дуже холодною. Всі овочі необхідно завжди обробляти, тобто пропарювати тощо або тушкувати. Страви можна готувати з гарбуза, моркви, цвітної капусти, кабачків, буряків, картоплі.


Дієта під час лікування панкреатиту повинна включати в себе вживання каш, і особливо корисні вівсяна і гречана каша, а інші більш тяжкі крупи бажано промалывать або протирати. Не рекомендується при панкреатиті їсти свіжий хліб. Не можна їсти пироги, жирне, торти, копчене, гостре й солоне, а також не можна їсти жирне м'ясо, ковбасу, сосиски, сирі овочі і кислі соки. Бажано виключити з раціону харчування курячі, м'ясні, рибні та грибні бульйони, борщ, щі, яйця, жирну сметану, баранячий і свинячий жир, білокачанну капусту, бобові, редис, редьку, шпинат і щавель.

Щодо фруктів, то їх рекомендується вживати в обробленому вигляді, це можуть бути компоти, сухофрукти, некислі соки, желе, фруктово-ягідні підливи. Загальний вміст жирів у раціоні обмежується до 60 м за добу. Взагалі панкреатит - це таке захворювання, яке має здатність повертатися при першому ж приводі. А, якщо є проблеми з підшлунковою залозою, то потрібно намагатися дотримуватися дієти при панкреатиті, а не тільки в період загострення. Тому необхідно позбавлятися від шкідливих звичок і дотримувати всі правила правильного харчування, не потрібно передати і тоді точно, можна не допустити повторного рецидиву хвороби.

Основна профілактика панкреатиту

профилактика панкреатитаПід час нападу гострого панкреатиту потрібна термінова медична допомога, саме тому лікування хвороби проводять у стаціонарі, в деяких випадках хворому потрібне оперативне втручання. Досить часто гостра форма панкреатиту і особливо після кількох нападів, переростає в хронічну форму, при якій підшлункова залоза піддається постійному саморуйнування. Тому профілактика панкреатиту є найкращим способом, щоб не допустити розвитку гострої форми панкреатиту.

Якщо відмовитися від куріння і від зайвого вживання алкоголю, то навантаження на підшлункову залозу зменшиться в кілька разів, а при наявності хронічної форми панкреатиту людина надовго продовжить час ремісії. Тривалі тренування в тренажерному залі, біг, непосильні вправи, відвідування лазні, стрибки - все це здатне викликати загострення панкреатиту. А самим оптимальним варіантом для фізичних вправ є лікувальна гімнастика, масаж і дихальні вправи.

Від стану жовчного міхура і жовчних шляхів залежить робота підшлункової залози. Якщо в жовчному міхурі сформувалися камені, то необхідно вивести їх з організму якомога швидше. Ще під час приймання їжі потрібно прислухатися до свого організму, адже переїдання завжди негативно позначається на стані обміну речовин, роботи підшлункової залози і всього шлунково-кишкового тракту.

Треба намагатися вживати їжу маленькими порціями, однак часто, ще по можливості не варто змішувати за один прийом їжі багато різних продуктів, а також потрібно дотримуватися принципів роздільного харчування. Найбільш важко працювати підшлунковій залозі, якщо в харчуванні змішуються вуглеводи і білки. Бажано іноді влаштовувати своєму організму розвантажувальні дні, в які слід вживати тільки просту їжу, це каші, супчики, сир. Ще підшлункова залоза не любить каву, саме тому бажано обмежити вживання цього напою або ж випивати не більше однієї чашки кави за добу і особливо кави шкідливо натщесерце. Розчинна кава взагалі бажано виключити, так як це самий отруйний напій для залози, а також варто менше вживати продукти, які містять грубу клітковину, це буряк, капуста або морква, їх краще тушкувати або запікати.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: