загрузка...

Дієта при панкреатиті, як підібрати правильну дієту?

Рекламний блок

Диета при панкреатите, как подобрать правильную диетуПанкреатит є запальним захворюванням підшлункової залози. Її ферменти з-за застійних явищ не можуть надходити прямо в дванадцятипалу кишку, а починають активізуватися в підшлунковій залозі, що викликає руйнування тканин і запалення. Тобто залоза починає перетравлювати власну тканину. Крім цього, існує велика небезпека того, як токсини, що виділяються під час запалення, можуть потрапляти у кров або можуть пошкодити багато життєво важливі органи, наприклад, нирки, печінка, серце.
Спровокувати розвиток панкреатиту здатні такі фактори, як переїдання, вживання смаженої та гострої їжі, жирного, інфекції, систематичне вживання алкоголю, нервові потрясіння, прийом гормональних препаратів, гельмінтоз, закупорка протоки підшлункової залози, травми живота. Крім цього, панкреатит може виникати навіть на тлі інших хвороб, це після цирозу печінки, жовчнокам'яної хвороби, виразкової хвороби шлунка.


Вибір дієти при панкреатиті

Кожна дієта при панкреатиті вже включає в себе кілька правил, які потрібно дотримуватися. Прийом їжі повинен бути частим, тобто через кожні 3-4 години і тільки по 5-6 разів у день. Однак харчування не повинно бути дуже рясним, так як потрібно приймати їжу маленькими порціями. Мета запобігання сильного подразнення слизової шлунка те, щоб усі продукти вживалися у перетертому вигляді. Всі страви готують легкими і поживними. Переважно всі продукти готувати на пару або відварювати. Також потрібно збільшити споживання тих продуктів, які містять білки, це сир, м'ясо, риба. Ще потрібно скоротити вживання вуглеводів, це мед, цукор, солодощі, але ще потрібно зменшити вживання жирної їжі. Крім цього, з раціону необхідно виключити ті продукти, які володіють високим сокогінну дію, це жирний м'ясний та рибний бульйони, капустяний відвар. Після виникнення гострого болю потрібно лікувальне голодування на 1-2 дні. При хронічній формі панкреатиту дуже важливо дотримуватися правильної дієти, щоб уникнути загострення хвороби.

Які продукти можна їсти при панкреатиті

Вживати при хворобі можна тільки деякі продукти - це сухарі, суп круп'яні та овочеві, підсушений білий хліб, телятину, індичку, нежирну яловичину, кролятину і кури, риба повинна бути тільки нежирної, тобто дозволяється тріска, судак, сазан, лящ, навага. Що стосується молочних продуктів, то бажано їсти кефір, кисле молоко, некислий сир, негострий сир, а у вже готові страви можна додати вершкове і рослинне масло. Ще доречні різні крупи, вівсяну і гречану кашу, вермішель і локшина, а також такі овочі, як кабачки, гарбуз, буряк, кабачки, картопля, цвітна капуста, але всі фрукти і овочі потрібно протерти перед вживанням. З фруктів можна їсти компоти, печені яблука, сухофрукти, фруктово-ягідні підливи, некислі соки.

Заборонені продукти при панкреатиті

Під час розвитку цієї хвороби хворий повинен виключити зі свого раціону: ковбаси, нежирні сорти м'яса, птиці, риби, гострі сири, копченості, свіжий хліб, тепле здобне тісто, щі, борщ, грибні м'ясні та рибні бульйони. Крім цього, забороняється їсти яйця, жирну сметану, баранячий і свинячий жир, будь-які кислі фрукти, редис, білокачанну капусту, шпинат, щавель, солодощі, соління, маринади, морозиво, прянощі, перець, смажені страви і звичайно алкоголь.

Дієта при панкреатиті

Кожна дієта при панкреатиті починається тільки після четвертого дня, а до цього має бути повне голодування. Що стосується загальноприйнятої класифікації дієт, то зазвичай у лікувальних закладах використовують дієта номер 5. Під час цієї дієти дозволяється приймати їжу невеликими порціями і по 5-6 разів за день, виключаються перекуси між прийомами їжі. Головна суть дієти - це повна відмова від тих продуктів, які посилюють кислотоутворення в шлунку, а також провокують активну роботу всіх ферментів у підшлунковій залозі. А після загострення хвороби лікарі рекомендують дотримуватися сувору дієту протягом досить тривалого часу, тобто не менше 8 місяців.
Однак це не означає того, що після таких обмежень потрібно відразу ж зриватися і знову їсти всі заборонені продукти.

Якщо це хронічний панкреатит, то дієта при хворобі стає культурою харчування, так як вона вже надовго входить в життя пацієнта. Безумовно, дуже важко відмовитися від багатьох улюблених продуктів і тих, що заборонені, проте відновлення болісних болів в області живота повинні поставити хрест на всіх спокусах. Адже навіть невеликі порції шкідливих продуктів можуть привести до гострих нападів, які доведеться усувати в стаціонарі.
Кожен хворий панкреатитом повинен вживати в їжу тільки ті страви, які приготовані щадним способом. Всі продукти бажано готувати на пару, варити або ж їсти в подрібненому або добре протертому вигляді. Не можна допускати обсмажування продуктів, копченого, гриля, смоления. Будь-які жири, які проходять термічну обробку, теж завдають шкоди підшлунковій залозі, тому всі види олій потрібно додавати в готові страви і тільки в холодному вигляді.

Рекламний блок


Лікування схожих захворювань
  • Дієта при гастродуоденіті
  • Лікування підшлункової залози
  • Що можна їсти при захворюваннях печінки?
  • Що можна їсти при панкреатиті?
  • Дієта після видалення геморою
  • Дієта при діабеті та ожирінні
  • Меню при ожирінні 2 ступеня
  • Дієта при діареї у дорослих

  • Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: