Алергія на рибу, симптоми і лікування

Allergiy rybaАлергія на рибу характерна для людей, які проживають біля водойма, і риба вважається там національним блюдом. Також непереносимість риби та інших морських продуктів є індивідуальною реакцією організму. На якийсь вид морського або річкового продукту. Найчастіше алергія буває на лосось (червону рибу), тунця, вугра, сома. Фахівці говорять про те, що алергічна реакція спровокована білками, що містяться в ракоподібних і молюсків. Але найчастіше алергія виникає на морську рибу, ніж річкову.

Алергени дуже стійкі, їх неможливо зруйнувати при смаженні, варення або іншому виді обробки.Виявляється, для алергетиків небезпечним є і повітря, де готується риба, тому що вона потрапляє через дихальний шлях інгаляційним попаданням. Вважається, що така алергія на рибку небезпечніше, ніж харчова.

Основні причини алергії на рибу

Однією з основних причин є порушення в імунній системі людини, його організм не може нормально зреагувати на білкові молекули. Тобто кров'яні клітини алергіка сприймають його не як корисний продукт харчування, який є будівельним матеріалом і енергією для всього організму, а, навпаки, небезпекою, від якої треба негайно позбуватися. Потім в організмі починаються великі зміни, і вони починають виражатися в симптомах алергії.

Симптоми алергії

1. Коли алергік їсти рибу, у нього може поколювати губи, язик, горло і небо. З'являється блювота і нудота.

2. Прояви з боку шкіри - дуже сильний свербіж, почервоніння, поява висипів та кропив'янки, може з'являтися в окремих ділянках тіла, а може бути по всьому тілу.


3. Поява пухирів на грудях, спині, животі, стегнах, шиї, дуже рідко на слизовій оболонці.

4. Набряк шкіри, набряк Квінке, це загрожує життю людини.

5. Анафілактичний шок - різко падає артеріальний тиск, якщо вчасно не надати допомогу, може закінчитися летальним результатом.

Діагностика алергії на рибу

Дуже легко можна діагностувати самостійно, чи є у вас алергія або ні. Для цього необхідно завести харчовий щоденник і в ньому постійно відзначати, на що і коли у вас з'явилася реакція.У медицині існує спеціальний тест, який допоможе виявити алерген. Для цього під шкіру поверхні передпліччя вводять алерген (розчин) з допомогою скарифікатора.Сучасною методикою вважається перевірка спеціального рівня імуноглобуліну Е в крові людини.

Лікування алергії на рибу

При лікуванні потрібно повністю виключити алерген, тобто рибні страви. Крім того і червону рибу, і червону ікру, салати, рибну юшку, чіпси зі смаком риби, все , що пов'язано з рибою. Пам'ятайте про те, що навіть, якщо посуд чистий вона може також викликати алергічну реакцію.
При важких формах алергії краще всього з собою не забувати брати препарат - епінефрин, воно допоможе врятувати людське життя ще до того, як приїде швидка допомога.

Якщо людина не буде дотримуватися певних профілактичних заходів, у нього може виникнути гостра імунна реакція. Для цього потрібно терміново випити ентеросорбент, за допомогою якого можна запобігти контакту деяких клітин з алергеном.
Дуже добре справляється з цим поставленим завданням - Ентеросгель, він повністю починає абсорбувати токсини і алергени, але при цьому не заважає всмоктуватися поживними компонентами. Симптоми алергії можна спробувати зняти за допомогою антигістамінних препаратів, якщо випадок важкий, хворому призначається гормональна терапія.

Алергія на рибу у дітей

Часто алергія на рибу характерна для дітей раннього віку. Вже після першого прикорму у дитини може з'явитися блювота, нудота, пухирі на руках і обличчі. З цим не можна жартувати, потрібно терміново відмовитися від рибних страв. Доведеться звернути увагу на штучні кислоти і вітамін Д.

Після восьми років організму може перерости, і тільки під наглядом лікаря можна знову спробувати дати цей продукт.
Спеціальні тести допомагають дізнатися, на який саме вид морепродукта , у малюка алергія і що саме провокує порушення імунітету. Ні в якому випадки не потрібно з цим експериментувати будинку.

Яка хімічна структура алергену риби

Саркоплазматичний протеїн - це основний алерген, який можна віднести до м'язовим білкам. Вже давно багато досліджень підтвердили, що фрагменти антигену знаходяться в тканинах різних видів риби. Полипептидная молекула складається з 113 амінокислот. Експерименти підтверджують, що первинна структура білка має антигенні властивості, тобто проблема в послідовності амінокислот. З-за цього люди страждають із-за сильної алергічної реакції.

Даний білок є стійким до різних протеолітичних ферментів, до високих температур, із-за цього в організмі людини після термічної обробки риби виникає сенсибілізація.

Часті клінічні прояви алергії на рибу

Найчастіше від алергії на рибу страждає шкіра, виникає алергічний дерматит, спочатку з'являється дрібна висипка, потім свербіж і гіперемія шкіри. Рідше може зустрічатися і алергічний риніт, дуже рідко бувають ураження травного тракту і астма.

Найчастіше алергія на рибу починає з'являтися ще в дитинстві і може зберігатися протягом всього життя. У пацієнта може бути реакція абсолютно на всі види риби, але також є і винятки. Буває, що алергіки не переносять саме конкретний вид риби. Найчастіше це молюски, амфібії та інших морських мешканців. Як пояснюється цей факт? У людини індивідуальна чутливість до конкретного алергену, який може бути у раку, краба, устрицях, омарах, креветки і т. д.

Отже, алергія на рибу може бути дуже небезпечною реакцією організму. Тому що у кожного алергіка організм по-своєму сприйме цей алерген, хтось обійдеться висипом, а у кого-то може виникнути набряк Квінке або ще страшніше анафілактичний шок. Тому так важливо вчасно виявити алерген і повністю виключити його зі свого раціону або раціону дитини. Своєчасне обстеження допоможе уникнути подальших життєвих проблем.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: