Харчова алергія у дітей, симптоми і лікування

piwevaia alergiia u rebenkaХарчова алергія у дітей є захисною реакцією організму. Дуже важливо знати, з-за чого виникає така реакція, неспроста. Найчастіше, якщо їсть у дитини внутрішні порушення в організмі. Що робити в даному випадку? Також дуже важливо обчислити алергени, які не можна дитині вживати, тому що вони тільки погіршують ситуацію. Алергія на їжу - це часта проблема і не завжди на неї звертають увагу. У дитини може з'явитися кропив'янка і в гіршому випадки може з'явитися набряк Квінке. Тому так важливо вчасно діагностувати проблему у дитини і спробувати вилікувати її.

Чинники, які можуть провокувати розвиток харчової алергії у дитини

1. При ферментній недостатності, ураження шлунково-кишковому тракті.

2. З-за фармакологічних ефектів гістаміну, який міститься в квашеній капусті; тирмина, який знаходиться в сирі, оселедця і томаті; з-за серотоніну - бананів, ананасів; фенілетиламіну, який міститься в шоколаді; з-за кофеїну і нітратів.

3. При інфекційних захворюваннях.

4. Після токсичної дії.

5. З-за дратівливих продуктів харчування, які містять прянощі.

6. Можуть виникати і псевдоалергічні реакції, коли відбувається дегрануляцію клітин, з-за папаїну, томатів, лектину і суниці.

7. Коли вивільняються лімфокіни.

Встановлено, що більшість дітей з харчовою алергією мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, і у них спостерігалася непереносимість деяких продуктів травлення. Часто у дітей виникає харчова алергія, якщо вони страждають атопічною алергією. Часто алергічні реакції на їжу спостерігаються у дітей в ранньому і грудному віці, найчастіше всі симптоми зникають до 2-х років. Якщо алергія триває у дитини тривалий час, вона може зберегтися і у дорослого.


Причини харчової алергії у дитини?

1. З-за проблем з шлунково-кишковим трактом, при народженні у дитини ще не повністю розвинені органи, в шлунково-кишковому тракті погано виробляються ферменти - трипсин, який відповідає за вироблення білка; амілаза, який допомагає при розщепленні вуглеводів; ліпаза, який розщеплює жири.

2. При порушенні мікрофлори в шлунково-кишковому тракті, і великі молекули, які знаходяться в їжі, не можуть перетравитися. Тому не можна до певного віку дитині їсти сирок, фрукти і м'ясо.

3. З-за спадкової схильності та екологічного забруднення в навколишньому середовищі.

4. Негативно на малюка може позначитися гіпоксія - кисневе голодування дитини.

5. На ШКТ дитини можуть вплинути захворювання інфекційного характеру, яка мама перенесла під час вагітності.

Симптоми харчової алергії у дитини

1. Ураження шкіри - набряк Квінке, атопічний дерматит, кропив'янка та строфолюс - дитяча короста.

2. Порушення в шлунково-кишковому тракті - поява нудоти, блювання, діарея, запор, метеоризм. Ненормований стілець.

3. Порушення респіраторної системи - поява бронхіальної астми, алергічного риніту.

Які алергени можуть спровокувати у дитини реакцію?

Кожний продукт харчування є алергеном, але часто деякі речовини найчастіше викликають алергію, ніж інші, тому що відносяться до алергенів і, якщо ними захоплюватися може виникнути дуже складна алергічна реакція.

У здорової дитини поживні речовини повинні нормально розщеплюватися і всмоктуватися, у дитини не виникає алергії. Слизова оболонка може перетравлювати навіть і великі частини. Але у немовлят і дітей з проблемами кишечника, стінка кишечника дуже сильно проникна. Тому дуже важливо регулювати кількість вживання їжі дитиною.

Найчастіше у дітей виникає реакція на білок, він потрапляє в кров і виникає імунна реакція. Найчастіше у немовляти виникає алергія на коров'яче молоко.

Годуючій мамі не можна захоплюватися высокоаллергеными продуктами - горіхами, шоколадом, апельсинами, червоною рибою, ікрою. Діти дуже чутливі до білку курки, глютену, білку банану і рісу. Дуже рідко можуть до гречки, сої, картоплі, дуже рідко до інших видів м'яса і кукурудзі. Не можна дітям з алергією на їжу вживати такі продукти:

1. Коров'яче молоко.

2. Яйця.

3. Ікру.

4. Пшеницю.

5. Перець.

6. Селера.

7. Малину.

8. Цитрусові.

9. Ківі.

10. Гранати.

11. Диню.

12. Какао.

13. Гриби.

14. Мед.

15. Горіхи.

16. Шоколад.

Лікування харчової алергії у дитини

Головним методом лікування є дієтотерапія. Для дітей немовлят треба вибирати гіпоалергенні продукти харчування:

1. Безмолочні каші.

2. Спеціальну дитячу воду.

3. Спеціальні суміші.

4. Однокомпонентні фруктові, ягідні та овочеві пюре з півроку.

5. М'ясо індички.

Для дітей в ранньому віці потрібно виключати всі продукти, які викликають алергію. Лікувальна дієта повинна носити тривалий характер. Зменшити алергенність деяких продуктів харчування можна за допомогою спеціальної кулінарної обробки - смаження, печінки або варіння.

Коли нормалізується у дитини ферментна діяльність можна почати вживати в невеликих кількостях продукт.

Що стосується лікарських засобів, дитині можуть призначити антигістамінні засоби, лактобактерії та ферментні препарати. Але не варто захоплюватися медикаментозними засобами, краще всього дотримуватися дієти і все незабаром налагодиться. Для очищення шкіри можна використовувати спеціальні креми, гелі та мазі.

Отже, харчова алергія у дитини не є небезпечною в тому випадки, якщо її не запускати, вчасно виявити проблему і почати її усувати. Дуже важливо дотримуватися профілактичних норм - виключити з раціону харчування дитини алерген, дитина повинна вживати тільки корисні продукти харчування, стежити за шлунково-кишковим трактом малюка і постійно спостерігатися у алерголога. Мамам, які годують груддю також важливо дотримуватися дієти, щоб не провокувати алергічну реакцію в дитини. Дитині алергіку дуже важливо постійно вести активний спосіб життя і більшість свого часу проводити на вулиці.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: