Норма цукру в крові при вагітності

norma sahara v krovi pri beremennostiПри вагітності норма цукру в крові може трохи відхилятися, якщо у вагітної жінки при здачі аналізу натщесерце повинна бути норма від 3,3 до 5,5 ммоль/л, через дві години після їди рівень цукру може підвищуватися не більше, ніж 7, 8 ммоль/л. У вагітної жінки натщесерце рівень глюкози може коливатися від 4 до 5, 2 ммоль/л, через дві години після їжі може бути показник бути не більше 6,7 ммоль/л. Чому під час вагітності знижується рівень глюкози? З-за того, що виникають зміни в обміні речовин і гормональному фоні.

Яка норма цукру в крові у вагітної жінки?

У середньому нормою цукру в крові у вагітної жінки вважається показник 3, 3 - 6, 6 ммоль/л. Обов'язково жінка здає аналіз крові і стежить за різноманітними змінами, які у неї з'являються, особливо важливо звертати увагу на відхилення від норми. Тому що вагітність може розвинутися гестаційний діабет, який після пологів може перейти на цукровий діабет другого типу. Це пояснюється тим, що при вагітності в крові у жінки зростає кількість кетонових тіл, при цьому значно знижений рівень амінокислот.

Якщо вагітність протікає нормально, секреторна функція інсуліну може зростати наприкінці другого або третього триместру. Таким чином, підтримується рівень цукру в крові малюка і матері в нормі.

Рекомендується на 28-му тижні вагітності виконати годинний пероральний тест на рівень глюкози. При цьому норма повинна бути не вище, ніж 7,8 ммоль/л. Якщо жінка прийняла 50 г глюкози, і рівень перевищив 7,8 ммоль/л, потрібно пройти тригодинний тест зі 100 г глюкози.


Якщо після проведеного тесту зі 100 г глюкози такі показники:

1. Після однієї години рівень вище 10,5 ммоль/л.

2. Після двох годин вище 9,2 ммоль/л.

3. Після трьох годин вище 8 ммоль/л.

Можна говорити про те, що у вагітної жінки цукровий діабет.

Коли у вагітної жінки спостерігається відхилення від норми цукру в крові?

У жінок, які належать до групи ризику, вони найчастіше хворіють на цукровий діабет. Якщо у них генетична схильність, якщо перше зачаття у віці після тридцяти років.

У певному віці норма цукру в крові починає змінюватися, саме з-за цього з'являється багато захворювань, які раніше жінка не помічала. Показники від норми можуть відхилятися випадки того, якщо жінка стрімко набирає вагу під час вагітності, це також свідчить про цукровому діабеті. Якщо жінка народжує дитину з вагою більше, ніж 4, 5 кг, при цьому зростання від 55-60 см це говорить про те, що у жінки при вагітності були відхилення в аналізі на цукор.

Лікарі звертають увагу жінки і на симптоми, які говорять про підвищення цукру в крові, вагітність і так має діабетогенний фактор. Симптоми діабету у вагітних жінок:

1. Підвищується апетит.

2. У жінки проблеми з сечовипусканням.

3. Мучить сильна спрага.

4. Жінка відчуває слабкість.

5. Підвищується артеріальний тиск.

Для підтвердження діагнозу дуже важливо здати всі необхідні аналізи крові та сечі. Хто стоїть на обліку в консультації, регулярно це робить.

Коли здається аналіз при вагітності на рівень цукру в крові?

Можуть призначити між 24 і 28 тижнями. Але майбутня мама повинна пам'ятати про те, що якщо показники підвищені не сильно - це нормально, тому що, коли жінка виношує дитину, в неї підшлункова залоза може повноцінно не справлятися з дуже великим навантаженням, з-за цього підвищується рівень глюкози в крові.

Дуже важливо постійно контролювати рівень цукру у вагітної жінки, це впливає на виношування малюка і нормальні пологи, тому так важливо, щоб жінка постійно консультувалася у гінеколога. Часто зустрічаються випадки, коли при вагітності рівень глюкози підвищується, а після пологів приходить в норму.

Як привести рівень цукру в крові при вагітності в норму?

Жінка повинна звернути увагу на свій раціон харчування, воно має бути здоровим і збалансованим. Виключити з їжі вуглеводи, що легко всмоктуються - кондитерські вироби, картопляне пюре і цукерки, жирну і смажену їжу, незбиране молоко, згущене молоко, йогурт, вершки, сметану, майонез, сири, м'ясо гусака і качки, сосиски, ковбаси і жирне м'ясо, свиняче сало, морозиво і шоколад.
Вагітна жінка повинна забути за фруктові соки, солодку воду і солодкі фрукти. Повільно всмоктувальні вуглеводи не потрібно виключати їх з раціону харчування - гречку, печена картопля, макарони твердих сортів пшениці, рис. Хліб потрібно вживати з висівками або чорний грубого помелу, якомога більше вживати овочів і бобових - сою, квасолю, сочевицю і горох. З м'яса підійде кролик, курка і телятина.

Можна вживати продукти, які мають антидибетическое дія - часник, петрушка, редис, морква, капуста, помідори, шпинат, ревінь, овес, ячмінь, перловку і соєве молоко.

Дуже корисними вважаються такі плоди і ягоди айва, лимон, аґрус, брусниця, смородина, грейпфрут. Також можна вживати нежирний сир і кисле молоко.

Вагітній жінці дуже важко скласти правильну дієту, тому що потрібно вживати продукти, які не підвищать цукор у крові, але при цьому не можна відмовлятися від продуктів, які корисні та важливі для розвитку малюка. Тому так важливо купити глюкометр, за допомогою якого можна в будь-який час доби перевіряти рівень цукру в крові.

Якщо жінка правильно харчується, стежить за своїм здоров'ям і свої станом, це говорить про те, що жінка піклується про себе і про свою дитину і не потрібно хвилюватися в такому випадки, дитина буде міцним і здоровим. Тому перше правило - стежити за своїм харчуванням!

Також кількість цукор у крові може зменшитись, якщо жінка прийме прохолодну ванну або контрастний душ, якщо регулярно виконувати невеликі фізичні навантаження.

Отже, вагітній жінці дуже важливо контролювати рівень цукру в крові, тому що він може вплинути на здоров'я майбутнього малюка. Регулярно потрібно здавати аналізи і стежити за своїм раціоном харчування.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: