Березовий сік - користь для вашого здоров'я

березовый сок польза


Зміст:



  • Коли збирають березовий сік

  • Зберігання березового соку

  • Березовий сік для вашої краси


Стрункі білі берізки - це не тільки одне з найулюбленіших дерев на Русі, оспіване поетами і музикантами. Березовий сік, користь якого вже давно доведена, є незамінним у багатьох ситуаціях. Медики стверджують, що властивості цього природного продукту здатні вберегти від депресій, авітамінозу і невиліковним втоми.


Так чим корисний березовий сік? Він зміцнює імунну систему, підвищуючи, таким чином, стійкість організму до впливу різного роду інфекцій і вірусів. Крім того, він має протипухлинні та сечогінні властивості, володіє глистогінним ефектом, очищає кров, активує обмінні процеси, розщеплює камені в нирках і печінці. Він неймовірно корисний людям, що страждають різними шлунково-кишковими захворюваннями, хворобами суглобів, туберкульоз.


Одним словом, даний продукт - панацея від багатьох бід. Він може принести шкоду лише тим людям, які страждають алергією на пилок берези. Інші ж можуть насолоджуватися цим цінним природним даром, скільки душі завгодно. Пояснюються його цілющі властивості тим, що березовий сік має наступний склад: залізо, глюкоза, фруктоза, калій, дубильні речовини. Крім того, в нього входять мінеральні речовини, фітонциди і кальцій. Загалом, березовий сік містить такі компоненти, які просто не можуть принести шкоди організму.


Наші предки добре знали, як збирати березовий сік і як заготовлювати його про запас, щоб збереглися всі корисні властивості. Вони могли брати його практично в необмежених кількостях, при цьому, не завдаючи шкоди дереву. Сьогодні ж ситуація дещо змінилася: на збір соку в обсягах, що перевищують п'ятдесят літрів, потрібен особливий дозвіл. Крім того, збирати її слід лише в тих лісах, екологія яких не залишає сумнівів. Не можна брати сік з беріз, що ростуть біля автомагістралей і залізниць, - він може нанести шкоду здоров'ю людини.


чем полезен березовый сок



Коли збирають березовий сік


Збір соку починають у період набрякання бруньок. Зазвичай цей процес припадає на середину березня. Закінчується він у середині квітня, після того як на деревах з'являються листочки. Для збору соку більше всього підходять берези, діаметр стовбура яких не менше 20 сантиметрів. У цьому стовбурі роблять маленьке неглибоке отвір, під яке прикріплюють жолобок з берести або якогось іншого матеріалу. Під жолобок встановлюють посудину, в який і буде стікати сік.


Найкраще збирати сік з 12 дня до 6 годин вечора, - у цей проміжок часу він тече особливо сильно. В деревах не слід робити багато отворів для збору соку, щоб не завдати їм непоправної шкоди. Навіть в старих соснах з діаметром стовбура більше, ніж 40 сантиметрів таких отворів повинно бути не більше чотирьох. Дерево, позбавлений частини своїх життєвих сил, може захворіти і загинути. Щоб цього не сталося, потрібно після збору соку ретельно замазати отвір у березі воском, мохом або закрити її пробкою.



Зберігання березового соку


Березовий сік зберігається в холодному місці, не більше ніж дві доби. Потім він починає мутнеть і киснути, всі його властивості випаровуються - він стає непридатним до вживання. Звичайно ж, існує чимало способів уберегти від псування такий цінний продукт, максимально зберігши при цьому всі його корисні властивості. Давайте розглянемо кілька рецептів зберігання.


Квас з березового соку


Сік нагрівають до 35?С, додають в нього дріжджі, цукор або мед, родзинки і лимонну цедру. Потім посуд з цією сумішшю щільно закривають і залишають бродити на одну-два тижні. Після закінчення цього строку виходить дуже смачний напій, що зберіг всі корисні властивості березового соку.


Можна робити квас і по-іншому. Сік налити в дубову бочку і опустити туди мішечок з житніми сухарями, прив'язаний на мотузці. Бочку залишити на пару діб, після закінчення яких сік почне бродити. Після чого у нього додають листя вишні, стебла кропу і дубову кору. Квас буде готовий через два тижні.


Напій «березовик»


Готують його кількома способами. Один з них полягає в тому, що в бочку з квасом заливають горілку і портвейн і додають цукор і родзинки. Вміст барильця ретельно перемішують, після чого барило щільно закупорюють і ставлять в холодне місце на два з половиною місяці. Потім напій розливають по пляшках, які добре закривають і зберігають у холодному місці, поклавши їх на бік. Інший спосіб виготовлення березовика відрізняється від першої тільки тим, що в сік додають ще і м'якоть лимонів без насіння.


Ще один метод отримання березовика - сік заливають у таз і додають в нього цукор, потім все це перемішують і ставлять на вогонь. Варять суміш до тих пір, поки в тазі не залишиться дві третини від початкового об'єму рідини. Після цього таз знімають з вогню і його вміст зливають у барило, проціджуючи через марлю. Соку дають охолонути до температури 40?С і вливають у нього горілку і розчин дріжджів.


Потім у сік додають гуртки лимонів без кісточок і залишають бочонок в теплі на 10-12 годин. Після закінчення цього періоду часу барило виносять на холод, де він повинен простояти ще сім тижнів. Після чого сік ще раз проціджують і розливають по пляшках. Пляшки закривають і зберігають у прохолодному місці.


Кілька рецептів заготівлі соку запас



  • З соку можна зробити березову водицю, якщо розлити його свіжим по пляшках, в кожну з яких покласти цукор, родзинки і лимонну цедру. Пляшки закрити і залишити в холодному місці на два-три місяці. Перед вживанням сік можна додати цукор;

  • Березовий сік годиться і для приготування з нього оцту. Для цього в сік, залитий в бочку, додають мед і горілку і ставлять відкритий бочонок в тепле місце. Через два місяці оцет буде готовий. Властивості, які має даний продукт, так само корисний для людського організму;

  • З свіжого березового соку, якщо в нього покласти багато цукру і випарити на вогні до густоти сметани, можна приготувати смачний і корисний березовий сироп;

  • Сік берези можна наполягати на сухофруктах і травах, додати в нього сік ягід тощо;

  • Найпростіший спосіб заготівлі соку запас - додати в нього трохи цукру і лимонної кислоти, розлити в банки, провести пастеризацію і закрутити кришками.


березовый сок польза и вред



Березовий сік для вашої краси


Березовий сік має широку сферу застосування. Він надзвичайно благотворно діє на шкіру, з нього готують чудові маски для волосся і обличчя.



  • Одну столову ложку сметани змішують з двома столовими ложками березового соку і однією чайною ложкою меду. Маску накладають на п'ятнадцять хвилин, потім змивають холодною водою;

  • Проблемну шкіру можна очищати, просто протираючи її березовим соком;

  • Волосся, сполоснутые в соку берези, виліковуються від лупи і набувають здоровий блиск і шовковистість;

  • Дуже корисний сік при вагітності. Особливо рекомендований він майбутнім мамам з підвищеним тиском. Для нормалізації цього тиску потрібно випивати по склянці напою в день - шкоди не принесе, а от користі буде досить багато.



Напевно, з цієї статті ви зрозуміли, чим корисний березовий сік, і постараєтеся витягти з його вживання багато хорошого. Насамперед, - це чудодійний засіб, подароване нам самою природою, а від таких подарунків мало хто відмовляється. Тільки запам'ятайте, збираючи сік, якомога дбайливіше ставитися до берізок, не завдавайте їм шкоди. Адже, зберігаючи дерева, ми здобуваємо можливість довгого і здорового життя.


Радимо почитати: Чим корисний біг вранці





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: