Змішаний гастритщо це таке і як його попередити

диагностирвание смешанного гастрита


Зміст:



  • Причини і симптоми захворювання

  • Діагностика та лікування змішаного гастриту

  • Дієта при змішаному гастриті


Сукупність виникнення відразу декількох форм гастриту називають змішаним.


Проблема правильної діагностики і лікування цієї патології полягає в тому, що найчастіше такий вид дуже складно визначити. Так як одночасна присутність геморагічної, гіпертрофічній, ерозивно і поверхневої форми не дає чіткої картини захворювання.


крем суп при гастрите




Причини і симптоми захворювання


Основною причиною захворювання є зараження організму бактерією «хелікобактер пілорі». Шлях її інфікування може бути як фекально-оральним, так і контактно-побутовим. Первинний етап характеризується запаленням поверхневого шару слизової шлунка, і подальший перебіг захворювання поступово переходить у наступну хронічну форму.


При переході поверхневого виду в ерозійний вже видно пошкоджені ділянки стінок шлунка - ерозії. Кислотність шлункового соку в даному випадку ролі не грає, так як вони можуть з'явитися як при підвищеній, так і при зниженій секреторній функції шлунка. Ця форма має затяжний хронічний характер.


Таким ускладненим станом є геморагічний вид гастриту змішаного. На цьому етапі кровоносні судини, розташовані на стінках шлунка, втрачають свою міцність і стає ламким. Внаслідок чого з'являються точкові ерозії і невеликі осередки кровотеч.


Остання гіпертрофічна форма змішаного гастриту характерна наявністю потовщених залоз, які в свою чергу призводять до видоизмененному станом стінок шлунка - виникнення потовщень, аденом і кіст.


Поєднання 2-х і більше форм протягом тривалого періоду визначають змішаний хронічний гастрит. Основні симптоми захворювання:



  • неприємні відчуття в області епігастрію;

  • в подложечной області сильне відчуття «смоктання»;

  • відчуття переповненості шлунка;

  • нудота, наслідком якої може стати блювота;

  • зниження апетиту;

  • періодичні тупі, або гострі болі, що віддають в ліве підребер'я або спину;

  • періодична відрижка;

  • здуття живота.


яйца всмятку при гастрите





Діагностика та лікування змішаного гастриту


Ефективність лікування дуже часто залежить від правильної та своєчасної постановки діагнозу. Для цього проводять гастроскопію і процедуру ФГДС (фиброгастродуоденоэндоскопию). ФГДС є основним методом визначення патології, яка з допомогою зонда проводить огляд внутрішньої порожнини шлунка. Після постановки діагнозу визначається схема лікування. В особливо важких випадках хворий спостерігається відразу у кількох спеціалістів: терапевта, лікаря-гастроентеролога, інфекціоніста і токсиколога. Перш за все, лікування спрямоване на усунення факторів, що спровокували появу хвороби (неправильне харчування, інфекція). Потім підбираються препарати і щадна дієта


У медикаментозний спосіб включається курс лікування антибіотиками, вид яких залежить від форм захворювання. Також призначаються препарати противопротозойные і нормалізують секреторну функцію. За необхідності лікується спазмолітиками, в'яжучі та обволікаючі засобами, ферментами і препаратами, що прискорюють процес загоєння ерозій.




Дієта при змішаному гастриті


Важливе значення на шляху до одужання має дієта, особливістю якої є відмова від багатьох продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунка. Підлягають забороні вживання солоних, кислих, гострих страв, а також тютюн і алкоголь. Крім того, їжа повинна бути в відвареному вигляді або приготованої на пару. Повністю виключаються з раціону смажена, копчена, жирна, холодна і дуже гаряча їжа.


Заборонено:



  • Жирне, смажене м'ясо, грудинка.

  • Житній хліб, свіжа здоба.

  • Квасоля, сочевиця, перловка, ячна та пшоняна каші.

  • Сметана, твердий сир.

  • Гірчиця, хрін, різні соуси і приправи.

  • Червоний і чорний перець.

  • Шоколад, солодощі.

  • Міцний чай і каву.


При складанні дієтичного раціону для хворого, що має хронічний гастрит, слід акцентувати увагу на продуктах, багатих вітамінами і білками. Недолік перших призводить до повільного відновлення роботи шлунка, а білки є необхідним будівельним матеріалом для клітин. При варінні перших страв краще використовувати м'ясні, а овочеві бульйони і подавати в протертому вигляді. Каші мають бути сильно розвареними або їх потрібно змішати з овочевим пюре, а фрукти в запеченому вигляді і очищеними від насіння і шкірки. Ніж м'якше буде їжа, тим ефективніше буде лікування.


Дозволено:



  • Біле м'ясо птиці, яловичина і відварна риба (Білок).

  • Соняшникову та соєву олію (Вітамін Е).

  • Гречана і вівсяна каші (Вітамін В).

  • Молоко, сир, йогурт, кисле молоко, вершки.

  • Яйця всмятку.

  • Гарбуз, кабачки, помідори (зняти шкірку), буряк, морква, молодий горошок, шпинат.

  • Полуниця, малина, яблука, шипшина та інші фрукти солодких сортів.



Правильно складена дієта сприяє не тільки швидкому одужанню, але і виключення повторних рецидивів. Крім того, таке роздільне і регулярне харчування, не перевантажує шлунок, є основним профілактичним, щоб попередити хронічний гастрит.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: