Дієта при поверхневому гастритіхарчування за правилами

диета при поверхностном гастрите


Зміст:



  • Поверхневий гастрит: дієта

  • Народні способи лікування захворювання


Поняття «гастрит» є збірним, воно використовується для позначення різних запальних процесів у шлунку. Гастрит буває хронічним і гострим. В свою чергу, формами хронічного гастриту є поверхневий і атрофічний.


Поверхневий гастрит - це таке захворювання шлунка, при якому уражається слизова оболонка, проте інші ураження відсутні (не порушені тканини дванадцятипалої кишки і самого шлунка). Такий гастрит може бути сильно, помірно та слабо вираженим. Лікувати поверхневий гастрит потрібно на початковій стадії, так як він швидко набуває хронічну форму. Щоб цього уникнути, слід звернути увагу на здорове харчування.


питание при поверхностном гастрите




Поверхневий гастрит: дієта


Звичайно, лікування будь-якого шлункового захворювання неможливо без спеціальних дієт. Якщо лікарем призначена дієта при поверхневому гастриті, то дотримуватися її потрібно без послаблення, інакше вона не принесе організму суттєвої користі. Поверхневий гастрит можливо залікувати, однак навіть рідкісне відхилення від дієти може віддалити термін одужання.


При підозрі на це захворювання слід звернутися до лікаря-гастроентеролога, який поставить діагноз, призначить лікування і порекомендує харчування, яке буде дієво при поверхневому гастриті. Дієта при поверхневому гастриті призначається в залежності від того, підвищена або знижена кислотність шлункового соку.


Отже, якщо у вас поверхневий гастрит, варто дотримуватися такого харчування:



  • Харчування має бути регулярним. Приймати їжу потрібно потроху (5-6 разів у день), важливо виробити в себе звичку харчуватися приблизно в один і той же час.

  • Бажано їсти в спокійній обстановці, а головне, повільно.

  • Їжа не повинна бути дуже холодною або, навпаки, гарячої.

  • Варто відмовитися від деяких продуктів. З рідини - алкоголь, кава і газована вода, з м'ясних продуктів - копчена риба, різні ковбаси і жирне м'ясо, а з овочів не слід вживати в їжу капусту, редис, шпинат і щавель. Також варто обмежити себе в хлібі грубого помелу. Пам'ятаєте, що живлення повинне бути легким.

  • Дозволяється їсти нежирну рибу (наприклад, хек або тріска) і м'ясо (кролятина або куряче м'ясо), молоко і кисломолочні продукти (кефір, сметана), сир, овочі (крім небажаних), фрукти і соки з них (крім виноградного).

  • При поверхневому гастриті не варто ігнорувати каші. Наприклад, рисова стане прекрасним гарніром, а вівсяну можна вживати на сніданок у поєднанні з медом або сухофруктами.

  • Щодня потрібно випивати близько восьми склянок мінеральної води. Для того, щоб «запустити» шлунок, один випивайте склянку з ранку перед сніданком.

  • Також варто на кілька місяців забути про смаженої, копченої, солоної, гострої, кислої, солодкої їжі, усіляких спеції і приправи.


При поверхневому гастриті потрібно звернути увагу на білкову дієту. Продукти з великою кількістю білка - це біле знежирене м'ясо, яєчні білки, нежирна телятина і яловичина, соєве молоко, тофу (ці продукти містять рослинний білок), молочні продукти (або знежирені або з жирністю до 2,5%). Пам'ятайте, що правильне харчування - запорука успіху.


правильная диета при поверхностном гастрите




Народні способи лікування захворювання


Одними лише народними засобами навряд чи вдасться вилікувати гастрит, але в поєднанні з суворою дієтою і препаратами призначеними лікарем вони допоможуть швидше впоратися із захворюванням. Також рекомендується проконсультуватися з лікарем щодо нижченаведених способів лікування і упевнитися, що у вас немає алергії на ці рослини.


Відвари і настоянки з рослин:



  • Настій подорожника


Запобігає появі болю в шлунку, а також знімає вже з'явилася біль. Для запобігання настій приймається по третині склянки після їжі, а для зняття болю потрібно випивати половину склянки. Готувати настій потрібно так: дві столові ложки такої лікарської трави (подорожник можна використовувати і в свіжому, так і в сухому вигляді) потрібно залити в термосі половиною літра окропу, настоювати добу, після чого процідити. А зберігати настій бажано в холодильнику в скляному посуді.



  • Обліпихова олія


Знайти його можна в будь-якій аптеці, а потрібно застосовувати за півгодини до прийому їжі по 1 чайній ложці.



  • Прополіс


Ще одна корисна речовина, яку можна приймати не тільки при поверхневому, але і в інших формах гастриту. Прополіс (по 8 г) потрібно їсти щодня перед сніданком протягом тижня.



  • Лопух


Лист лопуха теж може допомогти в лікуванні гастриту, адже його корінь має протизапальну властивість. Відвар з кореня лопуха (по 100 г) потрібно пити 1 тиждень перед їжею. Потім бажано зробити перерву на декілька днів і знову повторити курс. А рецепт відвару такий: потрібно очистити і подрібнити коріння (близько 20 г), додати півлітра води і тримати на вогні до закипання. Варити його потрібно в емальованому посуді. Після закипання слід процідити відвар і додати в нього 2 ложки меду. Відвар буде корисним протягом 2 діб після приготування, потім він втрачає цілющі властивості.



  • Настій звіробою


Нудота, часто супроводжує гастрит, пройде, якщо приймати цей настій. Готувати його потрібно так: на 1 ложку сухої трави береться 1 склянку окропу. Все це настоюється в термосі кілька годин. Пити настій потрібно по три склянки двічі на день.



  • Настій з сухого полину і звіробою


Цей настій призначений під час зниження апетиту, приймати його потрібно щоранку (по 1 ст. ложці). Щоб приготувати такий настій потрібно по 1 ложці трави і літр окропу. Спочатку потрібно нагріти термос, після чого додати туди інгредієнти і настоювати добу. Далі настій потрібно процідити і додати туди кілька ложок меду. Зберігати в холодильнику.



  • Відвар шипшини



Допоможе позбутися від поверхневого гастриту на ранній стадії. Такий відвар можна зберігати, так як вже через добу від нього не буде користі. Тому готувати його потрібно з розрахунком на один день. Спосіб приготування відвару з шипшини: його плоди (близько 2 ст. ложок) необхідно залити 1 літром води в емальованому посуді. Потім поставити посуд на вогонь, довести до кипіння, зменшити газ і кип'ятити ще 15 хвилин. Далі потрібно на дві години закутати каструлю з готовим відваром в теплий рушник, після чого процідити його. Підуть на користь кілька ложечок меду, додані у відвар. Отримане ліки потрібно випити протягом доби.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: