Антиоксиданти природні

антиоксиданты природные


З кожним роком ведеться все більше розмов про погану екологію, неякісних продуктах харчування, неправильному способі життя. І в цих розмовах все частіше і частіше згадується такий термін, як антиоксиданти. Ще кілька десятків років тому подібний термін був знайомий тільки вузьким спеціалістом. Сьогодні ж лікарям відомі природні антиоксиданти і хімічно синтезовані.


Вперше про застосування антиоксидантів у медицині заговорили ще радянські лікарі. Вони почали застосовувати їх для лікування різних захворювань нервової, серцево-судинної систем, а також раку. Крім того, саме антиоксиданти дуже ефективно нормалізують обмінні процеси в організмі, допомагають правильній роботі всіх клітин організму - контролюють структуру і активність мембран.


Принцип дії антиоксидантів


Перше, що необхідно зробити - це розповісти про те, яким чином відбувається робота антиоксидантів. Слово «антиоксидант» перекладається як «протівоокіслітель». І це назва подібних речовин дали не випадково, так як вони в значній мірі припиняють окислювальні процеси в організмі. А адже саме окислення є одним з найголовніших руйнівних процесів у природі, що призводять до руйнування. В даному випадку - руйнування організму людини. Пам'ятайте, що таке окиснення? Правильно - це і іржавіння заліза, і горіння і гниття речовини.


Але не варто відразу ж записувати окислення в негативні процеси. Адже саме окислення дозволяє нашому організму отримувати життєво необхідну йому енергію. Головні джерела енергії - вуглеводи і жири - разом з їжею надходять в організм людини. У клітинах відбуваються окислювальні процеси і виробляється енергія. Для того щоб краще зрозуміти, як відбувається цей процес, уявіть собі звичайну піч. Ви спалюєте паливо, але отримуєте світло і тепло.


Саме за цим же принципом у клітинах відбувається окислення різних поживних речовин, яке забезпечує підтримання оптимальної температури тіла, вироблення вуглекислого газу і води. В результаті процесів окислення перетворюються жовчні кислоти, стероїди і амінокислоти. У тому випадку, якщо в організм людини потрапляють чужорідні і шкідливі речовини, знешкоджуються вони також за допомогою процесів окислення. Це явище носить також назву тканинного дихання.


У деяких випадках на організм можуть впливати такі негативні фактори, як:



  • Зловживання алкоголем, куріння.

  • Вживання продуктів, що містять консерванти і барвники.

  • Несприятлива екологічна обстановка, вплив радіації.


Все це може призвести до такої патології, як зміщення балансу у бік максимального окислення і підвищенню кількості вільних радикалів. Як наслідок, робота клітин втрачає свою ефективність - виникають різні захворювання, так і процес старіння організму починає протікати в рази швидше.


Різновиди антиоксидантів


Лікарі виділяють два основних види антиоксидантів - вітаміни і ферменти:



  • Ферменти


Дія ферментів полягає в перетворенні вільних радикалів в перекис водню, яка набагато менш агресивна. Організм розщеплює перекис водню на так необхідні для його повноцінного функціонування воду і кисень.



  • Вітаміни


Вітаміни ж діють за іншим принципом. Вони запобігають сам процес утворення вільних радикалів. Відбувається це із-за того, що вітаміни позбавляють радикали необхідну їм енергію, внаслідок чого гальмується вся ланцюгова реакція. Найбільш ефективні вітаміни Е, Р, А, С, К. Природа дуже розумна і забезпечила цими вітамінами багато продуктів харчування. Та й про полівітамінні комплекси забувати ні в якому разі не можна - якщо неповноцінне харчування, варто звернутися до лікаря, який допоможе підібрати найбільш підходящий препарат.


Трохи цікавих фактів про антиоксидантах


На сьогоднішній день відома лікарям найцікавіша інформація про природні антиоксиданти. Напевно, нашим читачам буде цікаво дізнатися про них:


  • Найбільша кількість антиоксидантів на сьогоднішній день утримується в деяких ягодах - журавлина, чорниці, сливи, чорній смородині й ожині, темні сорти винограду, в бобових культурах - квасолі, бобах, горосі, горіхах - волоському, фісташки, фундук. Також не можна не згадати каштани, обліпиху, апельсини і вишні. Рівних їм просто не існує.

  • Кількість їжі, що з'їдається також безпосередньо впливає на кількість вільних радикалів. У тому випадку, якщо людина постійно споживає більше їжі, ніж потрібно організму, вільні радикали утворюються з набагато більшою швидкістю, ніж зазвичай. Пояснюється це збільшення вільних радикалів тим, що організму, для того, щоб переробити велику кількість поживних речовин, доводиться працювати в посиленому режимі.

  • Оптимальний баланс антиоксидантів в організмі успішно бореться з депресивними станами - навіть з самими сильними депресіями. Більш того, існують припущення, що антиоксиданти можуть допомогти впоратися навіть з такими серйозними захворюваннями, як рак і хвороба Альцгеймера. Хоча з упевненістю про це говорити ще не можна.

  • Для того щоб антиоксиданти мали найбільший ефект, необхідна їх «колективна» робота. На превеликий жаль, жодне штучно синтезований ліки не в змозі точно повторити ті групи, які створює сама природа. Тому так важливо ретельно стежити за правильним і збалансованим харчуванням.

  • В даний час відомо понад тисячу різних видів вільних радикалів. І вчені постійно відкривають все нові і нові види. І майже з усіма відомі антиоксиданти борються вельми і вельми успішно. Тому так важлива їх роль в організмі людини.

  • Природні антиоксиданти необхідні всім без винятку людям. Але найбільш актуальні вони для жителів великих міст, в яких повітря забруднене дуже сильно. Ще одна категорія ризику - це люди, систематично отримують високі фізичні навантаження.

  • Природа передбачила свою власну систему боротьби з радикалами. І перші кілька десятків років життя людини вона працює бездоганно і без збоїв. Однак з плином часу її робота пригнічується під впливом несприятливих чинників, про які вже говорилося вище - екологія, шкідливі звички, токсичні речовини. І їй необхідно допомагати, додатково забезпечуючи організм антиоксидантами.

  • Не так давно лікарі достовірно встановили, що опіки можуть привести до різкого збільшення вмісту в організмі вільних радикалів. Тому тим людям, які зіткнулися з будь-якими опіками - хімічними, сонячними, термічними - необхідно додаткове надходження антиоксидантів.

  • природные антиоксиданты


    Де шукати антиоксиданти?


    Вище вже згадувалося побіжно про те, що природні антиоксиданти містяться в продуктах харчування. Зрозуміло, мають рослинне походження. Найбільше антиоксидантів міститься в рослинах, які мають яскраву пігментацію - наприклад, чорниця, буряк, баклажани, чорний виноград. Подібні рослини досить активно перешкоджають не тільки старіння організму, але і розвитку різних захворювань, в тому числі і ракових.


    Не менше антиоксидантів міститься і у фруктових соках - зрозуміло, свіжих. Пастеризовані соки значною мірою втрачають свої корисні властивості. Найбільше антиоксидантів міститься в соку цитрусових плодів, а також виноградних і гранатових соках. Непоганим окислювачем є сік з яблук, а сік чорноплідної горобини - потужний антиоксидант, здатний боротися з раковими клітинами.


    Крім того, велика кількість антиоксидантів міститься в зеленому чаї, червоних винах і коньяку. У деяких випадках лікарі рекомендують приймати невеликі кількості червоного вина і коньяку. В них міститься велика кількість органічних кислот, пектину, вітамінів, вуглеводів, мінеральних солей і амінокислот.


    Про вино варто згадати більш докладно. Воно впливає на організм самим сприятливим чином - допомагає боротися зі стресом, нормалізує роботу травної системи, контролює рівень холестерину і стабілізує серцево-судинну систему. Але пам'ятайте про те, що зловживати алкогольними напоями ні в якому разі не можна - в день можна випивати не більше 50 мл червоного вина, або 2 - мл коньяку.


    Чай багатий вельми корисними антиоксидантами - флавоніди. І більш кращий саме зелений чай. Але якщо ви все ж таки віддаєте перевагу чорний, пам'ятайте про те, що чайна заварка володіє корисними властивостями тільки в перші кілька годин. Саме тому лікарі рекомендують пити саме свіжозаварений чай. До речі кажучи, на зелений чай - сильний антиоксидант - це правило не поширюється. Його можна пити і не свіжозаварений.


    І не варто обділяти увагою добре відомий усім часник. Часник - один з найбільш потужних природних антиоксидантів, здатний впоратися з величезною кількістю самих різних захворювань. Ви зіткнулися з банальною застудою? А ви знаєте, що під час простудних захворювань організм виробляє величезну кількість вільних радикалів? І часник прекрасно справляється з ними.


    У вас почалися проблеми з серцево-судинною системою? І тут вам на допомогу прийде часник. Лікарі рекомендують щодня вживати не менше двох часточок часнику. Найбільш корисний він в сирому вигляді. Проте в тому випадку, якщо у людини є хвороби шлунково - кишкового тракту, часник можна термічно обробляти. Звичайно ж, невелика частина антиоксидантів втратиться, але користь все одно буде незрівнянно більше.


    Як бачите, антиоксидант - вірний помічник і захисник людського організму. Тому ні в якому разі не варто ігнорувати цей цінний подарунок природи. Ви ж хочете якомога довше зберігати здоров'я і молодість?





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: