Вітаміни групи у таблетках, комплекс

витамины группы в


Щоб бути здоровим, треба їсти побільше вітамінів - це знають навіть маленькі діти. А от що ж, власне, таке вітаміни? На це питання, мабуть, відповість не кожен.


Вітаміни - це речовини, невеликі кількості яких необхідні організму для нормальної життєдіяльності. Вони беруть участь у багатьох складних процесів, які відбуваються в нашому організмі. Деякі вітаміни організм може «продукувати» сам, але переважна їх більшість або виробляються в недостатніх кількостях, або - як правило - повністю повинні надходити ззовні, з їжею або у вигляді лікарських препаратів.


Про те, що вітаміни прийнято називати літерами латинського алфавіту, знають всі. Існує, наприклад, вітамін С, вітамін К або, вітамін А. Але чому серед цих вітамінів виділяється ціла «команда» вітамінів групи В?


Справа в тому, що їх першовідкривач, польський вчений Казимир Функ, був упевнений, що вітамін В - це одна речовина. І тільки пізніше дослідники виявили цілу групу азотистих (тобто містять у складі своєї молекули азот) сполук. У різний час виділяли до двадцяти вітамінів групи В, починаючи з вітаміну В1 і закінчуючи вітаміном В 20. Зараз прийнято вважати, що до цієї групи відносяться тільки дев'ять речовин:


Вітамін В1 (тіамін, аневрин):



  • бере участь у вуглеводному і амінокислотний обмін;

  • зміцнює нервову, імунну м'язову системи;

  • покращує роботу шлунка, кишечника і печінки;

  • знижує ймовірність захворювань судин і серця.


Тіамін виробляють бактерії, що мешкають в кишечнику людини. Однак цієї кількості буває недостатньо, тому вітамін В1 повинен додатково надходити в організм з продуктами. Міститься в крупах, висівках, бобових, пророслих зернах, шипшині, горіхах, капусті, картоплі, молоці, яйцях, свинини, телятини.


Вітамін В2 (рибофлавін) - вважається одним з найбільш важливих для людини вітамінів. Недолік його позначається на стані нігтів, волосся, шкіри:



  • бере участь у багатьох біохімічних реакціях;

  • покращує відновлення пошкоджених тканин;

  • захищає сітківку очей від несприятливого впливу сонячних променів.


Міститься в дріжджах, шипшині, бобових, капусті, помідорах, шпинаті, молоці, яйцях, печінці, абрикосах, а також у листових овочах темно-зеленого кольору. На відміну від більшості вітамінів групи В, рибофлавін досить стійкий до високих температур.


Вітамін В3 (нікотинова кислота, ніацин, вітамін PP):



  • бере участь у розщепленні жирів і цукрів;

  • сприятливо впливає на судини, серце, печінку, підшлункову залозу;

  • знижує вміст у крові холестерину і тригліцеридів;

  • перешкоджає утворенню згустків крові;

  • покращує діяльність нервової системи;

  • збільшує вироблення шлункового соку;

  • бере участь в утворенні гормонів (інсулін, кортизон, тироксин, естроген, прогестерон, тестостерон).


Міститься в білому курячому м'ясі, печінці, нирках, сирі, яйцях, рибі, помідори, гриби, зелений горошок, арахісі, картоплі, бобових, пивних дріжджах і деяких травах.


Вітамін В4 (холін):



  • запобігає розлади нервової системи;

  • перешкоджає утворенню жовчних каменів;

  • запобігає захворювання судин і серця, нормалізує ритм серця, зміцнює міокард (м'яз серця);

  • бере участь у розщепленні жиру і знижує вміст холестерину в крові;

  • регулює рівень цукру в крові;

  • підтримує роботу передміхурової залози у літніх;

  • покращує розумові здібності.


Головний джерело холіну - яєчний жовток. Міститься він також в печінці, сирі, сої, арахісі, деяких овочах. Може синтезуватися в організмі.


Вітамін B5 (пантотенова кислота) входить до складу коферменту А, незамінного учасника безлічі біохімічних процесів:



  • сильний стимулятор функції надниркових залоз - тому цей вітамін часто призначають для лікування артритів, захворювань серця і судин, а також при алергії;

  • пригнічує утворення холестерину;

  • прискорює розпад жирів.


Міститься практично в будь-яких продуктах харчування (саме тому вітамін В5 і отримав назву пантотенової кислоти - від грецького слова pantoten - скрізь). Нестача пантотенової кислоти можливий лише при порушенні її всмоктування в кишечнику (хвороби кишечника, стреси, тривале лікування антибіотиками).


Вітамін B6 (піридоксин):



  • зміцнює імунітет;

  • бере участь у процесі кровотворення;

  • регулює артеріальний тиск;

  • покращує роботу судин і серця;

  • покращує пам'ять, посилює роботу мозку;

  • перешкоджає розвитку інфарктів, інсультів, атеросклерозу.


Значна кількість вітаміну міститься в пророщеному зерні (цей продукт надзвичайно багатий вітамінами групи В), шпинаті, горіхах, капусті, картоплі, квасолі, моркви, полуниці, черешні, цитрусових, помідорах, печінці, яйцях, рибі, м'ясних продуктах. Синтезується нормальною мікрофлорою кишечника.


Вітамін B7 (вітамін H, біотин):



  • бере участь у вуглеводному обміні, регулює кількість цукру в крові;

  • підсилює спалювання жиру;

  • містить сірку, необхідну для здоров'я шкіри, нігтів і волосся (саме тому біотин іноді називають вітаміном краси);

  • необхідний для безпроблемної роботи нервової системи;

  • покращує життєдіяльність корисної мікрофлори кишечника.


Міститься практично у всіх продуктах. Максимально його кількість в яйцях, горіхах, сої, печінці, дріжджах, молоці, червоному буряку, білих грибах, суничних та чорничні листі. У незначній кількості може синтезуватися організмом. Варто зазначити, що алкоголь і антибіотики перешкоджають засвоєнню вітамінів групи В. В особливості це відноситься до біотину.


Вітамін B9 (фолієва кислота, вітамін В-з):



  • бере участь у процесах кровотворення, утворення еритроцитів, синтезі гемоглобіну;

  • запобігає атеросклерозу;

  • знижує вміст холестерину в крові;

  • регулює роботу нервової системи, перешкоджає виникненню стресових станів;

  • посилює утворення соляної кислоти в шлунку, покращує апетит;

  • грає величезну роль для нормального протікання вагітності: зменшує ймовірність викидня, передчасних пологів, знижує ризик післяпологових кровотеч. Бере участь в утворенні органів майбутнього малюка.


Цей вітамін міститься в капусті, бобових, шпинаті, зеленій цибулі, моркви, буряку, помідорах, борошні грубого помелу, пивних дріжджах, яєчному жовтку, сирі, ікрі, сирі, печінці. Синтезується нормальною мікрофлорою кишечника. Швидко руйнується при нагріванні.


Вітамін B12 (ціанокобаламін):



  • бере участь в діленні клітин;

  • впливає на імунітет, кровотворення;

  • бере участь у роботі нервової системи;

  • бере участь в утворенні клітин шкіри, епітелію (внутрішньої оболонки кишечника, а також мієлінової оболонки нервів;

  • необхідний для нормальної роботи печінки;

  • покращує роботу травної системи;

  • разом з фолієвою кислотою бере участь у вуглеводному та жировому обміні, в процесі утворення клітин крові. Обидва цих вітаміну необхідні для синтезу нуклеїнових кислот, необхідних для передачі генетичної інформації.


На відміну від інших вітамінів групи В, рослинній їжі не міститься. Джерелом ціанокобаламіну є м'ясні продукти, в першу чергу серце, нирки, печінка. Міститься також в рибі, молоці, яєчному жовтку, сирі, морепродуктах.


витамины группы в в таблетках


Разом краще, ніж порізно


Незважаючи на те, що кожен з цих вітамінів має для організму своє особливе значення, всі вони абсолютно необхідні для нормальної роботи імунної та нервової систем, зростання організму і є важливими учасниками енергетичного обміну.


Помічено, що спільно ці вітаміни швидше справляються з проблемами організму, ніж поодинці. Якщо ж ми неправильно харчуємося - недолік виявляється, знову ж таки, у всіх вітамінах відразу. Тому і призначають їх найчастіше не поодинці, а цілим комплексом.


Запас вітамінів групи В в організмі необхідно поповнювати щодня - адже ці речовини легко розчиняються у воді, а значить, швидко виводяться з організму. При недоліки цих вітамінів досить швидко проявляються симптоми авітамінозу В:



  • пригніченість;

  • стомлюваність;

  • м'язова слабкість;

  • знижується імунітет;

  • у жінок посилюються симптоми ПМС.


Для того, щоб уникнути цих неприємностей, створено безліч комплексних препаратів і біодобавок, з деякими вітамінами групи В, а іноді навіть з повним їх «комплектом».


Вітаміни У таблетках


На аптечних прилавках сьогодні можна зустріти вітаміни групи У таблетках - як поодинці, так і в комплексі з іншими вітамінами і мінералами. Ми розглянемо лише кілька з них.



  • Пивні дріжджі


Про те, що вживання пивних дріжджів допомагає позбавити обличчя від вугрів, покращує стан нігтів і волосся, люди знали вже давно. А в ході наукових досліджень до того ж з'ясувалося, що завдяки наявності в них вітамінів групи В пивні дріжджі регулюють рівень цукру в крові, знижують вміст «шкідливого» холестерину.


Сьогодні на прилавках аптек можна зустріти самі різні харчові добавки на основі пивних дріжджів. Однак, якщо ви збираєтеся використовувати добавки, збагачені якими мінеральними речовинами, бажано перед цим порадитися з лікарем і здати аналізи, щоб точно знати, які саме мінералів бракує вашому організму.


Якщо ж ви з занепокоєнням ставитеся до своєї ваги - майте на увазі, що пивні дріжджі підвищують апетит, і деякі дами, приймаючи цю добавку, повніють буквально «як на дріжджах».



  • Доппельгерц Актив Магній плюс Вітаміни групи В


У біодобавці Доппельгерц Актив Магній плюс Вітаміни групи В комплекс вітамінів, що належать до групи В, доповнено магнієм. Встановлено, що магній прекрасно взаємодіє з вітамінами групи В, покращуючи їх вплив на організм. Цей елемент і сам бере участь в обмінних процесах організму, покращує роботу серця, ліквідує порушення його ритму. Покращує кровообіг, розширюючи кровоносні судини.


Магній добре впливає на нервову систему, має антистресову дію. Полегшуючи стабілізацію рівня глюкози, магній надзвичайно корисний при інсуліннезалежному цукровому діабеті, а також при розумових і фізичних навантаженнях.


Увага: біодобавка протипоказана при вагітності і годуванні груддю. Не виключена також індивідуальна непереносимість окремих компонентів БАД.



  • Серія біодобавок «Алфавіт» з вітамінами групи У таблетках


Виробники цих вітамінних біологічних добавок постаралися врахувати сумісність різних вітамінів і мінералів. Наприклад, благотворний взаємодія вітаміну В6 і магнію. А також наукові дані про те, що вітамін В12 може підсилити прояв алергії на вітамін В1, а вітамін В6 дещо знижує позитивний вплив того ж вітаміну В1 на організм.


Крім перерахованих вище, на прилавках аптек можна зустріти самі різні препарати і Бади з вітамінами групи В. Вибираючи вітаміни, зверніть увагу, що багато біодобавки не рекомендуються при вагітності і годуванні груддю - в основному з-за того, що можливий вплив на майбутнього (або новонародженого) малюка досі недостатньо вивчено.


Передозування вітамінів групи В


Ми вже говорили про те, що всі перераховані вище вітаміни легко виводяться з організму. Тому передозування вітамінів групи В - явище надзвичайно рідкісне.


Помічено, що:



  • Тривалий гіпервітаміноз вітаміну В1 може викликати порушення роботи печінки і нирок. З усіх вітамінів групи В саме цей вітамін найбільш часто викликає алергії.

  • Надлишок нікотинової кислоти викликає почервоніння шкіри обличчя, грудей і шиї, відчуття жару.

  • Передозування піридоксину може призвести до порушень кровообігу.

  • Гіпервітаміноз фолієвої кислоти призводить до зниження кількості вітаміну В12 в організмі. Може з'явитися зниження апетиту, порушення сну. У дітей надлишок фолієвої кислоти може викликати надмірну збудженість.


Зрозуміло, вітаміни, які надійшли в наш організм з їжею, зашкодити нам ніяк не можуть. А ось з аптечними вітамінами групи В слід поводитися акуратно. Всупереч поширеній думці, що вітаміни - це не ліки, необхідно пам'ятати, що це все ж - хімічні речовини. Тому, вибираючи собі вітамінний комплекс, не заважає все ж порадитися з лікарем. І, приймаючи нові «вітамінки», уважно прислухатися до себе - «подобаються» вони вашому організму?


Радимо почитати: пивні дріжджі для волосся





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: