Дієта при печії обов'язкова
Зміст:
- Причини печії
- Рекомендації при печії
- Які продукти можна вживати при печії
- Які продукти краще виключити з раціону
- Засоби народної медицини при печії
Печія не вважається важким захворюванням, але приносить відчутний дискомфорт своєму власникові. Відчуття сильного печіння в грудній клітці, а також виснажлива біль у горлі доставляють масу незручностей і псують настрій. А будь-яке «смачне» захід моментально затьмарюється вже відомими неприємними симптомами.
Причини печії
У людей, які часто скаржаться на печіння в області шлунка, найімовірніше, нижній стравохідний сфінктер не еластичний або дуже часто розслабляється, пропускаючи кислоти з шлунку в стравохід. Процес печіння з'являється в той момент, коли на тканини стравоходу потрапляє шлункова кислота і травмує його.
Найчастіше печія з'являється після їжі або інтенсивного фізичного навантаження. А причиною неприємного печіння може стати банальне недотримання основних правил здорового харчування: переїдання, вживання великої кількості смажених, гострих, консервованих, копчених або солодких продуктів, а також надмірне вживання спиртного. Також печія з'являється через недотримання режиму харчування: занадто ранніх або пізніх прийомів їжі, великих перерв між прийомами.
Але нераціональне харчування - не єдина причина появи печії (гастроезофагеального рефлюксу). Найчастішою причиною захворювань травних органів є стреси. Також печія може бути наслідком виразки, гастриту, езофагіту, діафрагмальної грижі або запорів. Не можна стверджувати, що саме підвищена кислотність провокує печію, так як зазначені симптоми можуть з'являтися і при низькій кислотності шлункового соку.
Печія може бути спровокована прийомом деяких ліків, наприклад, протиастматичних препаратів, що знижують тонус нижнього стравохідного сфінктера, з-за чого вміст шлунка потрапляє в стравохід і викликає печіння. Якою б причина не була, для її з'ясування краще звернутися до гастроентеролога, а не ставити діагноз самостійно.
Рекомендації при печії
Які продукти можна вживати при печії?
- можна їсти картоплю, буряк, зелений горошок, цвітну капусту, свіжі огірки, морква, кабачки, гарбуз і некислі зрілі томати у невеликій кількості;
- на шлунок сприятливо впливають петрушка і кріп, дрібно нарізані в салати і супи;
- добре засвоюються каші, зварені на воді або молоці: гречана, манна, геркулесова і розварена рисова, а також відварні макарони;
- обов'язково є супи з овочів, заправлені некислої сметаною, вершковим маслом або яєчним жовтком;
- раціон дієти від печії включає вживання тушкованої або вареної риби;
- можна їсти сир, негострий сир і знежирене молоко;
- добре вписуються в раціон нежирні види м'яса в паровому або відвареному вигляді;
- можна вживати яйця круто або некруто, омлет на пару;
- на десерт підійдуть солодкі фрукти або ягоди, зефір і пастила в невеликих кількостях.
- в якості напоїв можна вживати какао на молоці, неміцний чай з вершками або молоком, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки.
- при печії можна їсти несолоне вершкове масло, оливкову і соняшникову олію;
- з мучного добре підійде пшеничний хліб вчорашньої випічки або підсушений, а також сухий бісквіт, печиво та здобні булочки.
Які продукти краще виключити з раціону?
- Цукор
Вживання великої кількості цукру тільки посилює симптоми печії. Він дратує епітелій шлунка і стравоходу, що стимулює виділення кислоти. Високий вміст цукру створює хорошу середовище для розмноження шлункових бактерій, які, згідно з даними медичних досліджень, здатні викликати розвиток виразки шлунка, а в результаті ферментації цукру в шлунку утворюється газ. Щоб не провокувати відновлення симптомів печії, скоротіть споживання цукру та продуктів, які містять її у великих кількостях.
- Алкоголь
Алкоголь - один з небагатьох напоїв і речовин в цілому, який всмоктується безпосередньо в шлунку, інші ж компоненти розщеплюються в тонкому кишечнику. Як і цукор, алкоголь негативно впливає на роботу шлунка, провокуючи підвищене виділення шлункової кислоти. Також в нижній частині стравоходу він послаблює сфінктер, з-за чого ймовірність попадання кислоти в стравохід зростає в рази.
- Ефірні м'яті масла
Ці компоненти аналогічно розслаблюють сфінктер стравоходу, тому намагайтеся уникати продуктів, напоїв і навіть жувальних гумок, ароматизованих такими маслами.
- Шоколад
Як і будь-яка інша дієта, дієта при печії вимагає відмовитися від шоколаду. Всіма улюблені ласощі практично відразу розслабляє замикаючу функцію сфінктера. Винуватцем всього є кофеїн або його аналог, що міститься в плитці. При печії вживання шоколаду в будь-якій формі вкрай небажано.
- Чай і кава
І чай, і кава містять деяку кількість кофеїну, що розслаблює сфінктер і викликає виділення шлункової кислоти. Постарайтеся позбутися від пристрасті до кофеїну, але робіть це повільно, щоб уникнути появи симптомів кофеїнового утримання: дратівливості, сонливості і сильного головного болю.
- Жирна їжа
Така їжа, як і попередні компоненти, згубно впливає на роботу сфінктера. Тому складайте свій раціон так, щоб на частку жирної їжі припадало всього 30% калорій, а її поглинання розподіляйте на весь день, а не один прийом.
- Молоко
На перший погляд здається, що молоко заспокійливо діє на шлунок, але насправді воно лише тимчасово нейтралізує кислоту, після чого її стає ще більше. Молочні продукти гарні в якості джерела високоякісного білка, але їх вживання бажано поєднуватися з іншою їжею.
- Апельсиновий сік
Навіть смачний цитрусовий напій може спричинити за собою хвилю печіння в шлунку, справа в тому, що він порушує координацію м'язового руху стравоходу, що може призвести до спазму і викиду кислоти в шлунок. Як би вам не подобався апельсиновий сік, гастроентерологи рекомендують скоротити його споживання до 50 мл за раз.
- Прянощі
Всі прянощі, особливо стручковий перець, містять їдкі кислоти, які подразнюють вистилання шлунка і провокують печію. У період загострення намагайтеся виключити з раціону прянощі.
- Томати
Всі продукти з томатів (соуси, пасти, соки) можуть викликати подразнення стінок стравоходу і шлунку, а також порушити координовану роботу м'язів стравоходу, які направляють їжу в шлунок.
Засоби народної медицини при печії
Народна медицина при печії радить:
- натерти на дрібній тертці половинку морквини, морквяний сік сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
- пожувати кілька варених горошин, а людям, постійно страждають від печіння в шлунку, бажано постійно зберігати варений горох в холодильнику;
- добре допомагають насіння кропу;
- випити теплої мінеральної води (бажано без газу).
А найбільш популярний спосіб «гасити» печію - прийом слабкого розчину соди. Як виявляється, цей варіант тільки посилює важкий стан. В результаті взаємодії шлункового соку і соди утворюються вугільна кислота нестійка і хлорид. Вугільна кислота, у свою чергу, розпадається на вуглекислий газ і воду, які розтягують шлунок. Дійсно, печіння припиняється, але короткочасно. Через невеликий період після прийому соди вироблення шлункового соку збільшується, а розтягнутий шлунок пропускає шлунковий сік в стравохід.
Народна медицина - це не панацея. Нехай печію і не можна назвати важким захворюванням, але постійно вдаватися до засобів народної медицини не рекомендується. Дієта при печії буде ефективна в тому випадку, якщо її розпише спеціаліст, тільки він може з'ясувати причину частого подразнення стравоходу і порекомендувати лікарські препарати, які допоможуть її вирішити.