Кращі статті

Дієта при печії обов'язкова

диета при изжоге


Зміст:



  • Причини печії

  • Рекомендації при печії

  • Які продукти можна вживати при печії

  • Які продукти краще виключити з раціону

  • Засоби народної медицини при печії


Печія не вважається важким захворюванням, але приносить відчутний дискомфорт своєму власникові. Відчуття сильного печіння в грудній клітці, а також виснажлива біль у горлі доставляють масу незручностей і псують настрій. А будь-яке «смачне» захід моментально затьмарюється вже відомими неприємними симптомами.



Причини печії


У людей, які часто скаржаться на печіння в області шлунка, найімовірніше, нижній стравохідний сфінктер не еластичний або дуже часто розслабляється, пропускаючи кислоти з шлунку в стравохід. Процес печіння з'являється в той момент, коли на тканини стравоходу потрапляє шлункова кислота і травмує його.


Найчастіше печія з'являється після їжі або інтенсивного фізичного навантаження. А причиною неприємного печіння може стати банальне недотримання основних правил здорового харчування: переїдання, вживання великої кількості смажених, гострих, консервованих, копчених або солодких продуктів, а також надмірне вживання спиртного. Також печія з'являється через недотримання режиму харчування: занадто ранніх або пізніх прийомів їжі, великих перерв між прийомами.


Але нераціональне харчування - не єдина причина появи печії (гастроезофагеального рефлюксу). Найчастішою причиною захворювань травних органів є стреси. Також печія може бути наслідком виразки, гастриту, езофагіту, діафрагмальної грижі або запорів. Не можна стверджувати, що саме підвищена кислотність провокує печію, так як зазначені симптоми можуть з'являтися і при низькій кислотності шлункового соку.


Печія може бути спровокована прийомом деяких ліків, наприклад, протиастматичних препаратів, що знижують тонус нижнього стравохідного сфінктера, з-за чого вміст шлунка потрапляє в стравохід і викликає печіння. Якою б причина не була, для її з'ясування краще звернутися до гастроентеролога, а не ставити діагноз самостійно.



Рекомендації при печії


  • Щоб уникнути чергового нападу печіння, необхідно правильно харчуватися. Виключіть з раціону продукти, які можуть спровокувати симптоми недуги.

  • Раціон повинен складатися в більшій мірі їх «безпечних» продуктів, тобто таких, які не здатні викликати печіння. Виключіть з меню продукти, які містять велику кількість кислот.

  • Печія - індивідуальне захворювання, тому деякі з перерахованих «дозволених» продуктів можуть викликати неприємне печіння, а «заборонені» - навпаки. Прислухайтеся до реакції свого організму, щоб вибрати ідеальний раціон.

  • Весь раціон дієти від печії повинен складатися з виключно натуральних продуктів. Відмовтеся від усіляких добавок. «Кириешки» і чіпси повинні покинути ваше меню назавжди.

  • При печії намагайтеся не вживати жирну, смажену і «важку» їжу, яка вимагає тривалого перетравлювання.

  • Їжте часто, по 4-5 разів на добу, але невеликими порціями. Велика кількість їжі ускладнює травний процес і може порушити вироблення шлункового соку.Таким чином, ви уникнете позбавленого розтягування шлунка, що є ще одним фактором ризику.

  • Якщо у вас є звичка відпочити після прийому їжі, спробуйте забути про неї. Кращим виходом стане невелика прогулянка на свіжому повітрі. Не їжте перед сном, ваш шлунок теж хоче відпочити. Вечеря повинен бути максимально легким, знежиреним.

  • Раціон дієти від печії вимагає дотримуватися правила: всі страви і напої повинні бути трохи підігрітими. Занадто гаряча їжа негативно впливає на слизову оболонку шлунка і стравоходу, дратує її. А холодна їжа гальмує секреторну функцію шлунка, через що процес травлення проходить дуже повільно.

  • Лікарські препарати, які містять ацетилсаліцилову кислоту, можуть надавати дратівливу дію на шлунково-кишковий тракт. У такому разі відмовтеся від прийому лікарських засобів після їжі. Крім того, посилити печію можуть заспокійливі препарати, спазмолітики і антидепресанти.

  • Куріння і вживання спиртного тільки підсилює симптоми недуги. Тому при виникненні печіння зведіть до мінімуму кількість цигарок та вживання алкогольних напоїв.

  • Вчені помітили, що люди, які бояться, нервують або знаходяться в постійному стресі, страждають печією набагато частіше.

  • Не носіть занадто тісного одягу. Така одежа, так само, як жирові складки на животі, перетискає талію, змушуючи шлункову кислоту підніматися в стравохід.

  • Тривалий безконтрольний прийом антацидних препаратів, які позбавляють від симптомів печії, може призвести до появи побічних ефектів (запори, блювоти та ін.), тому, перш ніж приймати антациди, обов'язково радьтеся з лікарем.


  • Які продукти можна вживати при печії?



    • можна їсти картоплю, буряк, зелений горошок, цвітну капусту, свіжі огірки, морква, кабачки, гарбуз і некислі зрілі томати у невеликій кількості;

    • на шлунок сприятливо впливають петрушка і кріп, дрібно нарізані в салати і супи;

    • добре засвоюються каші, зварені на воді або молоці: гречана, манна, геркулесова і розварена рисова, а також відварні макарони;

    • обов'язково є супи з овочів, заправлені некислої сметаною, вершковим маслом або яєчним жовтком;

    • раціон дієти від печії включає вживання тушкованої або вареної риби;

    • можна їсти сир, негострий сир і знежирене молоко;

    • добре вписуються в раціон нежирні види м'яса в паровому або відвареному вигляді;

    • можна вживати яйця круто або некруто, омлет на пару;

    • на десерт підійдуть солодкі фрукти або ягоди, зефір і пастила в невеликих кількостях.

    • в якості напоїв можна вживати какао на молоці, неміцний чай з вершками або молоком, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки.

    • при печії можна їсти несолоне вершкове масло, оливкову і соняшникову олію;

    • з мучного добре підійде пшеничний хліб вчорашньої випічки або підсушений, а також сухий бісквіт, печиво та здобні булочки.


    изжога диета



    Які продукти краще виключити з раціону?



    • Цукор


    Вживання великої кількості цукру тільки посилює симптоми печії. Він дратує епітелій шлунка і стравоходу, що стимулює виділення кислоти. Високий вміст цукру створює хорошу середовище для розмноження шлункових бактерій, які, згідно з даними медичних досліджень, здатні викликати розвиток виразки шлунка, а в результаті ферментації цукру в шлунку утворюється газ. Щоб не провокувати відновлення симптомів печії, скоротіть споживання цукру та продуктів, які містять її у великих кількостях.



    • Алкоголь


    Алкоголь - один з небагатьох напоїв і речовин в цілому, який всмоктується безпосередньо в шлунку, інші ж компоненти розщеплюються в тонкому кишечнику. Як і цукор, алкоголь негативно впливає на роботу шлунка, провокуючи підвищене виділення шлункової кислоти. Також в нижній частині стравоходу він послаблює сфінктер, з-за чого ймовірність попадання кислоти в стравохід зростає в рази.



    • Ефірні м'яті масла


    Ці компоненти аналогічно розслаблюють сфінктер стравоходу, тому намагайтеся уникати продуктів, напоїв і навіть жувальних гумок, ароматизованих такими маслами.



    • Шоколад


    Як і будь-яка інша дієта, дієта при печії вимагає відмовитися від шоколаду. Всіма улюблені ласощі практично відразу розслабляє замикаючу функцію сфінктера. Винуватцем всього є кофеїн або його аналог, що міститься в плитці. При печії вживання шоколаду в будь-якій формі вкрай небажано.



    • Чай і кава


    І чай, і кава містять деяку кількість кофеїну, що розслаблює сфінктер і викликає виділення шлункової кислоти. Постарайтеся позбутися від пристрасті до кофеїну, але робіть це повільно, щоб уникнути появи симптомів кофеїнового утримання: дратівливості, сонливості і сильного головного болю.



    • Жирна їжа


    Така їжа, як і попередні компоненти, згубно впливає на роботу сфінктера. Тому складайте свій раціон так, щоб на частку жирної їжі припадало всього 30% калорій, а її поглинання розподіляйте на весь день, а не один прийом.



    • Молоко


    На перший погляд здається, що молоко заспокійливо діє на шлунок, але насправді воно лише тимчасово нейтралізує кислоту, після чого її стає ще більше. Молочні продукти гарні в якості джерела високоякісного білка, але їх вживання бажано поєднуватися з іншою їжею.



    • Апельсиновий сік


    Навіть смачний цитрусовий напій може спричинити за собою хвилю печіння в шлунку, справа в тому, що він порушує координацію м'язового руху стравоходу, що може призвести до спазму і викиду кислоти в шлунок. Як би вам не подобався апельсиновий сік, гастроентерологи рекомендують скоротити його споживання до 50 мл за раз.



    • Прянощі


    Всі прянощі, особливо стручковий перець, містять їдкі кислоти, які подразнюють вистилання шлунка і провокують печію. У період загострення намагайтеся виключити з раціону прянощі.



    • Томати


    Всі продукти з томатів (соуси, пасти, соки) можуть викликати подразнення стінок стравоходу і шлунку, а також порушити координовану роботу м'язів стравоходу, які направляють їжу в шлунок.


    что можно есть при изжоге



    Засоби народної медицини при печії


    Народна медицина при печії радить:



    • натерти на дрібній тертці половинку морквини, морквяний сік сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;

    • пожувати кілька варених горошин, а людям, постійно страждають від печіння в шлунку, бажано постійно зберігати варений горох в холодильнику;

    • добре допомагають насіння кропу;

    • випити теплої мінеральної води (бажано без газу).


    А найбільш популярний спосіб «гасити» печію - прийом слабкого розчину соди. Як виявляється, цей варіант тільки посилює важкий стан. В результаті взаємодії шлункового соку і соди утворюються вугільна кислота нестійка і хлорид. Вугільна кислота, у свою чергу, розпадається на вуглекислий газ і воду, які розтягують шлунок. Дійсно, печіння припиняється, але короткочасно. Через невеликий період після прийому соди вироблення шлункового соку збільшується, а розтягнутий шлунок пропускає шлунковий сік в стравохід.


    Народна медицина - це не панацея. Нехай печію і не можна назвати важким захворюванням, але постійно вдаватися до засобів народної медицини не рекомендується. Дієта при печії буде ефективна в тому випадку, якщо її розпише спеціаліст, тільки він може з'ясувати причину частого подразнення стравоходу і порекомендувати лікарські препарати, які допоможуть її вирішити.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: