Гіперацидний гастрит - лікуємося правильно

гиперацидный гастрит


Зміст:



  • Як проявляє себе гіперацидний гастрит

  • Як лікувати гіперацидний гастрит

  • Що можна робити самостійно в разі хронічного гастриту


Що таке гіперацидний гастрит? Чому їм хворіє мало не половина населення Землі? Якщо перекласти цю назву хвороби з латинської мови, то воно буде звучати приблизно так: запалення шлунка (гастрит), яке супроводжується підвищеною кислотністю. Зі шкільного курсу анатомії ви знаєте, що в шлунку виробляються травні "соки", в тому числі і соляна кислота (у дуже невеликих кількостях). Кисле середовище просто необхідна для переварювання багатьох продуктів.


Проте бувають ситуації, коли кислоти виробляється занадто багато, і вона починає "роз'їдати" стінки самого шлунка. Надлишок кислоти (його називають підвищеною кислотністю) здатний завдати багато лиха пацієнту. Самим "безневинним" його проявом вважається гастрит, але є і більш грізні, такі як виразка шлунка. Якщо не проводити серйозне лікування гастриту, то він може ускладнитися виразкою, а її лікувати набагато важче, іноді доводиться навіть робити хірургічну операцію.



Як проявляє себе гіперацидний гастрит


Давайте розберемо симптоми цієї підступної хвороби. Насамперед для неї характерна біль в області шлунка, її ще називають біль "під ложечкою". Вона носить ниючий, тягнучий характер і виникає частіше всього на голодний шлунок. Після їжі болі зменшуються, але через годину-півтора вони з'являються знову - до тих пір, поки ви знову не поїсте.


Що таке "печія" і звідки вона береться


Часто гастрит супроводжується відчуттям печіння у ділянці шлунка (його називають "печією"), а в тих випадках, коли кислота "закидається в стравохід, то печіння може бути і за грудиною. До речі, біль і печіння за грудиною - це також одна з ознак гострого інфаркту міокарда. Тому, коли ці симптоми з'являються раптово, на тлі повного здоров'я, варто насторожитися і негайно зробити кардіограму.


Печія може початися після вживання в їжу чорного хліба, свіжої випічки, копченої або смаженої їжі, халви або кислих фруктів. Така дієта, якщо використовувати її постійно, призводить до частих загострень захворювання. Буває, що інтенсивні фізичні вправи приводять до посилення вироблення шлункового соку, в тому числі і соляної кислоти. У цих випадках пацієнти теж відчувають печію та хворобливі відчуття у верхній частині живота.


Які ще ознаки гіперацидного гастриту відомі лікарям?


Доктора часто звертають увагу ще на такі ознаки гастриту:



  • білий або сірий наліт на язику, при цьому мова часто буває яскраво-червоним;

  • апетит зберігається, але буває нудота або блювання після їжі;

  • підвищена дратівливість;

  • м'язові спазми;

  • пітливість.


Симптоми гіперацидного гастриту різноманітні, можливе зниження перистальтики кишечника, внаслідок чого хворого мучать запори.


Коли лікар розпитує хворого, важливо, щоб той розповів про всі симптоми, щоб у доктора склалася повна картина захворювання. Звичайно, далі треба буде пройти обстеження: здати на аналіз кров і сечу, зробити зондування, щоб дізнатися кислотність шлункового соку. Ця неприємна, але необхідна процедура дозволяє прояснити картину захворювання, його стадії.


Якщо кислотність дуже висока, то велика ймовірність, що слизова шлунка вже має виразки. Симптоми - сильна біль і часта, тривала печія - говорять про можливості виразкового процесу. В таких випадках обов'язково роблять ФГС (фіброгастроскопію) шлунка. Гнучкий довгий ендоскоп вводять через рот прямо в шлунок пацієнта. Лікар відразу бачить всю слизову, оцінює її стан і у відповідності з цим призначає лікування.


Такі симптоми, як підвищена дратівливість, помисливість, тривожність присутні у більшості хворих гіперацидним гастритом. Є навіть стресова теорія виникнення цього захворювання. Згідно цієї теорії, кислотність підвищується у відповідь на стрес (згадайте студентські гастрити, які загострювалися перед сесією). І тільки одна дієта не може вилікувати від цього захворювання, необхідні заспокійливі засоби. Гастрит вже точно потрапляє в число хвороб, про яких говорять, що "все від нервів".


гиперацидный гастрит симптомы



Як лікувати гіперацидний гастрит


Стресова теорія - не єдина, яка пояснює підвищення кислотності в шлунку. Ще в минулому столітті вчені виявили бактерію (Helicobacter pylori) і оголосили, що вона викликає гіперацидний гастрит. Після цього хворим гастритом стали призначати лікування антибіотиками з додаванням звичних антацидних засобів (що знижують кислотність). Після такого лікування симптоми гастриту, дійсно, швидко йдуть на спад.


Призначається відповідна дієта, лікування вважається закінченим. Але всі підступність цієї хвороби полягає в тому, що через деякий час вона може проявитися знову, причому з тією ж силою. Тоді гастрит називають хронічним, дієта дотримується довічно, а лікування сезонних загострень проводиться за звичною схемою.


Багато хворі настільки добре вивчили свою хворобу, що знають, коли наближається загострення і самі собі призначають лікування. Лікарі не радять займатися самолікуванням, тому що гастрит дає такі ускладнення як виразка, а з нею вже жарти погані. Але пацієнт не зможе самостійно визначити у себе виразку, що загрожує внутрішньою кровотечею.


гиперацидный гастрит лечение



Що можна робити самостійно в разі хронічного гастриту


Якщо лікування за допомогою ліків все-таки повинен призначати лікар, то така проста річ, як дієта, може дотримуватися пацієнтом самостійно. Дієта хворого гіперацидним гастритом досить сувора. Забороняється вживати в їжу смажені і копчені продукти, з жирними теж треба бути обережнішим. Не можна їсти кислі фрукти і овочі, свіжий білий хліб.


Крім заборонених продуктів, дієта при гастриті передбачає, що харчуватися треба дрібно, часто і потроху. Не можна допускати стану сильного голоду, перерви між їжею повинні становити 3-4 години.


Ось які продукти рекомендовано їсти при такому захворюванні:



  • молочні супи з круп і вермішелі, які можна додавати некислі овочі (капуста заборонена!);

  • нежирне м'ясо;

  • яйця тільки некруто або у вигляді омлету;

  • приготовані на пару, котлети, риба, овочі;

  • киселі і компоти;

  • молоко рекомендується пити не менше 3 склянок на день (якщо немає проблем з його переносимістю);

  • дуже корисні вершкове масло і рослинні жири.


Виконуючи всі приписи лікаря щодо прийому ліків і дотримуючись дієти, гастрит можна тримати під контролем, не допускаючи загострень.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: