Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

диета при гастрите с повышенной кислотностью


Зміст:



  • Симптоми гастриту

  • Роль дієтичного харчування

  • Страви, рекомендовані при гастриті


Гастрит, на жаль, є самим справжнім бичем в нашому метушливому світі. Втім, це нескладно пояснити - дуже небагато людей можуть сказати, що вони правильно, неспішно, повноцінно харчуються, а не поглинають їжу на бігу між роботою, навчанням та іншими справами. Ще менша кількість людей уважно стежить за станом свого організму. І вже точно без стресу в наш час неможливо обійтися.


І ось - гастрит. Насамперед необхідно розуміти, що причини гастриту найрізноманітніші: стрес, тривалі запальні процеси, неправильне харчування, паразити, невідповідні медичні препарати, наркотики, алкоголь та інфекційні захворювання. Але результат один - запальний процес, в який виявляється залучена слизова оболонка шлунка.



Симптоми гастриту


Перший час гастрит може взагалі ніяк не проявляти себе і людина просто не здогадується про свою хворобу. Але рано чи пізно симптоми все ж дадуть про себе знати:



  • Нудота, особливо в ранковий час, а іноді і блювота.

  • Больові відчуття в епігастральній області, причому найчастіше після прийому їжі.

  • Печія в тому випадку, якщо гастрит протікає на фоні підвищеної кислотності шлунка.


Ступінь виразності симптомів залежить від індивідуальних особливостей організму і, найголовніше, інтенсивності запального процесу. Залишати гастрит без лікування ні в якому разі не можна, якщо ви не хочете незабаром стати щасливим володарем виразкової хвороби шлунка. Самолікування - теж не вихід, тому що вам навряд чи вдасться об'єктивно оцінити свій стан і підібрати відповідний вам курс лікування. Але дещо ви все-таки можете зробити.


гастрит с повышенной кислотностью диета



Роль дієтичного харчування


І мова піде про дієтичному харчуванні, без якого всі зусилля лікаря підуть нанівець. Більше того - дієта при гастриті з підвищеною кислотністю є чи не основним лікування. Не варто занадто сильно лякатися - нічого складного в подібній дієті немає. Та й взагалі, вона дуже корисна - організм відповість вам гарним самопочуттям, а фігура - витонченим силуетом.


Для початку хотілося б розповісти про базові принципи правильного харчування - не знаючи їх, складно буде дотримуватися дієти:



  • Дробове харчування


Найголовніше, про що потрібно пам'ятати при гастриті - харчування має бути частим, не рідше п'яти або шести разів на день. Зрозуміло, чим менше порції, тим краще - таким чином ви знижуєте навантаження на шлунок. Краще три прийому невеликої кількості їжі, ніж тазик олів'є за один раз. У жодному випадку не допускайте почуття голоду - в цьому випадку соляна кислота, якої і так у надлишку, негативно впливає на слизову оболонку шлунка дуже негативний вплив.



  • Спосіб приготування їжі


Виключаються всі смажені і занадто жирні страви, тому що для вашого хворого шлунка вони є справжньою міною уповільненої дії. Оптимальний варіант термічної обробки будь-яких страв - це приготування на пару або в крайньому випадку в духовці. Звичайно ж, перший час доведеться нелегко, але ваш організм дуже скоро звикне до такої їжі. А у вас, до речі кажучи, з'явиться маса зекономленого на приготуванні їжі часу.


Крім того, не варто вживати в їжу занадто гарячу або холодну їжу - це теж служить дратівливим чинником для слизових оболонок. В ідеалі вся їжа повинна бути кімнатної температури, причому це стосується не тільки їжі, але і напоїв. Звичайно ж, майже холодний чай або каву - не дуже приємна перспектива, але заради здоров'я можна і потерпіти. Та й зміст цукру не повинно бути занадто великим - він теж не найсприятливішим чином впливає на шлунок, так як провокує посилене вироблення соляної кислоти.



  • Заборонені продукти


Чіпси, сухарики, солоні горішки, піца, гамбургери і ковбаси - все це залишиться лише у мріях, тому що при гастриті фаст-фуд і напівфабрикати строго настрого заборонені. Крім того, доведеться відмовитися від копченостей, гострих і копчених продуктів, всіх без винятку соусів.


Зверніть увагу і на те, що ви п'єте - натуральні соки, газовані напої, алкоголь при гастриті суворо заборонені. Не перестарайтеся і з молоком і кисломолочними продуктами - вони також у період лікування не дуже бажані, особливо у великих кількостях. Ідеально підійдуть домашні несолодкі компоти і морси, неміцний чорний і зелений чай. Зверніть увагу - кофеїновмісні напої дієта при гастриті з підвищеною кислотністю суворо забороняє.


питание при гастрите с повышенной кислотностью



Страви, рекомендовані при гастриті


На допомогу при гастриті приходить стара добра каша. Це може бути гречка, пшонка, манка і, звичайно ж, вівсянка. Каші мають бути рідкими або як слід розвареними - так їх шлунку буде набагато простіше буде перетравлювати. Щоб не нудьгувати від одноманітності цього простого блюда, можна трохи почаклувати над традиційними рецептами, наприклад, приготувати вівсяну або манну крупу на відварі з ягід або фруктів.


Готується він дуже просто - відваріть у воді, наприклад, кілька яблук, а вже потім приготуйте на відварі кашу. Варені яблука теж можна пустити в діло - порізати і додати в кашу. Найголовніша умова - вибрані вами овочі і фрукти повинні бути некислими. Зайва кислота і без того запаленої слизової оболонці шлунка абсолютно ні до чого.


Можна додати у вже готову кашу збиту суміш меду з жовтком - це додасть їй дуже пікантний смак. Крім того, не забувайте про вершкове масло. Не дарма народна мудрість говорить, що кашу маслом не зіпсуєш - всього одна чайна ложка змінити смак каші до невпізнання. А ось від молока краще відмовитися - каша, зварена на молоці, непросте випробування для хворого шлунка.



  • Слизові відвари


Якщо вам поставили складний гастроентерологічний діагноз, зверніть увагу на так звані слизові відвари - вони не тільки втамовують голод, але і сприяють відновленню слизової оболонки шлунка. Всього один кухоль такого відвару натщесерце і всього через тиждень ви помітите значне поліпшення свого стану.


Ви можете приготувати відвар з різних круп - перловки, ячмінної крупи, рису і геркулеса. Готувати їх легко, але довго. На велику кількість води береться трохи крупи і проварюється до півтора-двох годин. Потім отриманий відвар потрібно процідити крізь сито й остудити до прийнятної температури. Все, можна пити - смак досить специфічний, але приємний.



  • Кисіль


Ще одним дуже простим і смачним варіантом для хворих на гастрит є кисіль. Блюдо просто ідеальне - готувати його дуже швидко і просто, а його консистенція ідеальна для подразненої слизової шлунка. Ось найпростіший рецепт киселя:


Промити півтори склянки будь-яких ягід (смородина, вишня, чорниця і так далі), потім вичавити з них сік, м'якоть зварити в півтори склянках води і процідити. Ложку крохмалю розвести в холодній воді, змішати всі рідини і, помішуючи, варити на маленькому вогні близько 15 хвилин, а потім вимкнути вогонь і додати цукор за смаком. Подібним чином можна варити кисіль з чого завгодно - головне, не забувати про те, що кисле вам протипоказано.



  • Гарніри


Якщо кашу можна з'їсти на сніданок, кисіль випити через два-три години після нього, то на обід хочеться чогось більш ґрунтовного, наприклад овочів, м'яса або риби. З овочів найкраще підійдуть брокколі або кольорова капуста. Тим більше що простір для кулінарної фантазії досить широкий - було б бажання. Для початку суцвіття треба відварити протягом семи-десяти хвилин, потім можна приготувати кількома способами.


По-перше, можна обваляти їх у панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі протягом декількох хвилин. По-друге, можна залити суцвіття яйцями і смажити до готовності - виходить вельми незвичайний гарнір, який напевно припаде вам до смаку. Та й користь цвітної капусти просто неоціненна - в ній міститься величезна кількість корисних речовин.


Крім того, в якості гарніру для хворого гастритом відмінно підійде картопляне пюре. Рецепт приготування цієї страви дуже простий - відварити картоплю, розім'яти, додати трохи масла і молока, добре розмішати. Ніжне, смачне пюре є справжньою паличкою-виручалочкою в подібних ситуаціях.



  • М'ясні і рибні страви


Що стосується м'яса і риби, варіантів тут безліч. Найпростішим варіантом основної страви є тефтелі або фрикадельки. Проверніть телятину або курятину в м'ясорубці, додайте яйце, сформуйте кульки, обваляйте в сухарях і готуйте в пароварці. Якщо у вас її немає, можете просто відварити фрикадельки в киплячій воді.


Можна приготувати так званих «їжачків». Ту ж курятину проверніть через м'ясорубку, додайте рівну кількість рисової каші і посоліть. При бажанні можна додати трохи молока. Гарненько перемішайте - краще всього використовувати міксер. Після чого зробіть з отриманої маси кульки однакового розміру і зваріть їх в окропі.


Якщо з якихось причин ви віддаєте перевагу рибу м'яса, зробіть тефтелі з минтая або будь-який інший не занадто жирної риби. Для цього необхідно приготувати з риби фарш, додати трохи черствого подрібненого хліба, дрібно нарізаного лука. Всі компоненти необхідно ретельно перемішати і готувати в пароварці.


При бажанні можна приготувати суфле з риби. Для цього вам знадобиться 150 г філе будь нежирної, бажано річкової риби, 30 г молока, 5 г вершкового масла, половина яйця і сіль. Філе потрібно зварити в овочевому бульйоні, пропустити через м'ясорубку, додати вершкове масло, молоко, яєчний жовток і окремо збитий білок. Викласти у форму і запекти до готовності.



  • Сирні страви


Дуже корисно під час загострення гастриту вживати в їжу страви з сиру - це єдиний молочний продукт, який можна вживати в будь-яких кількостях. З нього виходять ніжні десерти - пироги, запіканки, звичайні сирники, які підходять для вечері або полудня. Ось, наприклад, рецепт найпростішої сирної запіканки:


Вам знадобиться півкіло сиру, 4-5 великих ложок сметани, 2 ложки манки, 2-3 яйця, цукор за смаком; вершкове масло для змащування форми, трохи ванільного цукру. Потрібно змішати сметану і манку, залишити на півгодини, щоб суміш набухла, сир пропустити через м'ясорубку або сито, змішати зі сметаною і манкою, додати інші інгредієнти. Гарненько перемішайте, викладіть у змащену маслом форму. Випікати її необхідно при температурі сто вісімдесят градусів протягом сорока-сорока п'яти хвилин. Подавати запіканку найкраще в холодному вигляді, а сметана або мед відмінно доповнять її смак.



Як бачите, дієта при гастриті - не найстрашніше, що може трапитися з вами у житті. Трохи часу, терпіння і фантазії - і ваше харчування буде смачним, різноманітним, повноцінним. І гастрит не зможе довго утримувати свої позиції. Але не забувайте просту істину - дієтичне харчування при гастриті з підвищеною кислотністю повинна витримуватися до тих пір, поки лікар не дозволить вам послаблення в харчуванні. Лікар і лише лікар - не варто орієнтуватися на зникли симптоми - вони можуть і повернутися. Приємного вам апетиту і будьте здорові!





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: