Дієта при загостренні гастритущадне харчування

диета при обострении гастрита


Зміст:



  • Як харчуватися при гострому гастриті

  • Якої температури повинні бути страви

  • Розмір порції при гострому гастриті

  • Спосіб приготування їжі для хворих гострим гастритом

  • Що не варто їсти під час загострення гастриту

  • Дієта при гострому хронічному гастриті

  • Дієта при загостренні хронічних ентероколітів


Запорука здоров'я - це, насамперед, правильне харчування, про це знають, мабуть, практично всі. Але, на жаль, тільки одиниці їдять лише корисну, багату вітамінами і мінералами їжу. Інші ж воліють їсти все підряд, тільки б смачно було. А потім скаржаться на проблеми з шлунком і шкірою, втома, погане самопочуття, відсутність настрою.


Як встановили вчені, практично 80% усіх захворювань викликані шкідливою їжею. Це в першу чергу стосується внутрішніх органів. Якщо ж харчуватися правильно, враховуючи рекомендації дієтологів, можна швидко позбутися від наявних захворювань, не докладаючи особливих зусиль.



Як харчуватися при гострому гастриті


Лікувальне харчування призначається лікарем з урахуванням специфіки і характеру захворювання, області ураження і ступеня тяжкості. Першочергове завдання, яке ставиться у даному випадку, - знизити навантаження на шлунок, щоб якомога менше травмувати слизову оболонку ШКТ. Але це не означає, що доведеться їсти абсолютно неїстівну і несмачну їжу. Є багато цікавих страв, які вам точно сподобаються.


Але ви повинні пам'ятати, що їжа також повинна забезпечувати людські потреби у вітамінах, мінералах, білках, вуглеводах і т.д. за списком. Необхідно не тільки вилікувати шлунок, але і зміцнити свою імунну систему. Розробляючи лікувальне харчування для себе, враховуйте наступні нюанси:



  • Склад страв (ретельно вибирайте продукти, щоб в тарілці хворого не виявилося заборонених інгредієнтів);

  • Спосіб обробки (смажені страви погано впливають на ШКТ, в той час як варені або приготовані на пару нормалізують роботу шлунка);

  • Ступінь подрібнення (каша або пюре набагато корисніше, ніж шматок вареної картоплі);

  • Температура їжі перед вживанням (гаряче і холодне сильно подразнюють слизову).



Якої температури повинні бути страви


Якщо мова йде про дієтичному харчуванні, то температура їжі повинна бути не нижче п'ятнадцяти градусів і не вище 57. Інакше слизова шлунка буде дратуватися, викликаючи больові відчуття, блювотні позиви, нудоту, здуття і дискомфорт. Плюс з'їдені натщесерце холодні продукти негативно впливають на кишкову перистальтику, викликаючи спазми. Таким чином, стежте за тим, щоб середня температура приготовленої їжі становила близько 36-39 градусів.


питание при обострении гастрита



Розмір порції при гострому гастриті


Дієта при загостренні гастриту - це дробове п'ятиразове харчування, що складається з дозволених продуктів. Порції повинні бути невеликими, щоб хворий не переїдав. Необхідно знизити навантаження і механічний вплив на уражені органи травлення.


При цьому пам'ятаєте, що живлення повинне бути повноцінним, забезпечує потреби людини в калоріях. Для дорослої особи жіночої статі ця норма становить близько 3000 ккал. Розраховуючи меню, враховуйте, що 30% припадає саме на ранкову трапезу (перший сніданок - 7.00), 10 % - другий сніданок (10.00), 40% - на обід (12.00-13.00), 15% - вечеря (18.00). В деяких випадках рекомендується поділити на 8 порцій.



Спосіб приготування їжі для хворих гострим гастритом


Як було вже сказано вище, смажені страви - це не те, що потрібно людині, яка страждає від гастриту. Вони найбільше дратують слизову кишечника і шлунка, викликаючи жахливу біль, причому як під час прийому їжі, так і деякий час після. На другому місці стоїть їжа, запечена в духовці. Легше всього перетравлюються відварені і парові страви. Природно, в останніх не повинно бути маринадів, соусів, заправок, приправ і так далі за списком.


правильное питание при обострении гастрита



Що не варто їсти під час загострення гастриту


Зверніть увагу: у меню хворого не повинно бути їжі, яка складається з грубих волокон. Тому спочатку знімаємо з птиці шкіру, в м'ясі видаляємо сухожилля. І лише після цього використовуємо його для приготування. Інакше все це буде травмувати стінки шлунка, а також довго перетравлюватися.


Не забувайте про те, що варто уникати продуктів, в яких є рослинна клітковина. Якщо немає можливості повністю виключити їх з раціону, постарайтеся хоча б трохи зменшити кількість. Перед вживанням обов'язково гарненько все варимо і протираємо.


Повністю забуваємо про копченостях, спеції, солодощі. Солити страви можна лише трохи (в ідеалі, звичайно ж, краще взагалі припинити споживання солі). Виключаємо шоколад, міцно заварений чорний чай, магазинні соки, солодкі та газовані напої, кава, алкоголь, сигарети.



Дієта при гострому хронічному гастриті


Даний варіант харчування рекомендується при загостренні саме хронічного гастриту, причому неважливо, які спостерігаються секреторні порушення. Зверніть особливу увагу на те, що перший час дієта поєднується з постільним режимом. Тільки так пацієнт зможе уникнути погіршення. Якщо дотримуватися лікувального харчування, запальні процеси швидко загасають, а виразки починають гоїтися.


Заборонені всі продукти, що стимулюють виділення шлункового соку, а також речовини, що подразнюють слизову. Перерви між вживанням їжі повинні становити не більше двох годин. Їжа тільки варена. Допускається молоко і молочна продукція (природно, в невеликих кількостях). Можна готувати котлети на пару, фрикадельки, тюфтельки. Перед сном хворим слід пити молоко або розбавлені вершки.


правильная диета при обострении гастрита



Дієта при загостренні хронічних ентероколітів


Основне завдання в даному випадку - зниження навантаження на кишечник. Ви повинні уникати прийому їжі, яка механічно або хімічно травмує його стінки. Таким чином, виключаємо з меню не тільки грубу їжу, але і ті продукти, які посилюють перистальтику, стимулюють бродіння (виноград, диня, кава, соки, сири плавлені, щавель, шпинат тощо). При цьому скорочується і обсяг порцій. Харчування має бути дробовим.


Що дозволяє ця дієта:



  • Сухарі, приготовані зі звичайного білого хліба;

  • Молочні продукти: протертий через сито або збитий на блендері сир, триденний кефір, молоко, знежирена сметана;

  • Супи з фрикадельками, манною крупою. Зверніть увагу: рідкі страви готуються на некрутом бульйоні;

  • Парові котлети, приготовлені з нежирної яловичини, птиці, риби. Якщо ви звикли робити їх з хлібом, в даному випадку у фарш слід додавати вже зварений і перемелений на блендері рис. Ніяких спецій і приправ;

  • Каші попередньо протираємо. Варимо все або на воді, або на некрутом (другому) бульйоні. Можна вживати манку, мелений рис. Допускається невелика кількість масла;

  • У період загострення рекомендується вживати якомога більше киселя (але тільки зі свіжих фруктів і ягід), чаю і води без газу. Солодке виключається повністю, але в невеликих кількостях (менше 1 ч. л) можна є домашнє варення, мед, цукор;

  • Допускаються саморобні соуси, які готуються або на знежиреному бульйоні (перша вода зливається, як тільки вона закипить), або на вершковому маслі.


Також непогано допомагають лікувальні мінеральні води. Їх гастроентерологи призначають своїм пацієнтам, щоб усунути запалення слизової шлунка, нормалізувати діяльність кишечника. Але пам'ятайте, що не варто просто купувати першу-ліпшу воду. Справа в тому, що вибір даної рідини залежить від того, яка ваша проблема. Якщо у хворого, наприклад, підвищена секреція, необхідно пити менше мінералізовану воду. І навпаки.



Таким чином, якщо ви будете правильно харчуватися, дотримуючись рекомендацій свого лікаря, через пару днів неприємні симптоми зникнуть. Але це не означає, що ви відразу ж повинні повертатися до колишнього життя. Сидіти на лікувальної дієти доведеться довго. І якщо ви не хочете возитися з приготуванням корисних страв, можете обзавестися пароваркою. У підсумку ви зможете їсти корисну, здорову їжу без масла і солі, яка, до того ж, ще й дуже смачною.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: