Що корисно їсти на сніданок

Що корисно їсти на сніданок

Більшість людей ранком у поспіху збираються на роботу або навчання, тому або на ходу перекушують бутербродом із чашкою чаю, або зовсім обходяться без сніданку. Іноді меню сніданку складається із залишків учорашньої вечері, розігрітих у мікрохвильовій печі, а в деяких день починається з яєчні з ковбасою. І перший і другий варіант приносять організму більше шкоди, чому користі. Звичайно ж, більшість людей розуміє, що повноцінний сніданок – це застава гарного самопочуття й нормальної працездатності протягом дня, але все-таки не бажають витратити ранком 10-15 хвилин на готування й приймання їжі.

Перелік продуктів і блюд, рекомендованих для сніданку, досить великий, і якщо немає бажання ранком стояти в плити, то з нього можна вибрати ті, які не вимагають тривалого готування. Звичайно, усі ми з дитинства знаємо, що правильний сніданок – це каша, але варити її ранками часто колись. Але ж існує безліч інших продуктів, які можуть скласти повноцінний живильний сніданок. Дієтологи сходяться в думці, що ранками корисно є злаки, молочні продукти й фрукти.

Швидкий сніданок

Самим корисним для організму вважається свежевыжатый апельсиновий сік, який містить велика кількість вітамінів і мінералів. У європейських країнах сік із цього фрукта є невід'ємною частиною сніданку. Не лихо, якщо апельсинів під рукою не виявилося, можна випити склянка будь-якого іншого фруктового або овочевого соку. У всіх фруктах і овочах також утримується дуже багато корисних речовин. Але слід зазначити, що пити свежевыжатые соки натще не рекомендується через зміст у них великої кількості кислот, які можуть дратувати слизувату оболонку шлунка.


Цельнозерновой або житній хліб постачить наш організм вуглеводами, клітковиною, вітамінами групи В, мінералами й іншими корисними речовинами. Мюсли й злакові пластівці можуть замінити хліб, а якщо є їх на сніданок з молоком, йогуртом або кефіром, то почуття голоду не потурбує вас до самого обіду. А от білий хліб і здобні булочки з меню сніданку краще виключити, оскільки користі від них мало, а енергії на їхнє переварювання організму необхідно затратити багато.

Дуже корисно додати до сніданку свіжі фрукти (банани, яблука, груші й ін.), але, на жаль, у зимовий час і ранньої навесні від них уже мало користі, тому можна замінити їхніми сухофруктами. Курага, чорнослив, сушені груші, інжир, ізюм відмінно зберігають вітаміни всю зиму.

Молоко й кисломолочні продукти, з'їдені на сніданок, також превосходно втамують голод і додадуть сил до обіду. Краще вибирати йогурти, збагачені живими культурами лактобактерий і пребиотиками, у яких відсутні консерванти й штучні барвники. Сир, у якому втримується велика кількість кальцію й білка, також може різноманітити корисний сніданок.

Мед – джерело вітамінів і інших корисних речовин. Пари ложечок цього найціннішого продукту допоможе наситити організм корисними мікроелементами, а також підвищити стійкість до стресів і хвороботворним факторам.

Багато звикли випивати за сніданком чашку чаю або кава. Чорний чай краще замінити зеленим або трав'яним, а кава краще зварити в турку. Але не слід зловживати міцним кава для того, щоб збадьоритися (краще прийняти контрастний душ або зробити зарядку).

Так що, виявляється, немає нічого поганого в тому, щоб з'їсти на сніданок бутерброд із чашечкою чаю. Однак слід пам'ятати, що цей бутерброд буде корисний організму, якщо його зробити з житнього хліба із сиром, а не зі шматочка батона й ковбаси.

Дитячий сніданок

Зростаючий дитячий організм вимагає багато енергії протягом усього дня, тому важливо, щоб дитина одержувала з ранку достатня кількість живильних речовин і вітамінів. Кожний батько повинен уважно віднести до сніданку своїх дітей. Дитяче меню повинне включати їжу, багату білком (молоко, кефір, сир, сметана), складними вуглеводами (каші) і клітковиною (фрукти й городин).

Ідеальний сніданок для дитини – це молочна каша, дуже полезны вівсяна, манна, гречана й рисова. У кашу можна додати свіжі або сушені фрукти і ягоди. Можна запропонувати дітям на сніданок сир, сирники зі сметаною або омлет з овочами. У якості напою ідеально підійдуть свіжі фруктові або овочеві соки, киселі або какао.


Іноді батьки не мають часу варити кашу або готовити сирники. У такому випадку можна запропонувати дитині варене яйце, кашу швидкого готування або зернові пластівці з молоком. А в якості другого сніданку можна дати дитині із собою в школу фрукти (яблуко, банан) і питний йогурт.

Сніданок для чоловіка

Відомо, що в чоловіків витрата калорій більше, чим у представниць слабкої підлоги, особливо якщо чоловік займається фізичною працею, тому їм необхідний ситний живильний сніданок. У меню необхідно включити білкову їжу (м'ясо, молочні продукти), продукти, що містять складні вуглеводи, хліб, городин і фрукти.

Швидкий варіант чоловічого сніданку – яєчня, яку бажане готовити без ковбаси. Ідеальний варіант – це омлет з овочами й сиром. Дуже корисний сніданок для представників сильної підлоги – вівсяна каша, у якій утримуються білок, вітаміни й мікроелементи, необхідні для чоловічого здоров'я.

Чоловікам, зайнятою фізичною працею, на сніданок можна запропонувати запіканку з макаронів або картоплі з м'ясним фаршем, овочами й сиром, сирники або оладки зі сметаною.

Сніданок для жінки

Представниці прекрасної підлоги звичайно дуже ретельно стежать за своїм зовнішнім виглядом, фігурою й вагою. Щоб завжди мати гарний вигляд, мати гарний колір особи й гарний настрій, необхідно починати день із корисного сніданку.

Ідеальним сніданком для жінки також є вівсяна каша. Варити її можна як на молоці, так і на воді, а ягоди, свіжі або сушені фрукти зроблять звичну вівсянку ще смачніше й корисніше. Геркулес містить усі живильні речовини, необхідні для жіночого здоров'я, не даремно здавна вівсяну кашу називають «кашею краси».

Жінкам після 30 років необхідно особливо ретельно опікуватися про своє здоров'я. Дієтологи радять згадати про перлову кашу, яка є джерелом величезної кількості вітамінів, макро- і мікроелементів. У цій крупі втримуються кальцій, залізо, йод, фосфор, вітаміни А, D, Е и групи В, амінокислоти й безліч інших речовин, які допомагають сповільнити процеси старіння й зміцнити імунітет. Так, наприклад, амінокислота лізин, що втримується в перловці у великій кількості, бере участь у синтезі коллагена, що необхідно для збереження пружності й молодості шкіри.

Крім каш сніданок для жінки повинен включати молочні продукти, фрукти, городин і соки. Кава й чорний чай краще замінити зеленим. Його користь неможливо переоцінити, адже зелений чай сприяє підтримці краси й молодості шкіри, гарному травленню, допомагає боротися із зайвою вагою, а також є гарним засобом для профілактики онкологічних захворювань.

Корисними для жіночого здоров'я й краси вчені визнали такі продукти, як авокадо, ківі й сир. Тому легкий салат з авокадо, бутерброд з житнього хліба із сиром і чашка зеленого чаю також можуть скласти корисний сніданок для представниць прекрасної підлоги.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: