Шкідлива їжа – для здоров'я лихо

«Ти краще голодуй, чому що потрапило їсти…» Омар Хайям, мабуть, і не догадувався, наскільки точно його слова потраплять у мету через дев'ять сторіч. Сьогодні, поряд з голодом у деяких регіонах планети и нестачею питної води, людство в буквальному значенні слова гине від іншої, зовсім протилежної проблеми. Ми занадто багато їмо. При цьому наша їжа залишає бажати багато кращого, незважаючи на привабливий зовнішній вигляд і чималу ціну.

Учені-Дієтологи, лікарі й просто небайдужі люди сурмлять із усіх трибун про те, що сучасна їжа містить у собі такі компоненти, які повільно, але вірно вбивають людство. Але людство не прислухається, як звичайно своєму вважаючись, що « із мною цього точно не трапиться», або « один раз живемо», або « ще раз побалую себе, а більше – ніколи».

Сьогодні до шкідливих продуктів харчування можна віднести практично будь-який вид їжі, якщо вона неправильно вирощена, приготовлена або збережена. І це, на жаль, не пропагандистські виверти сыроедов або вегетаріанців, а напроти, сувора правда життя. І все-таки які продукти видадуться фахівцям зі здоровішого харчування найбільш шкідливими? У першій десятці, безсумнівно, виявляться самі популярні учасники звичайного меню людину, що не звикла занадто замислюватися про те, що він їсть.


Викиньте це негайно так, шкідливіше, безперечно, але будь-яка розсудлива людина це розуміє й не купує колу дітям або картопля фри – собі. А от хліб, макарони з рафінованого борошна й тістечкові люди ставлять на стіл, не замислюючись. І, що зовсім уже страшно, щодня у ТОП шкідливих продуктів 1 – рафінована їжа.

Рідко, але влучно Бифенол входить до складу лаків і пластмас, а эпоксидные смоли з його участю застосовуються як покриття внутрішньої сторони консервної банки. Ця речовина впливає на мозок і систему репродуктивних органів, викликаючи онкологічні захворювання яєчок, матки й молочних залоз. У списку небезпечних наслідків влучення його в кров – цукровий діабет, затримка розвитку, аутизм і деформація сперматозоидной ДНК.

Про солодкі газовані напої сказане стільки, що можна лише резюмувати: величезна кількість рафінованих цукрів доставляють в організм непотрібний надлишок калорій, а вуглекислота стає причиною гастритів, виразки шлунка й інших проблем із системою травлення.

Чіпси – це продукт, який шкідливий не сам по собі. Основний пагубний вплив для здоров'я виявляє рафіноване масло, у якому вони готуються. Наслідком пристрасті «похрустеть» перед телевізором неодмінно стане не тільки зайва вага, але й онкологічні заболеваня, високий рівень холестерину й серцево-судинні патології.

Підводячи підсумок, можна зовсім чітко констатувати факт: у ТОП шкідливих продуктів 2 – чіпси з газуванням і консервовані томати в металевій тарі в якості закуски.


Очевидне – неймовірно?

Це може здатися неможливим, але багаті вітамінами, клітковиною, мінералами й мікроелементами городин і фрукти можуть виявитися смертельно отрутними й небезпечними для здоров'я продуктами. Як це можливо?

При вирощуванні сільськогосподарської продукції все частіше застосовуються позамежні кількості азотсодержащих добрив через порушення агротехніки. Незбалансоване харчування рослин і внесення надлишкового азоту приводить до утвору в овочах і фруктах нітратів, які при перевищенні гранично-припустимих концентрацій (ПДК) стають патогенно-небезпечними.

Нітрати перешкоджають насиченню крові киснем, вступаючи в реакцію з гемоглобіном – речовиною, що втримуються в еритроцитах. Порушення обміну речовин стає підсумком такої взаємодії, і при регулярному вживанні продуктів з підвищеними ПДК солей азотної кислоти знижується імунітет, зменшується кількість йоду в організмі, щитовидна залоза починає давати збої, порушується ендокринний обмін. У ЖКТ нітрати сприяють розвитку патогенної флори, яка викликає інтоксикацію.

Вихід – уважно ставитися до вибору овочів і фруктів. Багаті нітратами, вони звичайно великі, рівні й особливо привабливі. Особливо шкідливі з'єднання люблять накопичуватися в черешках листів, качанах і серцевині, шкірочці й місцях прикріплення стебел і плодоніжок.

Є ще один простий спосіб вибирати продукти до стола – купити нитратомер і мати під рукою таблиці ПДК нітратів у різних овочах і фруктах. Тоді зміст солей азотної кислоти легко контролюватися

Отже, можна зробити справдливый висновок: у ТОП шкідливих продуктів № 3 – городин і фрукти з високим змістом нітратів.

Продукт, родом з дитинства

Із приводу молока і його користі або шкоди для дорослої людини дієтологами й лікарями зламане чимало копій. Цей з дитинства знайомий кожному продукт завжди сприймався як самий корисний. Гарячим з медом, їм лікували застуди, більшими кількостями знімали інтоксикацію при отруєнні, на його основі робили живильні коктейлі для спортсменів, що й відновлюють напої для реабілітації хворих.

Сьогодні є думка, що коров'яче молоко звичайної жирності й промислового виробництва – самий шкідливий продукт, який тільки можна собі представити. Причин тому вчені всього миру називають три:

  • Високий зміст»жирних» калорій у цьому продукті – близько половини його енергетичної цінності. Цей жир – твердий яловичий жир, який уважається в диетологии одному із самих шкідливих продуктів харчування. Крім того, кружка молока містить приблизно десять відсотків дозволеної добової дози холестерину.
  • Збільшення лактаційного періоду фермерських корів за допомогою спеціальних кормів, що містять гормони й особливі добавки. Кількість речовини эстролсульфата, наприклад, перевищує в молоці, отриманому промисловим способом, кількість у молоці корови індивідуального хазяїна більш, ніж в 30 раз. Ці гормони викликають онкологічні захворювання в чоловіків і, зокрема, рак яєчок і простати.
  • Лактозная недостатність, або нестерпність білків коров'ячого молока, по статистиці, є в кожного четвертого жителя планети. Отже, коров'яче молоко може викликати в них серйозну алергію.

Усе вищесказане повною мірою ставиться й до всіх продуктів, зроблених з коров'ячого молока, отриманого промисловим способом, що й має жирність більш 0 відсотків.

Спірні думки різних учених і світовий досвід по вживанню молочних продуктів роблять неоднозначними ці останні дослідження. Жителі Індії, наприклад, почитають молоко за самий священний і корисний продукт, а дідуся й бабусі сьогоднішніх дієтологів добре пам'ятають, як имено корова допомагала не загинути в післявоєнні голодні роки. І проте, факт залишається фактом: у ТОП шкідливих продуктів 4 – незбиране коров'яче молоко, отримане на фермі, і продукти з нього.

Продуктовий кошик – що залишити в магазині?



Похід у магазин за продуктами в сучасній дійсності – це завжди проблема вибору. Вітрини й полиці ваблять різноманітністю і яскравими плямами пакувальних наклейок, рекламні слогани застряють у голові, і покупець автоматично кидає у візок масу не просто непотрібного, але й шкідливого товару. Фахівці рекомендують рішуче й швидко проходити повз наступний список товарів, навіть на хвилину не замислюючись – «Купити – не купити?»:

  • Ковбаси, паштети, копченості, сосиски . Мало того, що це приготовлене, як правило, зовсім не з м'яса, а з дуже віддалено його частин, що нагадують, тварини або птаха, продукти ці містять божевільна кількість солі, консервантів і харчових смакових добавок. Так що говорити доводиться, на жаль, тільки про шкоду
    • Рівень споживання готового майонезу в Росии – майже 2,5 кг щорічно на кожного жителя країни. Цей показник вище тільки в США. Самий популярний серед соусів – висококалорійний, відсоток жирності якого 67. Найбільше майонезу споживають у Єкатеринбургові. Вилікувати небезпечна пристрасть можна й потрібно. Наприклад, замінити майонез сметаною або заправляти салат маслиновим маслом із краплею бальзамічного оцту.
    • Кофеїн, що присутствующий у складі кока-коли, є сильним диуретиком, а зміст глюкози в напої сильно перевищує її зміст у крові — усе це приводить до того, що кока-кола не тільки не вгамовує спрагу, але й викликає її. У результаті людей іде за новою порцією й усе повторюється На Сході говорять, що дорога починається з одного кроку. І зробити цей перший крок під силу кожному. Наприклад, відкрити прямо зараз холодильник і викинути звідти все, що змело можна віднести до самих шкідливих продуктів харчування. А потім протягом хоча б трьох тижнів постаратися не купувати й не є це знову. Психологи й фізіологи говорять про правило «двадцяти одного дня». Це строк, протягом якого доводиться змушувати себе щось робити або не робити, щоб потім звичка закріпилася, і надалі все виходило легко й автоматично. Три тижні – це зовсім не багато. Може, варто спробувати?





  • Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: