Дієта матері, що годуєперший місяць

Перший місяць життя дитину – один із самих відповідальних моментів для кожної матері. Повністю поринаючи в турботу про маля, жінки часто забувають про себе, не приділяючи винної уваги своєму відпочинку й харчуванню. Але ж правильне харчування мами, що годує, необхідно налагодити відразу ж після народження дитини, щоб уникнути надалі багатьох проблем.

Годуємо грудьми? Звичайно так

  • міцний імунітет, здоровіше травлення й мінімальний ризик алергійних реакцій для вашої дитини;
  • гарне скорочення матки й швидка нормалізація ваги в післяпологовому періоді, зниження ймовірності розвитку рака молочної залози для вас;
  • зручний і дешевий спосіб годівлі в порівнянні з будь-якими іншими.

Ну а якщо ви плануєте годувати грудьми, слід подбати про своє харчування.


Значення харчування під час лактації

Правильне харчування в період лактації допомагає розв'язати відразу кілька завдань:

  • Запобігти гипогалактию й максимально продовжити грудне вигодовування.
  • Забезпечити себе й дитину необхідними живильними речовинами, вітамінами, микро- і макроелементами.
  • Запобігти кишковим колькам, запорам у дитини.
  • Уникнути діатезу в маляти.
  • Крім того, харчування дозволяє вплинути на смакові якості молока.

    Чому саме перший місяць?

    Протягом першого місяця лактації харчування жінки має ряд характерних рис, у зв'язку з якими дієту матері в цей період доцільно відокремити від загальних дієтичних рекомендацій під час годівлі грудьми. По-перше, дієта спочатку досить стругаючи, «нові» продукти вводяться поступово й обережно, щоб була можливість оцінити переносимость їх компонентів малям. Однак меню повинне залишатися повноцінним і збалансованим по основних компонентах – білкам, жирам, вуглеводам, калоріям, вітамінно-мінеральному складу, містити харчові волокна.

    Крім того, у перші тижні годівлі грудьми лактація тільки встановлюється – буває, що дитині не вистачає молока. Тому раціон матері необхідно збагачувати продуктами, здатними стимулювати вироблення грудного молока, і вживати досить багато рідини.

    Насамперед – не впадаємо в крайності

    У харчуванні мамів, що годують, нерідко можна зустріти дві крайні протилежності: частина жінок починає посилено «налягати» на їжу, намагаючись забезпечити маляти всім необхідним, а інші, навпаки, відмовляють собі в самій звичній їжі, побоюючись алергії в дитини. Ні той, ні інший підхід не є правильним.

    Переїдання й уживання всіх не перебираючи продуктів здатне спровокувати кишкові кольки або діатез навіть у несхильних до алергії дитинок. З іншого боку, занадто вбогий раціон знижує живильну цінність грудного молока, збіднюючи до того ж його смак. Якщо маля здорове й у нього немає алергійних реакцій, фахівці не рекомендують дотримувати строгої дієти, на тлі якої мама сама недоодержить коштовних живильних елементів і не зможе передати їхній дитині. Їжа повинна бути різноманітної й смачної, але деякі основні правила все-таки необхідно дотримувати.

    Харчуємося правильно: що і як можна є

    У перший тиждень годівлі грудьми вимоги до дієти найбільш тверді. Дозволяються наступні продукти й блюда:

    • молочні й безмолочні каші;
    • отварные й тушковані городин – картопля, кабачок, кольорова капуста, у невеликих кількостях – белокочанная капуста, морква й лук;
    • нежирне м'ясо (яловичина, телятина, кролятина, пісна свинина) – тушковане, варене або приготовлене на парі;
    • курка – отварная або тушкована, без шкурки;
    • супи вегетаріанські або на «другому» м'ясному бульйоні без піджарки;
    • кисломолочні продукти – сир, сир, кефір, білий натуральний йогурт, ряжанка ( без барвників, ароматизаторов, смакових добавок, фруктово-ягідних наповнювачів);
    • пшеничний, отрубной, житньо-пшеничний хліб, сухе печиво.

    Не забувайте, що для повноцінної лактації необхідно рясне питво: компоти із сухофруктів або яблук, спеціальні трав'яні чаї для мамів, що годують (на основі фенхеля, кропу, анісу, кмину), неміцний чай, можна з додаванням невеликої кількості молока, ряжанка, кефір, кип'ячена вода. Не можна пити незбиране молоко (воно викликає підвищене газоутворення), газовані напої, лимонади і йогурти із фруктовими і ягідними наповнювачами (можуть стати причиною алергії), кава й міцний чай (підвищують збудливість дитини), алкоголь. Не рекомендуються промислового виробництва компоти й соки – вони містять багато консервантів і інших шкідливих штучних добавок.

    У наступні дні раціон слід поступово розширювати, додаючи в день не більш одного нового продукту – так у вас буде можливість помітити, на що саме прореагувала дитина й забрати цей продукт із раціону. мамам, що годують, можна й потрібно є свіжі фрукти (груші, яблука – зелені й жовто-зелені, банани), деякі ягоди (чорна смородина, абрикоси, черноплодная горобина, аґрус, зливи), свіжі городин (невеликі кількості тертої моркви, белокочанной капусти, огірки), зелень (кріп, петрушка). Крім вітамінів і мікроелементів, свіжі городин і фрукти забезпечують вас і дитину харчовими волокнами, необхідними для здоровішого травлення й запобігання запорів.

    Для адекватного вступу білка в раціоні обов'язково повинні бути присутнім щодня кисломолочні продукти й м'ясо нежирних сортів, варені яйця – 1- 2 рази в тиждень. Дозволяється річкова й морська нежирна риба (судак, тріска) 1- 2 рази в тиждень. Перевага слід віддавати тушкованим, отварным і приготовленим на парі блюдам.


    Намагайтеся формувати своє меню переважно із продуктів, що виростають у регіоні вашого проживання в природніх умовах. Приміром, узимку й провесною не варто купувати екзотичні фрукти, тепличні огірки або привізні ягоди, намагаючись забезпечити дитину вітамінами: «заморські гості» містять куди більше нітратів і канцерогенів, ніж корисних речовин.

    Частота приймань їжі в, що годує мами не повинна бути рідше 5-6 раз у день, бажане – через кожні 4-5 годин. Постійно випробовувати почуття голоду мама, що годує, не повинна можна випити склянка кефіру або йогурту, гарячого неміцного чаю з молоком, коли ви встаєте погодувати маля. Щоб не переїдати, за одне приймання їжі вживайте порції в межах 300-400 грам ( з урахуванням випитої рідини).

    Якщо є потреба в солодкому, додавайте цукор у чай, молочні каші. При нормальної переносимости в дитини можете побаловать себе парою чайних ложок згущеного молока або шматочком домашнього бісквіта без крему. Поступово, оцінюючи чистоту шкірних покривів у дитини, можна вводити варення й джеми.

    Строгі обмеження або різка зміна раціону мами, що годує, зовсім не потрібні – харчування жінки в період лактації повинне бути смачним і звичним для неї. Виключення становлять деякі продукти, уживання яких не рекомендується у зв'язку з небезпекою розвитку алергійної реакції або кишкових кольок у грудничка.

    Небажані продукти

    Алергію практично завжди викликає вживання шоколаду й какао, цитрусових, ягід червоного кольору (вишня, полуниця, малина), дині, ананасів, копчених, смажених продуктів і консервів. Сюди ж ставляться продукти промислового виробництва з додаванням більших кількостей барвників, ароматизаторов і консервантів ( у тому числі ковбасні вироби), морепродукты й червона риба, наваристі бульйони, мед, горіхи (допускається вживання декількох волоських горіхів при гарної переносимости з боку дитини).

    Слід ураховувати, що підвищена чутливість до компонентів їжі може коливатися в значних межах. У схильних до алергії малят діатез виникає на самі різні продукти, що слід установлювати в індивідуальному порядку. Здоровіші ж діти іноді цілком добре переносять уживання матір'ю горіхів, какао й інших потенційних алергенів.

    До здуття животика в маляти й кишковим колькам приводять незбиране молоко, велика кількість вуглеводів у раціоні, особливо – легкоусвояемых (цукор, здобна випічка, макарони, інші борошняні й кондитерські виробу), груба рослинна клітковина (більші кількості огірків, свіжої капусти, яблук, чорний хліб, бобові, виноград).

    Крім того, деяка їжа може змінити смак молока аж до того, що дитина стане відмовлятися від грудей (таке буває в дуже рідких випадках). До них ставляться:

    • часник, сирий ріпчастий лук;
    • гострі, гіркі й пряні приправи;
    • надлишок солодкого або солоного.

    Приклад меню на 1-й день після виписки з пологового будинку:

    • 1-й сніданок: каша вівсяна на молоці 200 г зі шматочком масла, склянка неміцного чаю, сухе печиво;
    • 2-й сніданок: склянка йогурту, сухе печиво або бутерброд із сиром;
    • Обід: овочевий суп (приблизно 150 г), картопляне пюре (100 г) з котлетою (50 г), хліб, склянка компоту із сухофруктів;
    • Полуденок: сир зі сметаною – 150 г, склянка компоту або кисіль із сухофруктів;
    • Вечеря: тушковане м'ясо з овочевим гарніром ( близько 200 г), трав'яний чай;
    • Перед сном: склянка кефіру або ряжанки, сухе печиво.

    Приклад меню на 3-й тижню лактації:

    • 1-й сніданок: молочна каша з маслом ( при бажанні – із цукром або варенням), чай з молоком, хліб, сир;
    • 2-й сніданок: банан або яблуко, йогурт, печиво;
    • Обід: щи ( без піджарки), макарони із запеченою рибою, салат з тертої моркви, хліб, компот із сухофруктів;
    • Полуденок: сир зі сметаною, компот або свежевыжатый яблучний сік;
    • Вечеря: тефтельки з овочевим або круп'яним гарніром, салат зі свіжих огірків і помідорів, заправлений рослинною олією із зеленню, чай з печивом або варенням;
    • Перед сном: склянка кефіру або ряжанки, сухе печиво.

    У перервах між прийманнями їжі можна пити воду (кип'ячену або мінеральну без газу), трав'яний чай, компот, з'їсти яблуко або грушу.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: