Симптоми зниженої кислотності шлунка

Симптоми зниженої кислотності шлунка

Підвищена й знижена кислотність однаково заподіюють почуття дискомфорту і є ознаками того самого хронічного захворювання - гастриту, який спочатку протікає з підвищеною кислотністю, а потім поступово перетворюється в гипоацидный. У цій статті ми розглянемо симптоми зниженої кислотності шлунка

Що таке кислотність шлункового соку й навіщо вона потрібна

Кисле середовище шлункового соку обумовлена соляною кислотою, що втримується в ній. У нерозбавленому чаєм і іншими напоями виді вона є гарним знезаражуючим засобом, завдяки якому гинуть численні бактерії й віруси, що потрапили з їжею в шлунка.

Порожній шлунок містить невелика кількість шлункового соку, але під час приймання й переварювання їжі починається посилене його вироблення (секреція), що становить близько 1,5 л на 1 приймання. Вимірюють рівень соляної кислоти по шкалі рн: у нормі – 1,5-2,5


У початковій стадії захворювання хронічного гастриту спеціальні клітки шлунка виробляють надлишкова кількість соляної кислоти й шлункового соку, однак потім частина цих кліток гине через постійне запалення цього органа, і кислотність стає нормальною.

Подальша загибель кліток відповідальних за вироблення соляної кислоти приводить до того, що загальна кислотність шлункового соку ще більше знижується, а далі може зникнути зовсім ( так званий атрофический анацидный гастрит).

Види кислотності

Розрізняють базальну й стимульовану кислотність. Базальна кислотність - це рівень соляної кислоти натще, а стимульована-це рівень соляної кислоти в шлунковому соку після пробного сніданку, що стимулює вироблення кислоти (наприклад, капустяний сік) або ін'єкції відповідного медикаментозного засобу.

Показники базальної кислотності трохи вище, чим стимульованої. Інакше кажучи, шлунковий сік без стимуляції не такий кислий. Кислотність шлункового соку вважається зниженої, якщо рн базальної кислотності становлять від 2,1 до 6,0, а стимульованої - від 2,1 до 3,0.

Якщо ж базальна кислотність більш 6,0, а стимульована - більш 5,0, те такий гастрит уважається анацидным.

Як визначають рн шлункового соку

У цей час найбільш часте для визначення кислотності шлункового соку прибігають до наступних методів:


  • Короткочасна внутрішншлункова рн-метрия: пацієнтові вводять у шлунка спеціальний зонд, за допомогою якого й визначається кислотність. Дослідження триває кілька годин.
  • Добова внутрішншлункова рн-метрия: дозволяє оцінити вироблення соляної кислоти протягом доби, у тому числі під час так званого «нічного прориву», коли соляна кислота починає активно вироблятися спеціальними клітками шлунка.
  • Експрес рн-метрия: проводиться протягом 15-20 хвилин аналогічним образом.
  • Эндоскопическая рн-метрия: виконується під час проведення эндоскопического дослідження, відповідає рівню показників рН при стимульованій секреції.
  • Як запідозрити знижену кислотність самостійно

    Тому що соляна кислота необхідна для знешкодження їжі від різних мікроорганізмів, то при зниженій кислотності процес знезаражування порушується, що приводить до росту різних бактерій і додатковому запаленню слизуватої оболонки шлунка.

    При тривалому плині гастриту зі зниженою кислотністю можуть спостерігатися наступні симптоми:

    • відрижка, що має запах тухлого яйця;
    • відрижка із гнильним заходом;
    • неприємні відчуття в ротовій порожнині (неприємний, металевий смак);
    • після їжі в області шлунка - відчуття розпирання або ваги;
    • запори, понос;
    • печія;
    • тупий біль в эпигастрии після приймання їжі відразу або через 15-20 хвилин;
    • здуття кишечнику;
    • гурчання, метеоризм;
    • явища вітамінної недостатності: сухість і ламкість волосся, а також розшарування нігтів;
    • низький гемоглобін (анемія).

    У важких випадках при зниженій кислотності відзначається зниження ваги, загальна слабість, млявість, прагнення до малорухливого способу життя, гіпотонія (низькі цифри ПЕКЛО). Тому що знижена кислотність супроводжується порушенням переварювання білків, то може спостерігатися гипопротеинемия (недостатність білків).

    На тлі зниженої кислотності або анацидного гастриту може виникнути рак шлунка.

    Страждаючих гастритом зі зниженою кислотністю часто «тягне» з'їсти що-небудь кисле, а також те, що може підсилити вироблення кислоти: чорний кислий хліб, гострі приправи й спеції, блюда з капусти й т.п. Також полегшують стан усілякий гіркоти (наприклад, сік подорожника).

    Хронічний гастрит протікає з періодами загострення й ремісії. Якщо кислотність шлункового соку знижена незначно, то під час ремісії ці симптоми практично не спостерігаються, а в період загострення підсилюються або з'являються нові.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: