Що можна їсти при захворюваннях печінки?

Що можна їсти при захворюваннях печінки?

На жаль, на сьогоднішній день у багатьох людей виявляються порушення функцій печінки. Існує думка, що раціон харчування при захворюваннях цього, найважливішого для організму, органа дуже обмежений, однак, ця думка помилкова. Перелік продуктів, дозволених до вживання людям, що страждають захворюваннями печінки досить широкий, а правильно підібрана лікувальна дієта допоможе вберегти печінка від зайвих навантажень, забезпечуючи організм усіма необхідними живильними речовинами. Тому, що можна є при захворюваннях печінки, присвячена наша стаття.

У раціоні харчування хворих обмежується кількість споживаних жирів, тому вуглеводи стають основним джерелом енергії. Дієта повинна містити достатня кількість легкоусвояемых білків і вітамінів, оскільки вони необхідні для забезпечення регенеративних процесів у печіночній тканині.

Дозволені продукти

Людям, що страждають захворюваннями печінки, рекомендується вживати в їжу черствий і підсушений білий хліб, макаронні вироби й будь-які круп'яні каші. У раціоні обов'язково повинні бути присутнім молочні продукти, такі як незбиране молоко, сметана, кефір, кисляк, ряжанка, сир і клинковий сир. Вибирати випливає молочні й кисломолочні продукти зі зниженим змістом жиру.


Полезны нежирні сорти м'яса (яловичина, кролик, конина, курка) і риби (морський окунь, судак, тріска, форель), а також яєчний білок. Дозволяється додавати в їжу небагато вершкового масла, дуже полезны рослинні олії (маслинове, соняшникове, лляне, кукурудзяне). Супи слід варити на овочевих відварах або молоці.

Дієта при захворюваннях печінки обов'язково повинна містити в собі достатня кількість овочів, що не містять грубу клітковину. Особливо полезны морква, гарбуз буряк, томати, кабачки, топінамбур, спаржа, аркушевий салат і зелень. Також необхідне вживання в їжу фруктів ( за винятком груші). У помірних кількостях можна додавати в їжу цукор. З насолод випливає віддати перевагу меду, варенню, мармеладу, зефіру, пастилі, печиву, безе, ягідним і фруктовим мусам, суфле й желе. З напоїв дозволені неміцний чай і кава, фруктові соки, компоти, ягідні киселі.

Якщо самопочуття хворого задовільне, то з дозволу лікаря іноді можна вживати в їжу шинку, нежирний окіст, сир, ціле яйце й свіжу квашену капусту. З яєць краще готовити омлети на парі.

Заборонені продукти

Хворим із захворюваннями печінки не слід уживати в їжу свіжий і житній хліб, тверді сири, яєчний жовток. Впливають на печінку жирні сорти м'яса (свинина, баранина, качка) і риби (лосось, оселедець), копченості, консерви. Забрати зі стола також прийде сало й грудинку.

Необхідно виключити з раціону мигдальні й волоські горіхи, неспілі фрукти, городин, що містять грубу клітковину (бобові, усі сорти капусти, ріпу, брукву, редис, огірки, часник), а також гриби. Не рекомендується додавати в блюда гострі спеції й приправи, такі як оцет, гірчиця, перець.

Людям, що страждають захворюваннями печінки, прийде відмовитися від шоколаду, какао, кондитерських виробів з жирними кремами, морозива. Категорично заборонене вживання будь-яких алкогольних напоїв.

Режим харчування й правила готування їжі

Людям, що страждають захворюваннями печінки, рекомендується дробовий режим харчування. Їжу слід ухвалювати невеликими порціями в 4-6 приймань. Їжа повинна бути теплої, не можна вживати дуже гарячі або холодні блюда й напої.

Готовити блюда рекомендується шляхом запікання в духовій шафі, на парі, а так само відварювати. Не слід використовувати для готування супів м'ясні бульйони й смажені заправлення. М'ясо й рибу слід готовити без використання жиру.


На перший погляд здається, що дієта при захворюваннях печінки дуже обмежена, але це не так. Комбінуючи дозволені продукти, можна приготувати безліч різних смачних блюд. Для того щоб різноманітити меню можна використовувати зметані й томатні соуси й підливи, лимонний сік, зелень. М'ясо має зовсім інший смак, якщо запекти його в яблучному пюре з медом. Із сиру можна приготувати різноманітні блюда (сирники, ледачі вареники, запіканки) і десерти. Зі свіжих овочів і зелені готовлять усілякі салати з додаванням рослинних олій.

Така дієта піде на користь не тільки людям, що страждають захворюваннями печінки, але й тем, у кого немає проблем зі здоров'ям.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: