Що можна їсти при гастриті?

Що можна їсти при гастриті?

Гастрит – по більшій частині інфекційне захворювання. Але для того, щоб носительство мікроорганізмів перетворилося у хворобу, потрібні фактори, що привертають. Якщо сніданок – це чашка кава, обід – шматок піци, а вечеря – сковорода смаженої картоплі, то печія й болі в животі не за горами. Тому, що можна є при загостренні гастриту шлунка, а яку дієту дотримувати для його профілактики, присвячується ця стаття.

Як бути при загостренні гастриту?

Якщо натще під ложечкою ниє, а після їжі нудить, голодувати не обов'язково. Однак харчування при загостренні хронічного гастриту в перші 2-3 дня максимально щадна.

Можна


  • слизуваті супи,
  • протерті молочні каші,
  • парові омлети,
  • сир,
  • суфле з нежирного м'яса й риби,
  • киселі й компоти з ягід і фруктів,
  • молоко.

Через 2-3 дня, якнайбільше через тиждень, дієту треба розширювати, поки шлунок остаточно не заледащів

Додають

  • супи молочні й круп'яні,
  • парові котлети й фрикадельки, нежирні м'ясо й риба шматком, отварные або приготовлені на парі,
  • сир, сметана,
  • підсушений білий хліб, сухе печиво, потім – нездобні пироги з м'ясом або яблуками,
  • макарони, гарніри із круп (гречка, рис),
  • городин (картопля, гарбуз, морква, кабачки) – отварные, спочатку у вигляді пюре, зелень кропу й петрушки,
  • зефір, мармелад,
  • чай з молоком, какао.

А якщо скарг уже немає?

У міру стихання загострення (тижня через 2-3) знімаються практично всі обмеження. Хочеться креветок або зеленого салату, борщу або котлет – будь ласка Сумніву викликає, мабуть, тільки сало або смажені у фритюрі пиріжки

Але

Харчування повинне бути збалансованим, а приймання їжі – регулярним. Перекус у вигляді яблука або булочки не заміняє, а доповнює повноцінний сніданок, обід і вечеря. 4-5 прийомів їжі до дня – от раціональний графік

Усі екстремальні дієти (наприклад, шоколадна або голлівудська) виключаються.

Які продукти особливо рекомендуються?

Корисна, особливо в сезон, суниця, у тому числі садова. «Лікувальна» доза – не менш половини склянки щодня протягом двох літніх тижнів

Добре б подружитися з молоком: радянська традиція видавати його « за шкідливість», очевидно, була придумана для профілактики гастриту. Легкий «защелачивающий» ефект молока злегка знижує кислотність і допомагає при печії.

А якщо кислотність знижена?

Це буває при тривалому плині захворювання, коли на зміну запальним змінам у шлунку приходить атрофія, або при рідкої аутоиммунной формі гастриту. При цій формі страждає процес переварювання їжі, нерідко з'являється недолік вітамінів і анемія: залізо - і В 12-дефіцитна. Отже, основна мета –забезпечити вступ з їжею необхідних мікроелементів і підсилити вироблення травних ферментів. Це механічно щадна, а хімічно стимулююча дієта.


  • Дозволяється й гасити, і запікати, і варити, і жарити – але грубої скоринки потрібно уникати, тому панірування виключаються.
  • Продукти, що містять клітковину (це городин) краще є протертими.
  • Занадто гаряча або дуже холодна їжа некорисна.
  • Солоні продукти (оселедець, огірки), пряності в помірних кількостях дозволяються, а гіркоти (цикорій, кульбаба) навіть рекомендуються.

Що можна є при гастриті зі зниженою кислотністю?

  • Супи, в основі яких овочеві, м'ясні або рибні бульйони, але не занадто жирні. Можна приготувати грибний бульйон, а при гарної переносимости – борщ і розсольник.
  • М'ясо й рибу в будь-якому виді, шматком або у вигляді котлет, фрикадельок, начинок для пирогів або млинчиків. Дозволяється буженина, шинка, ковбаса й сосиски, ікра, оселедець.
  • Молоко й молочні продукти: кефір і ряжанка, сир і сирий, сметана й вершки.
  • Каші на молоці або м'ясному, овочевому бульйоні, добре проварені, ще краще – протерті.
  • Городин отварные, тушковані, переважно – у вигляді пюре, можна готовити запіканки й овочеві котлети, тільки без скоринки.
  • Макарони, вермішель і домашню локшину можна як додавати в суп, так і використовувати як гарнір, готовити запіканки.
  • Яйця в будь-якому виді: всмятку, у вигляді омлету або дрібно порубані в якості начинки для пирогів.
  • Хліб білий і сірий, краще вчорашній, сухе печиво, пироги й ватрушки.
  • Ягоди й фрукти у свіжому виді без грубої шкірки, переважно – у вигляді пюре. Можна приготувати мус або желе, морс або кисіль. Дозволяються цитрусові, рекомендується перед прийманням їжі випивати полстакана лимонного соку.
  • Пряні й ароматичні приправи: лук, часник, кріп, петрушка, фенхель, кмин. Можна додавати в булочки корицю й ваніль, готовити салати з листів кульбаби й подорожника в комбінації з яблуками й капустою. Приправи стимулюють апетит, рефлекторно активізують роботу шлунка й кишечнику, та й просто роблять їжу смачніше й різноманітніше.
  • Чай з лимоном, кава (не більше 1-2 чашок), какао, соки, морси, компоти й киселі – усього за день потрібно випивати близько 1,5 літрів.

Їсти потрібне потроху, вдумливо, із задоволенням, 4-5 раз протягом дня.

Таким чином, дієта при гастриті не передбачає твердих обмежень, головна її вимога – режим харчування. А можливостей зробити їжу смачної й різноманітної вона дає предосить.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: