Причини почуття печіння в стравоході та методи лікування

Печіння в області горла і стравоходу доставляє пацієнтам чимало дискомфорту. Зазвичай вогнище печіння розташовується у верхній частині живота і загрудинної області.


Подібний симптом вважається досить поширеною скаргою і може зумовлюватися розвитком досить серйозних патологічних станів. Тому необхідно обов'язково пройти обстеження, щоб встановити точну причину і усунути патологію.


Зміст

  • 1 Супутні симптоми
  • 2 Причини почуття печіння в стравоході, але не печії
  • 2.1 При прийомі їжі
  • 2.2 Після їжі
  • 3 Діагностика
  • 4 Лікування

  • Супутні симптоми


    Будь-які неприємні прояви в травній системі потребують втручання фахівця, тому треба проявляти максимум уваги до свого здоров'я.


    Зазвичай загальна картина загрудинного печіння зводиться до того, що у пацієнтів подібний симптом виникає після їжі або під час її прийому.


    Зазвичай пацієнти під час чергового нападу точно можуть вказати ділянка стравоходу, в якому відчувається печіння, тому як прояв має точну локалізацію.


    Пацієнти стверджують, що відчувають пекущее або пекуче тепло в нижній області грудей, яке зазвичай виникає після рясного прийому їжі або переїдання, довгого лежання.


    Також одночасно з печіння в стравоході хворих можуть турбувати деякі з цих симптомів:


  • Надмірна салівація – подібний стан являє собою рясне слиновиділення;

  • Присмак кислоти в порожнині рота;

  • Нудотно-блювотні реакції;

  • Часта відрижка, навіть незалежно від прийому їжі;

  • Загрудінні болю;

  • Гипертермические реакції, що супроводжуються підвищенням температури пацієнта;

  • Наліт на поверхні язика;

  • Відчуття загальної слабкості.

  • Якщо патологічний процес прогресує, то печіння відчувається вже на більш значної частини стравоходу і супроводжується болючою симптоматикою. Приєднання хворобливих відчуттів вказує на несприятливий розвиток і перебіг патології, хоча іноді причиною хворобливого печіння виступають і більш мирні чинники на зразок вагітності або хропіння.

    Причини почуття печіння в стравоході, але не печії


    Причин, що пояснюють, чому в стравоході виникає пекучий дискомфорт, досить багато. Подібний ознака може виникати після їжі або при вживанні якихось конкретних продуктів або медикаментозних засобів.


    Часто для усунення стравохідного печіння буває досить скорегувати раціон і усунути фактор, що викликає печіння. Але якщо причиною дискомфорту виступає якась патологія, то без лікування не обійтися.


  • Досить часто на печіння в зоні стравохідного каналу скаржаться жінки в положенні. В даному випадку має місце фізіологічний фактор, оскільки ніяких патологічних механізмів тут немає. Зазвичай відчуття печіння виникає на останньому етапі виношування, коли плід вже дуже великий і тисне на шлунок, викликаючи викид шлункової кислоти в стравохід.

  • Також стравохідний печіння може виникнути на тлі прийому (випадкового або навмисного) побутової хімії, луги, кислоти та інших агресивних рідин.

  • Інфекція глотки теж буває патологічним провокуючим чинником, що сприяє виникненню печіння в стравоході. До таких патологій відносять ГРВІ, ангіну, фарингіт тощо При таких патологіях інфекційні агенти агресивно впливають на слизову гортані і стравоходу, викликаючи печіння.

  • Також спровокувати стравоходу печіння може механічний вплив, наприклад, при проковтуванні якого-небудь предмета, що має гострі кути, або після промивання порожнини шлунка.

  • за Причиною пекучого дискомфорту в стравоході може стати тютюнопаління і стресові стани, грижові процеси в стравоході, патології органів травлення та ін


    При прийомі їжі


    Виникнення пекучого дискомфорту в процесі вживання їжі може обумовлюватись вживанням надто гарячої їжі або напоїв, що призводить опікового пошкодження слизових стравоходу.


    Також відчуття печіння провокують занадто кислі, гострі продукти (гірчиця, хрін, лимон), що вживаються у надмірних кількостях.


    Якщо у пацієнта є харчова алергія на певні продукти харчування, то при їх вживанні практично миттєво може початися алергічна реакція, що починається з відчуття печіння в області стравоходу.


    Після їжі


    Пекуче відчуття в пищеводных шляхах досить часто виникає після їжі, причому воно ніяк не пов'язано з печією.


    Зазвичай причинами настільки вираженого дискомфорту виступають:


  • Вживання агресивних продуктів;

  • Шлункові патології;

  • Хронічні стресові стани;

  • Онкопатології стравохідного каналу;

  • Неправильний режим і раціон;

  • Гастроезофагеальний рефлюкс з стравохідним ураженням;

  • опікові Травми та пошкодження та ін

  • Іноді відчуття пекучого дискомфорту виникає при недугах серцевого походження начебто стенокардических нападів. В даній ситуації печіння усувається після прийому Нітрогліцерину.

    Якщо проблема пов'язана з патологічними порушеннями у травній системі, то їх необхідно виявляти й усувати за допомогою гастроентеролога.


    Діагностика


    Щоб встановити точні причини, чому пече в стравохідного каналі, необхідно пройти діагностику, яка зазвичай включає процедури на кшталт:


  • Рентгенологічного дослідження грудної і черевної порожнини;

  • Ультразвукової діагностики;

  • Гастроскопического дослідження;

  • Ендоскопії стравоходу;

  • Лабораторних досліджень крові, урини, біохімія крові;

  • КТ стравоходу, шлунка;

  • Здачі калу на яйця глист і наявність патогенної мікрофлори;

  • Визначення кислотності шлункового соку або рН-метрія.

  • Після отримання результатів лікар може призначити додаткові дослідження. Якщо діагноз повністю ясний, то призначається відповідна терапія.


    Лікування


    Основу лікування зазвичай становить сувора корекція раціону і усунення провокуючого фактора. Дієтотерапія передбачає усунення з щоденного меню гострих і жирних, гарячих страв, які викликають гіперсекрецію шлункового соку, що негативно відбивається на перебігу патології.


    Харчування має бути через рівні проміжки часу і маленькими порціями. А після їжі не можна лягати, щоб виключити попадання кислоти в стравохід. Якщо пекучий стравохідний дискомфорт виник внаслідок погрішностей у харчуванні, то дієтотерапія допоможе впоратися з цією проблемою.


    При патологічному походження пекучої симптоматики у стравоході без медикаментозної терапії не обійтися, вона спрямована на усунення провокуючого фактора.


  • Якщо причини пов'язані з ШКТ патологіями, то знадобиться відновлення балансу рН в травній системі. Препарати згідно з захворюванням призначає фахівець.

  • При алергічному походження пекучого відчуття в стравохідного каналі призначаються антигістамінні препарати, при цьому необхідно повністю виключити контакт з алергеном. Призначається Цетиризин, Тавегіл, Зіртек, Кларитин та ін

  • Якщо печіння обумовлено інфекційними ураженнями, то лікування призначають залежно від захворювання. Ротавірусна інфекція лікується за допомогою прийому антибіотиків. Якщо турбує ангіна, то лікування доповнюється засобами місцевої дії начебто спреїв або пастилок Доктор Мом, Стрепсілс та ін

  • Також в залежності від конкретної причини патологічного печіння пацієнтам можуть призначатися обезволивающие та антацидні, в'язкі або обволікаючі медикаментозні препарати.


    При появі стравохідного печіння пацієнтам необхідно звернутися за відповідною допомогою до гастроентеролога або терапевта. Хоч у більшості випадків причини печіння не смертельні, іноді подібний симптом виникає на тлі злоякісних або запущених виразкових процесів, що вимагають негайного лікування.




    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: