Йогурт при гастриті: рекомендації гастроентерологів, протипоказання

Питання щодо можливості вживання молочної продукції при гастриті хвилює багатьох пацієнтів з подібним діагнозом. Якісь продукти гастроентерологами категорично забороняються, а інші, навпаки, рекомендуються для вживання. Досить популярним кисломолочним продуктом вважається йогурт. Можна їсти його гастритникам, який найбільш корисний і чому?


Зміст

  • 1 Склад і користь продукту
  • 2 Можна їсти йогурт при гастриті?
  • 2.1 Із підвищеною і зниженою кислотністю
  • 3 Протипоказання
  • 4 Як приготувати самостійно?

  • Склад і користь продукту


    Йогурт вважається відмінним джерелом кальцію і білка, токоферолу і калію. Виробляють цей кисломолочний продукт шляхом сквашування цільного коров'ячого молока з додаванням спеціалізованих заквасок.


    Йогуртні продукти відмінно справляються з спрагою, вгамовують голод і виступають енергетичним джерелом.


  • Йогурти вважаються неймовірно корисними продуктами, особливо з-за того, що містять пробіотики.

  • Дані бактеріальні мікроорганізми сприятливо позначаються на травному процесі, приводячи його в норму.

  • Також йогурти прискорюють вещественнообменные процеси, що допомагають виводити токсини і зміцнюють нервносистемные структури.

  • Завдяки присутності мінералів і вітамінів, незамінних амінокислот йогурти є незамінним продуктом дієтичного та здорового раціону для будь-якого віку.

  • При правильному вживанні у складі дієтотерапії йогуртні продукти допомагають скоротити гастритную симптоматику, аж до ремісії. Але навіть при настільки явною користь продукту є чимало правил і рекомендацій щодо його вживання.

    Можна їсти йогурт при гастриті?


    Вживання йогурту допускається при будь-яких формах запального процесу в шлункової слизової. Просто кисломолочні білки покращують зв'язування кислоти, тому агресивне середовище в травній системі не утворюється.


    Крім того, йогурт підвищує резистентність і опірність організму гастритника до бактеріальних і вірусних мікроорганізмів. Також вживання йогурту допомагає краще засвоїтися мікроелементам і вітамінам.


    Але при ерозивно типі запалення від йогурту краще відмовитися, особливо при активному прогресуванні патології. Можна починати введення продукту в раціон після зняття загострення.


    При гастритах рекомендується вживати виключно натуральні йогурти, не містять хімічних компонентів і підсолоджувачів, ароматизаторів і підсилювачів смаку. Якщо так хочеться, то можна додати в йогурт якихось ягід або фруктів.


    З підвищеною та зниженою кислотністю


    При наявності запалення з підвищеною кислотністю дієтотерапія підбирається таким шляхом, щоб знизити кислотність в епігастральній структурах.


  • Для цього необхідно виключити страви, які відрізняються великою кількістю клітковини, наприклад, жилавого м'яса або висівкового хліба, редиски та ін

  • Також треба виключити їжу, здатну стимулювати секретуючі шлункові функції, начебто цитрусових, соків або спиртного.

  • Необхідно дотримувати температурні вимоги до вживаної їжі, вона повинна бути теплою, але не гарячою, щоб травні процеси протікали злагоджено.

  • Хоч йогурт і відноситься до категорії кисломолочних продуктів, показник його рН набагато нижче, ніж у шлункового секрету, тому він не здатний впливати на слизові, як подразник.


    Навпаки, ефект від вживання йогурту носить протилежний характер, тому як кисломолочний йогуртний білок пов'язує солянокислий секрет, нейтралізуючи його. При цьому відбувається зниження кислотності і усунення подразнення.


    Слідуючи правилам дробового харчування, потрібно їсти йогурт по великій ложці кілька разів протягом дня. Потрібно вибирати маложирную та натуральну продукцію, можна комбінувати йогурт з салатами, фруктами, кашами або сиром.


    Якщо ж гастрит протікає із зниженою секрецією соляної кислоти, то дієта стає способом життя гастритника.


  • Харчування здійснюється дрібно, мізерними порціями, з ретельним пережовуванням їжі.

  • При гіпоацидний гастрит заборонені перчені і солоні, сильно засмажені страви.

  • Пацієнтам рекомендується включити в раціон страви, які посилюють секрецію, приміром, брусничного, обліпихової або журавлинного морсу, кабачків і морквини, мінералки або гарбуза, цитрусові та ін

  • З продуктів молочного походження потрібно виключити молоко (допускається його додавати в чай або готувати на ньому каші), жирну сметану і занадто солоні сири, а також сирки глазуровані.

  • Йогурт ж їсти можна, але тільки нежирний і натуральний. Вживати його потрібно по ложці кілька разів в день.

    Протипоказання


    Основних факторів, при яких протипоказано вживання йогурту, кілька.


  • По-перше, при індивідуальній непереносимості або алергічної гіперчутливості.

  • По-друге, йогурт протипоказаний при запальному ураженні слизової оболонки ерозивного характеру.

  • Також не можна їсти йогурт, коли симптоматика гастриту тільки починається, тому неясно, який саме гастрит розвивається у пацієнта.

  • Загострення запального процесу на шлункової слизової також є протипоказанням для вживання йогурту.

  • При покупці продукту необхідно вибирати ті різновиди, в яких присутні живі бактеріальні мікроорганізми. У такого йогурту тривалість зберігання не буде перевищувати тижні.


    Якщо ж термін придатності становить 2-4 тижні, то цей продукт містить консерванти. В ідеалі краще готувати йогурт самостійно, використовуючи спеціальні закваски, такий продукт буде найбільш корисним і натуральним.


    Як приготувати самостійно?


    Приготувати йогурт вдома не складе особливої праці потрібно просто придбати спеціальну закваску і молоко з низькою жирністю (порядку 1-2%).


  • Потрібно закип'ятити молоко і остудити його приблизно до 40-37°С

  • Куплену закваску розводять теплою водою до повного розчинення, ретельно збовтують.

  • Потім закваску виливають у молоко, ретельно все перемішують.

  • Отриману суміш потрібно помістити в чисту посудину, яку слід ретельно укутати і прибрати в тепле місце. Основна мета – максимально довго зберегти тепло. Також можна готувати кисломолочний продукт у спеціальній йогуртниці, що зробить процес набагато простіше.

  • Потім посуд залишають приблизно годин на 8-10, а потім готовий продукт переливають в посуд для зберігання.

  • Такий власноруч приготований йогурт може зберігатися в холодильній камері протягом 3 діб. Можна додавати в такий продукт сиропи, варення, ягоди та ін.

    Відео-рецепт домашнього йогурту:



    У цілому йогуртні продукти є не просто ласощами, але ще й благотворно впливають на пацієнтів, які страждають гастритом. Просто будь-який продукт повинен вживатися в міру, а його включення в раціон хворого потрібно узгоджувати з гастроентерологом.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: