Буряк при гастриті: чи можна вживати, протипоказання

Буряк здавна відома своїми корисними властивостями, вона активно використовується в дієтотерапії і народній медицині для лікування багатьох патологій травних. Гастритникам також показана спеціалізована дієта, що передбачає регулярне вживання коренеплоду.


Зміст

  • 1 Можна при гастриті є буряк?
  • 2 Користь продукту
  • 3 В якому вигляді їсти?
  • 3.1 Варена
  • 3.2 Сира
  • 3.3 Сік
  • 4 Рецепти
  • 5 Протипоказання

  • чи Можна при гастриті є буряк?


    Гастритникам вживання буряка не протипоказано, однак, треба дотримуватися певних принципів, щоб овоч принесло виключно користь і допоміг побороти запалення шлункової слизової.


    З-за надто високого вмісту сирої клітковини коренеплід вважається занадто твердим продуктом, при перетравленні якого відбувається підвищена секреція солянокислого секрету. Та й сам овоч містить чимало кислих компонентів.


    Тому при вживанні буряків при гиперацидной середовищі в шлунку відбувається механічна травматизація слизової. Тому гіперацидний гастрит є незаперечним протипоказанням для вживання коренеплоду в сирому вигляді.

    Також не можна приправляти овочеву культуру майонезом або гострими спеціями, вони тільки потривожать слизові, спровокувавши больову симптоматику і нудоту.


    Квашена буряк при патології ШКТ також некорисна. Краще їсти її у відварному вигляді, приправляючи маслом оливи і нежирною сметаною. Можна додати в салат і бурякову зелень, в якій міститься ще більше вітамінних компонентів, ніж у самому коренеплоді.


    Користь продукту


    Бурякові сорту вважаються однією з найкорисніших овочів, завдяки чому і застосовуються в народній медицині. Цінується коренеплід за безліч якостей:


  • Має здатність зміцнювати судинні стінки;

  • Надає заспокійливу дію;

  • Сприяє виведенню зайвої рідини;

  • Стимулює солянокислую секрецію, підвищуючи рівень кислотності;

  • Знищує хвороботворні мікроорганізми;

  • Запобігає склеротичні внутріорганічні зміни;

  • Чинить судинорозширювальну дію;

  • Забезпечує захист організму від важких металів або радіаційного впливу;

  • Допомагає організму справитися зі стресом;

  • Покращує перебіг метаболічних процесів;

  • Стимулює продукцію нових клітинних структур;

  • Забезпечує нормальну роботу травної системи і кишечника;

  • Усуває запалення;

  • Купірує больову симптоматику;

  • Сприяє підвищенню загальної витривалості;

  • Надає омолоджуючу дію;

  • Сприяє уповільненню онкопроцессов;

  • Підвищує еректильні функції;

  • Забезпечує послаблюючий і діуретичний ефект;

  • Є антиоксидантом натурального походження.

  • Буряк гастритникам корисна, але треба правильно вживати її.


    В якому вигляді їсти?


    Буряк можна вживати в різних формах, але тільки при здоровому шлунку. Якщо ж є певні патології ШКТ, то при включенні овочу в раціон потрібно орієнтуватися на кислотність та характер запального процесу.


    Варена


    В програму дієтотерапії гастритника зазвичай включена буряк у відвареному вигляді. При її вживанні відзначається зниження хворобливих відчуттів в епігастрії і зниження запалення.


    Відвареної коренеплід постачає хворого енергією, надаючи йому сил для опору патології і хвороботворним мікроорганізмам.


    Їсти коренеплід допускається в обмежених кількостях. Його можна додати в суп або запіканку, готувати з нього салати.

    Сира


    В сирому вигляді вживати овоч гастроентерологи забороняють при гіперацидному запаленні шлункової слизової. При такій формі патології вживання сирого овоча часто викликає набряклість слизових і нудоту, шкірні висипання або запаморочення, алергії і сильну діарею.


    Бурякові страви потрібно вводити в раціон гастритника вкрай обережно. Купувати її тільки у надійних місцях. Сама безпечна форма овочу для вживання при гастритах – відварна буряк.


    Сік


    Буряковий сік можна приймати пацієнтам з виключно гиперацидной шлункової середовищем. В цілому при вживанні соку треба враховувати деякі нюанси:


  • Сік володіє підвищує кислотність ефектом, що полегшує функціональність шлунка при зниженій його кислотності;

  • Пити треба тільки власноруч приготований напій, магазинні напхані консервантами;

  • Протипоказаний сік алергікам і пацієнтів з діареєю, при наявності сечокам'яної патології він може спровокувати погіршення симптоматики;

  • напій Протипоказаний при загостреннях;

  • Краще використовувати коренеплоди, вирощені на власній дачі або купувати у фермерів;

  • Перш ніж приступити до сокотерапії, необхідна гастроентерологічна консультація.

  • При передозуванні соку у пацієнтів з патологіями ШЛУНКОВО-кишкового тракту може виникнути побічна реакції у вигляді нудоти чи запаморочення.


    Рецепти


    Щоб отримати від коренеплоду максимальну користь, треба правильно його готувати. Для цього перед варінням потрібно ретельно промити овочі з губкою, щоб на шкірці не залишилося брудних часток. Відварювати треба, не очищаючи шкірки, не обрізаючи маківки і хвостики, щоб цілісність коренеплодів було максимально збережена.


    Піддавати овоч термообробці треба протягом 20 хвилин після закипання води. Допускається запікання буряків, але тільки її треба заздалегідь загорнути у фольгу. Солити при приготуванні буряк не рекомендується.


    Після варіння з коренеплоду очищають шкірку, труть на крупній тертці. Можна додати зелені і трохи заправити олією оливи. Додатково в салат корисно кришити і бадилля овоча, яка багата величезною кількістю вітамінів і мінеральних речовин.


    Для мінімізації негативного впливу на слизові після приготування салату краще дати йому постояти в холодильнику протягом кількох годин.

    Також можна заправити натерту варену буряк нежирної сметаною і посипати товченим волоським горіхом. Ще корисний салат з моркви, буряків та картоплі, при приготуванні якого всі овочі відварюють і нарізати на дрібні кубики. Потім до них додають рослинне масло, додати порізану зелень і морську сіль.


    Можна додавати вже відварену і подрібнений буряк в інші страви. Цікавий факт, що навіть після зберігання протягом зими коренеплід не втрачає своїх цілющих і корисних якостей. Тому овоч рекомендований для вживання гастритниками і пацієнтами з іншими патологіями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.


    Протипоказання


    Хоч буряк і неймовірно корисна при дієтотерапії, її не можна включати в раціон при деяких станах:


  • Тяжкі форми остеопорозу;

  • Загострення виразкової патології шлунка;

  • При загостреннях запальних уражень слизової шлунка.

  • При вживанні в сирому вигляді, рекомендовано зрізати верхівку коренеплоду, де скупчується велика кількість токсичних речовин. Також не можна їсти буряк при діареях, бо вона має послаблюючу ефектом.


    Хоч гастрит і відноситься до серйозних патологій, при своєчасній терапії і строгому дотриманні дієтичного раціону можна успішно запобігти розвитку патологічного процесу. Тільки вживання якісних і правильно приготовлених продуктів сприяє збереженню здоров'я травної системи і відмінному самопочуттю.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: