Усе про йод

Усе коли-небудь користувалися спиртовим розчином йоду, деякі знайомі з ним з уроків хімії. Хтось зустрічався з нестачею йоду в організмі, а хтось плутає його із зеленкою. У цій статті ми зібрали відповіді на, що найбільше часто задаються питання про йод, сподіваємося придасться

1. Коли й ким був відкритий йод

Як і багато хімічних елементів, йод був відкритий випадково в 1811 році французом Бернаром Куртуа при одержанні селітри з морських водоростей. Як хімічний елемент, речовина одержала назву «йод» через два роки, а офіційне внесення в таблицю Менделєєва – в 1815 році.


2. Із чого і як одержують йод?

У чистому виді (вільній формі) йод зустрічається вкрай рідко – переважно в Японії й Чилі. Основний видобуток проводиться з морських водоростей (одержують 5 кг із 1 тонни сухих ламінарій), морської води ( до 30 мг із тонни води) або з нафтових бурових вод ( до 70 мг із тонни води). Існує методика одержання технічного йоду з відходів виробництва селітри й золи, але зміст речовини у вихідних матеріалах становить не більш 0,4 %.

Методика одержання йоду має два напрямки.

  • Золу морських водоростей змішують із концентрованою сірчаною кислотою й нагрівають. Після випарювання вологи одержують йод.
  • Йод у рідинах (морська або озерна солона вода, нафтова вода) зв'язують за допомогою крохмалю, або солі срібла й міді, або гасу (метод застарілий, тому що дорогий) у нерозчинні з'єднання, а потім випарюють воду. Пізніше почали використовувати вугільний метод витягу йоду
  • 3. Як йод впливає на організм людини

    Йод і його похідні входять до складу гормонів, що впливають на обмін речовин людського організму, його ріст і розвиток, тому середньостатистичній людині необхідно щодня споживати до 0,15 мг йоду. Відсутність йоду або його недолік у раціоні веде до захворювань щитовидної залози й розвитку ендемічного зоба, гипотиреоза й кретинізму.

    Показником недостатності йоду в організмі є утома й подавлений настрій, головний біль і так звана «природна лінь», дратівливість і нервозність, ослаблення пам'яті й інтелекту. З'являється аритмія, підвищений артеріальний тиск і падіння рівня гемоглобіну в крові. Дуже токсичний - 3 г речовини є смертельною дозою для будь-якого живого організму.

    У більших кількостях викликає поразка сердечнососудистой системи, нирок і набряк легенів; з'являється кашель і нежить, сльозотеча й біль в очах ( при влученні на слизувату); загальна слабість і підвищення температури, блювота й понос, частішання пульсу й болі в серце.

    4. Як поповнити йод в організмі?

  • Основним джерелом природного йоду є морепродукты, але добутих максимально далеко від берега: у прибережних смугах йод вимивається із ґрунту, і його зміст у продуктах незначне. Їжте морепродукты – це може відновлювати в певній мері зміст речовини в організмі.
  • Можна штучно додавати йод у харчову сіль, уживати продукти зі змістом цього мікроелемента – соняшникове масло, харчові добавки.
  • В аптеках продаються таблетки з підвищеним вмістом йоду – абсолютно нешкідливі препарати (наприклад, актив^-актив-йод-актив, антиструмин).
  • Багато йоду втримується в хурмі й волоських горіхах.
  • 5. Де втримується йод?

    Йод присутній практично скрізь. Найбільший зміст йоду - у продуктах морського походження, у самій морській воді й солоної озерної воді

    У вільній формі – як мінерал – йод присутній у термальних джерелах вулканів і природних иодидах (лаутарите, иодобромите, эмболите, майерсите). Він утримується в нафтових бурових водах, розчинах натрієвої селітри, лугах селітряних і калійних виробництв.


    6. У яких продуктах утримується йод

    У морепродуктах: рибі (тріску й палтус) і риб'ячому жирі, ракоподібних і молюсках (морських гребінцях, крабах, креветках, кальмарах, устрицях, мідіях), морській капусті. Далі випливають молочні продукти й курячі яйця, фейхоа й хурма, солодкий перець, шкірка і ядра волоських горіхів, чорний виноград, зернові культури (гречка, кукурудза, пшениця, пшоно), річкова риба й червона квасоля. Йод є в соках, пофарбованих у жовтогарячий і червоний колір.

    Ще менше йоду в соєвих продуктах (молоці, соусі, тофу), луці, часнику, буряку, картоплі, моркві, квасолі, полуниці (приблизно в 40-100 раз менше, чим у морській капусті), але він є.

    7. Які продукти не містять йод

    Йоду немає у випічці (домашня), де використовується звичайна сіль без йоду, очищеному від шкірки картоплі, несолоних овочах (сирих і заморожених), арахісі, мигдалі і яєчному білку. Практично відсутній йод у крупах, бідних на природні солі; макаронах, какао порошку, білому ізюмі й темному шоколаді. Це ставиться до рослинних олій, до соєвого - у тому числі.

    Практично всі відомі приправи у висушеному виді (чорний перець, трави) теж не мають йодосодержащих компонентів – йод на відкритому повітрі швидко розкладає (улетучивается), саме тому иодированная сіль придатна до вживання всього 2 місяця (якщо пачка перебуває у відкритому стані).

    Газовані напої - кока кола і її похідні, вино, чорна кава, пиво, лимонад – усе це теж не містить йоду.

    8. Як відіпрати йод

    Лляні тканини:

    Варіант 1. Засипати пляму питною содою, налити зверху оцту й залишити на 12 годин, а потім випрати в теплій чистій воді.

    Варіант 2. Розчинити чайну ложку аміаку в 0,5 л води, і отриманим розчином протерти пляма. Далі – простирати в теплому мильному розчині.

    Варіант 3. Робиться густа кашка із крохмалю на воді, наноситься на пляму й очікується посиніння плями. При необхідності повторюєте ще раз, і простирываете виріб у теплій мильній воді.

    Варіант 4. Натріть пляму сирою картоплею й простирайте виріб у теплій мильній воді.

    Варіант 5. Можна пляма протерти рідкою аскорбіновою кислотою (або розчинити таблетку у воді), а потім простирати у воді з милом.

    Вовняні, бавовняні й шовкові тканини:

    Пляма потрібно протерти розчином гипосульфита (чайна ложка на склянку води) і простирати в теплій воді. Можна протерти пляма нашатирним спиртом і простирати звичним способом.

    9. Як відмити йод зі шкіри

    Варіантів трохи:

  • На шкіру наносять маслинове масло або жирний крем, які вберуть йод. Через годину йод змивається за допомогою губки для тіла й мила.
  • Ухвалюють ванну з морською сіллю, а наприкінці використовують мочалку й дитяче (господарське - у крайньому випадку) мило.
  • Можна використовувати для ніжної шкіри замість мочалки скраб, а місце із плямою потрібно помассировать. Після цього можна змазати шкіру живильним кремом або молочком.
  • Можна прикласти на 5 хвилин до плями вату зі спиртом, самогоном або горілкою, а потім потерти. Процедуру можна повторити кілька раз.
  • Видаляє плями йоду ручне прання речей або звичайна ванночка з порошком або лимонним соком.
  • 10. Як полоскати горло йодом

    Метод досить простій – потрібно в склянку з теплою водою додати трохи крапля йоду, поки не вийде ясно-коричневий розчин. Але ефект буде краще й сильніше, якщо у воду додати по чайній ложці соди й повареної солі. Спосіб добре зарекомендував себе при лікуванні гнійної ангіни й хронічного тонзиліту. Процедуру можна повторювати 3-4 рази в день ( при гнійній ангіні – кожні 4 години) протягом 4 днів.

    Спиртовим розчином йоду не можна при ангіні змазувати горло, як, наприклад, Йодинолом. А якщо ні, то ви просто обпалите слизувату.

    11. Як робити йодовую сітку, як часто можна робити йодну сітку

    Потрібно побрати тонку паличку з ваткою, змочити в 5 %-ном спиртовому розчині йоду й намалювати на шкірі пересічні горизонтальні й вертикальні смуги у вигляді таблички із квадратами 1х1див. Це ідеальна геометрія для рівномірного поширення йоду: всмоктується досить швидко й ефективно.

    Її можна протягом тижня робити тільки лише два – три рази при будь-яких захворюваннях.

    12. З якого віку можна мазати йодом

    Лікарі не рекомендують мазати йодом шкіру навіть у підлітковому віці – йод обпалює шкіру. Але йодну сітку (одноразово) можна робити з п'яти років.

    13. Чому йод є в таблиці менделєєва, а зеленки немає?

    Тому що зеленка – синтетичний антисептичний засіб, аніліновий барвник. У таблицю Менделєєва включені тільки хімічні елементи й з'єднання, що існують у природі в чистому виді.

    14. Чому лікарі рекомендують уживати в їжу йодовану сіль

    Тому що така сіль допомагає відновити баланс при дефіциті йоду в організмі людини, є профілактикою йоддефицитных захворювань у дітей, вагітних, що й годують жінок, підлітків. Сіль із йодом сприяє запобіганню поглинання щитовидною залозою радіоактивних компонентів йоду і є захистом від радіації, запальних процесів і захворювань.

    15. Як роблять йодовану сіль

    У морську або озерну солону воду додають йод у певній концентрації, перемішують із водою й тільки потім випарюють.

    16. Навіщо п'ють молоко і йод

    Це сугубо «народне» засіб – медицина категорично відкидає такий вступ йоду в організм . Але люди п'ють його при:

    - збільшеній щитовидній залозі (10 днів по ? склянки молока й краплею йоду);

    - відсутності місячних – як можливість їх викликати штучно.

    Застосування таких способів «лікування» і «профілактики» приводить до отруєння організму й провокуванню розвитку (загострення) хвороб.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: