Хурма при гастриті: показання, протипоказання, рекомендації

Гастрит вважається досить поширеним недугою у сучасного населення, що лікарі пов'язують з нездоровим харчуванням, психологічними перенапруженнями і стресами.


У більшості випадків проблема гастриту обумовлена специфічною бактерією хелікобактер пілорі, яка і є провокатором запальних процесів на шлункової слизової. Існує маса методів лікування гастриту, у т. ч. і дієтотерапія, що включає обов'язкове вживання хурми.


Зміст

  • 1 Який вплив надає фрукт на шлунок?
  • 2 Можна їсти хурму при гастриті?
  • 2.1 Із зниженою і підвищеною кислотністю
  • 2.2 При ерозивній формі
  • 2.3 При загостренні хвороби
  • 3 Користь в сушеному вигляді

  • Який вплив надає фрукт на шлунок?


    у Разі виникнення гастриту, який буває з пониженою, підвищеною або нормальною кислотністю, неймовірно корисно вживання хурми, чиї корисні властивості просто незамінні для пацієнтів будь-яких вікових категорій.


    Оскільки основним напрямком у терапії запалень шлункової слизової є основним терапевтичним фактором, то при правильному вживанні даного плоду можна отримати неймовірну користь.


    Хурма має цілющий ефект на шлункові слизові:


  • Плід забезпечує швидке відновлення шлункової слизової оболонки;

  • Живить організм мінеральними компонентами і вітамінами, бо містить залізо і калій, йод і кальцій, магній і дубильні речовини, вітаміни Р, С і А, органічні кислоти та ін;

  • Завдяки присутності в складі пектину хурма сприяє активації кишкової діяльності і всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту;

  • Регулярне споживання фрукта сприяє підвищенню імунітету;

  • Хурма має активність відносно хелікобактер пілорі, завдяки наявності в м'якоті специфічних антибактеріальних речовин;

  • Мало того, плід здатний відновити нормальний склад шлункового секрету.

  • В цілому хурма має вельми корисним складом, який і надає плід настільки вираженими цілющими властивостями.

    Можна їсти хурму при гастриті?


    При наявності проблем з шлункової слизової лікарі в комплексі з медикаментозною терапією призначають пацієнтам і дотримання дієтичного раціону. Плід володіє багатим складом, який одним пацієнтам допоможе швидше одужати, а в інших тільки посилить стан.


    Інфекції шлункової слизової відрізняються різною етіологією і характером протікання, але вони неминуче об'єднані присутністю бактеріальних мікроорганізмів – хелікобактер пілорі. Саме ця бактерія викликає поява на слизовій виразкових утворень.


    Щоб придушити активність даного бактеріального мікроорганізму, потрібно з'їдати в добу одну-дві хурми. Це допоможе уникнути хронізації запального процесу при вже наявному гастриті, а при його відсутності запобігає розвиток патології.


    Зі зниженою і підвищеною кислотністю


    При підвищеної шлункової кислотності на тлі запалення слизових вживання хурми не протипоказано. Просто плід володіє зниженою кислотністю, тому пошкодити станом слизових не зможе. Мало того, при гастриті плід надає бактерицидну дію, знищуючи бактерії всередині шлункової порожнини.


    Не протипоказана хурма і при зниженій кислотності, але тільки їсти плоди треба в міру.


    відразу не Можна наїдатися досхочу, краще з'їсти один невеликий плід. Якщо при цьому пацієнту стане недобре, в шлунку з'являться дискомфортні відчуття і болючість, то треба виключити хурму з раціону.


    При ерозивній формі


    Ерозивний гастрит вважається досить поширеною формою слизових запалень шлунка, при цьому на стінках органу активно утворюються ерозивні ушкодження.


    Якщо такий гастрит під впливом певних факторів загострюється, то починаються процеси активного поверхневого ерозивного ураження слизових шлункових оболонок.


    У подібній ситуації їсти хурму протипоказано, інакше терпкий плід тільки прискорить процеси розвитку запальної патології. При ерозивно гастриті вживання хурми може призвести до незворотних змін у тканинах органу.

    При загостренні хвороби


    Якщо відбулося загострення виразкового гастриту, то хурма протипоказана, пацієнт може погіршити стан, порушити моторну і секреторну шлункову функцію. При хронічному перебігу патології у випадку з іншими типами гастриту вживання плоду не заборонено.


    Але є одна важлива умова – їсти можна тільки повністю достиглі ягоди.


    Якщо хурма ще не дозріла, то він надає сильний в'яжучу дію, яке провокує появу виражених болів, печіння і спазмів в епігастральній області. Проблему в'яжучого дії можна вирішити за рахунок вживання сушених плодів.


    Користь в сушеному вигляді


    Хурма в сушеному вигляді має не меншим кількістю корисних властивостей:


  • Вона забезпечує загальнозміцнюючу, протизапальну, протимікробну і очищує дією;

  • Усувають діарею і диспепсію;

  • Мінімізує ймовірність розвитку кровотеч у ШКТ при гастриті;

  • Поліпшується апетит;

  • Хурма в сушеному вигляді також ефективна для профілактики і терапії геморою;

  • Вживання сушених плодів знижує негативний ефект етанолу на структури організму, оскільки вони здатні виводити продукти окислення алкоголю;

  • Також в'ялена хурма володіє протираковими властивостями;

  • Сприяє зниженню тиску, пом'якшення судинних каналів, поліпшенню процесів кровециркуляции.

  • Як видно, сушена хурма володіє безліччю корисних властивостей. Однак, при безконтрольному вживанні вона може зашкодити пацієнтам з ожирінням і діабетом.


    Категорично неприпустимо вживати в їжу плоди разом з шкіркою. Та й їсти їх треба в дозованих кількостях.

    У цілому хурма неймовірно корисна для всіх структур організму, при правильному використанні вона насичує організм необхідними поживними речовинами, мікроелементами та ін


    В добу при неускладненому гастриті допускається вживання не більше 2-3 фруктів.


    Хурма – цінний продукт, в обмежених кількостях вона здатна помітно прискорити одужання пацієнтів, що мають проблеми з шлунком і кишковими структурами. Головне, знати міру і при вживанні знімати шкірку. Треба уникати вживання хурми при гострому гастриті і шлунковій виразці, тоді від плодів буде виключно корисний ефект.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: