Вживання капусти при гастриті шлунка — можна чи не можна?

Капуста цінується за багатий вітамінний склад, завдяки якому вона позитивно впливає на шлункову мікрофлору. Медична наука офіційно визнала користь капусти для пацієнтів з травними патологіями. А при гастритах рекомендується не тільки їсти овочеву культуру, але і пити свіжий капустяний сік.


Зміст

  • 1 Яку капусту можна їсти при гастриті шлунка зі зниженою і підвищеною кислотністю?
  • 2 Квашена
  • 3 Морська
  • 4 Тушкована
  • 5 Кольорова
  • 6 Пекінська
  • 7 Брюссельська
  • 8 Як приймати сік?

  • Яку капусту можна їсти при гастриті шлунка зі зниженою і підвищеною кислотністю?


    При гастритах фахівці дозволяють їсти білокачанну капусту, але тільки в помірних кількостях. Їсти капустку рекомендується в квашеному, тушкованому або відвареному вигляді.


  • В сирому вигляді при гастриті від капусти може з'явитися неприємний дискомфорт і навіть печія, що фахівці пояснюють наявністю в ньому великої кількості клітковини, яка може пошкодити роздратовану і запалену слизову шлунка.

  • Але у складі капусти міститься безліч корисних речовин, необхідних при проблемах з травними структурами.

  • Овочева культура містить вітамін U і нікотинову кислоту, які сприяють прискореному загоєнню пошкоджених слизових і відновленню захисного шару на їх поверхні.

  • Нікотинова кислота здатна нейтралізувати холестеринові надмірності, позбавляючи організм від таких небезпечних атеросклеротичних бляшок, а також нормалізує кровоциркуляцию і вещественнообменные процеси.

  • При розвиненому гастриті будь-якого типу капусту рекомендовано їсти в обробленому вигляді, наприклад, квашену, відварну або тушковану. У ремиссионные періоди капуста допомагає в профілактичних цілях, а ось при загостренні патології від овоча краще на якийсь час відмовитися.

    Квашена


    Капуста в квашенном вигляді застосовується в нашій кухні досить широко. Завдяки процесам бродіння капустка збагачується пектиновими компонентами, які забезпечують антиканцерогенний і протизапальний ефект.


    Вживання квашеної капусти при гастритах підвищує імунний захист і відновлює кишкову моторику, що відмінно профілактує запори.


    В квашеному вигляді капуста може зберігати свій цілющі властивості протягом досить тривалого 10-місячного строку, що досить зручно для прийому продукту в якості профілактичного засобу в будь-який час року.


    Капустку краще квасити самостійно, якщо ж вона набувається в інших осіб, то необхідно стежити за якістю і свіжістю продукту. Будь-які підозрілі запахи або нетрадиційні специфічні добавки є причиною відмови від покупки.


    Морська


    морська Капуста, або ламінарія вважається джерелом цинку, який дуже корисний при терапії різноманітних видів гастриту. Але їсти її можна лише в періоди ремісії, в моменти рецидивів від вживання такого продукту необхідно відмовитися.


  • При загостренні властивості морської капусти сприяють підвищенню кислотності, що некорисно при гастритах.

  • Коли така капуста розбухає в порожнині шлунка, вона дратує і пошкоджує слизові тканини, тому при рецидивах її краще не їсти.

  • Зате продукт допомагає попередити розвиток закрепів, активує кишкову перистальтику, підвищує апетит і сприяє очищенню організму від некорисних речовин.

  • Також ламінарія сприяє м'якому насичення шлунка, не перевантажуючи травну систему.

  • У цілому така капуста не протипоказана при гастритах, при умові, що хвороба знаходиться на ремиссионной стадії.


    Тушкована


    Капуста, приготовлена методом гасіння, особливо рекомендується до вживання при гіпоацидному гастриті типу, а також при зниженій шлунковій кислотності.


    Процес термообробки методом гасіння захищає слизові шлункової порожнини від агресивного впливу клітковини та її грубих волокон. Тушкований овоч буде відмінним доповненням до дієтичного меню пацієнта, а що містяться в його складі ферментативні речовини допоможуть покращити перебіг травних процесів.


    Завдяки вживанню тушкованого продукту слизові тканини швидше регенеруються, швидко втамовується почуття голоду і усуваються хворобливі відчуття в епігастральній області. Особливо корисна тушкована капустка при слабкій кишкової моторики, вона відмінно поєднується нежирної рибою і дієтичними видами м'ясної продукції.

    Кольорова


    Кольорова капуста належить до корисних овочевих культур, особливо при травних патологіях.


  • Легка їжа в тушкованому вигляді сприятливо впливає на кровоциркуляцию і сприяє насиченню організму амінокислотами і білками, мінеральними і вітамінними мікроелементами.

  • Якщо у пацієнта знижена кислотність, то показано приймати сік з цвітної капусти.

  • Корисна така капустка у відвареному або тушкованому вигляді.

  • Вона багата вітамінами і білками, мікроелементами та органічними кислотами, крохмалем і біотином, жирними кислотами і ін

  • У дні загострень пацієнтам з гастритом показано дотримання дієти 1А. Коли загострення купується, переходить на стіл №2, який і можна включити парову, відварну, а іноді і запечену цвітну капусту.


    Пекінська


    В сирому вигляді пекінська капуста для осіб з гастритом протипоказана, бо як її подразнюючу дію на слизові тканини провокує загострення.


    Іноді гастрити виявляються при вживанні такої капусти в поєднанні з надто гострими приправами, з алкоголем або оцтом. Всі необхідні корисні компоненти пекінський овоч передасть і у відварному або тушкованому вигляді. Овоч можна додавати в овочеві рагу або супи.


    При підвищених показниках кислотності його краще не включати в раціон. Також не рекомендується поєднувати пекінську капустку з молочними продуктами, оскільки в такому тандемі у пацієнтів вона викликає травні розлади.


    Не варто забувати і про індивідуальної непереносимості. Якщо після вживання продукту в епігастральній області відчувається болісне дискомфорт, печіння або метеоризм, то від вживання пекінської капусти краще відмовитися.


    Брюссельська


    Брюссельська капуста не так популярна в нашій кухні, адже в ній міститься маса корисних речовин начебто заліза і вітамінів, фолієвої кислоти та фосфору, магнію та сірки, калію і тіаміну.


    Фахівці говорять, що в цих миникочанчиках присутні дієтичні волокна, які сприяють зниження шлункової кислотності та усунення неприємної печії.


    Така капусточка надасть величезну користь, якщо правильно її готувати, адже після термообробки вона зовсім не втрачає корисних властивостей. У складі качанчиків присутній корисна клітковина, яка в тушкованому вигляді допоможе позбутися труднощів з дефекациями. Тому таку капустку рекомендується їсти людям з гастритом, ускладненим запорами.


    Дрібні качанчики можна тушити і запікати, варити і готувати в пароварці. У добу можна з'їсти не більше 200 г продукту. При неправильному приготуванні овоч може викликати загострення гастриту. Крім того, брюссельську дитину не рекомендується їсти при метеоризмі і роздратованому кишечнику.

    Як приймати сік?


    При будь-яких гастритных формах пацієнтам рекомендується приймати свіжий капустяний сік, тому що він володіє унікальним лікувальним дією.


  • Сік свіжовичавлений ефективно справляється з симптоматичними проявами начебто печії і метеоризму, а також тошнотных реакцій.

  • Сік сприяє нормалізації кислотності в порожнині шлунка і благотворно впливає на кишкову перистальтику.

  • Капустяний сік має знеболюючу та антигістамінну дію, він регенерує і прискорює загоєння ерозивно-виразкових уражень на шлункової слизової.

  • Свіжовичавлений напій забезпечує протизапальний і терпкий ефект на слизові шлункові оболонки.

  • Не існує протипоказань для вживання капустяного соку. Його однаково корисно пити при гастритах з будь кислотністю, тому він здатний нейтралізувати солянокислой вплив. Корисний сік і при низькій кислотності.


    Щоб отримати максимум користі від капустяного соку, пити його треба, не охолоджуючи. Зберігати продукт заборонено, тому його приймають зразу після приготування, тричі на добу, перед їжею, по ? склянки. Коли пацієнтів зазвичай турбують запори, краще уникати цього напою, з-за його здатності підвищувати газоутворення.


    При патології ШКТ багато капустяні сорти корисні, а свіжовичавлений сік допомагає в терапії та профілактики гастритів.


    При приготуванні овоча можна використати найбільш прийнятний вид теплової обробки у відповідності з правилами дієтотерапії. В цілому корисна будь-яка капуста, головне, приготувати її правильно.


    Можна при гастриті поєднувати капусту з перцем чи сіллю, лимоном або оцтом та іншими кислими продуктами. Також неприпустимо вживання квашеної капусти з алкоголем, тому що подібне поєднання може спровокувати загострення гастриту.

    Тільки грамотне вживання в раціоні овочів допоможе уникнути гастритных загострень і навіть забезпечить профілактику онкопатологій ШКТ.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: